Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Obdobje 1990 - 1992
seznam    

Agresija na samostojno in suvereno Slovenijo
Ljubljana, 27. junij 1991

 


Nagovor Milana Kučana, predsednika Predsedstva RS, državljanom in državljankam ob posegu enot jugoslovanske armade na samostojno in suvereno Slovenijo

Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije.

Sinočnje slavje je danes dramatično skaljeno. Od jutranjih ur potekajo intenzivne aktivnosti JA na naših tleh. Te so vznemirile naše občane in komaj prebujeno upanje znova pritajile s strahom za prihodnost.

Predsedstvo Republike Slovenije je danes ocenilo razmere, ki so nastale v naši republiki po nočnih premikih enot Jugoslovanske armade (JA). Med sejo je predsednik Izvršnega sveta prejel telegram komandanta 5. vojaškega območja general polkovnika Konrada Kolška, v katerem je zagroženo, da bo vojska uporabila vsa sredstva za izvršitev naloge, ki ji jo je naložil Zvezni izvršni svet z včeraj ponoči sprejetimi sklepi. V tem telegramu je napisano, da poveljstvo 5. armadnega območja računa na sodelovanje vseh organov in prebivalcev Republike Slovenije. Sporoča, da bodo nalogo brezpogojno izvršili, kar pomeni, da bodo postopali tudi po pravilih bojne uporabe enot. Kot piše, bo vsak odpor zlomljen, za posledice pa bodo odgovarjali naredbodajalci in izvršitelji.

Predsedstvo je ocenilo, da predstavljajo premiki enot JA in sporočilo 5. vojaškega območja ter nasilnost in brezobzirnost posega jugoslovanske vojske agresijo na samostojno in suvereno Republiko Slovenijo ter poskus njene trajne okupacije. Slovenija bo na to agresijo odgovorila tako, da bo uporabila vsa sredstva, ki jih ima na voljo, da zavaruje svojo suverenost. Ukazalo je Teritorialni obrambi (TO) Slovenije, da če bo potrebno, zavaruje to suverenost tudi z orožjem, da zavaruje objekte in komunikacije, ki so osnovnega pomena za življenje ljudi v republiki in za zavarovanje naše svobode.

Predsedstvo RS je pozvalo vse Slovence in državljane Republike Slovenije, oficirje v JA in vojake na služenju vojnega roka, da zavrnejo sodelovanje v agresivnih dejanjih proti lastni državi in lastnemu narodu. Pozvalo je tudi pripadnike drugih narodov in narodnosti, državljane drugih jugoslovanskih republik, da ne sodelujejo v nasilnih dejanjih, ki so nezakonita tudi po zakonih SFRJ in ki lahko privedejo do človeških žrtev in ki jim žal v teh razmerah Republika Slovenija ne more več zagotoviti varnosti.

Organi RS zahtevajo od jugoslovanske vlade, da zaustavi vse aktivnosti armade v Sloveniji. Republika Slovenija je sklenila tudi odpoklicati vse svoje predstavnike v zveznih organih. Dokler agresija ni ustavljena, tudi ni mogoče dogovarjanje o reševanju vseh tistih vprašanj, ki so ostala odprta po razorožitvi Republike Slovenije in ki smo jih mi želeli reševati po demokratični in sporazumni poti.

Republika Slovenija je pozvala tudi predsedstva drugih jugoslovanskih republik, da obsodijo agresijo vojske proti Republiki Sloveniji in da pozovejo svoje državljane, pripadnike JLA, naj v njej ne sodelujejo. Dokler se agresija ne zaustavi, je RS prisiljena preklicati svojo ponudbo za nadaljevanje pogovorov o oblikovanju skupnosti suverenih držav na ozemlju dosedanje SFRJ. Organi RS so že začeli obveščati sosednje in druge evropske države ter svetovno javnost o agresiji na njeno samostojnost in suverenost. Državljani in državljanke, v teh dnevih preizkušnje ostanite pogumni in trdni, s pokončno držo in brez zle misli kot doslej. To je poroštvo, da se bomo lahko hitro vrnili na mirno pot uveljavljanja naše državnosti in s tem k reševanju gospodarskih in socialnih problemov, ki jih je v veliki meri izzvalo prav to stalno soočanje z nasilnim vsiljevanjem tuje volje Slovencem in državljanom Republike Slovenije.

 

 

seznam   na vrh