grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Intervju s predsednikom republike za www.dnevnik.si

Ljubljana, 01/01/2007  |  intervju

Intervju s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom, ki je objavljen na spletnem mediju www.dnevnik.si, si lahko preberete v priponki.

Objavljeno: 1. januar 2007



Kje ste pričakali novo leto?

dr. Janez Drnovšek: Doma.

… ste že dvignili prve slovenske evre?

dr. Janez Drnovšek: Ne.

Sicer praznujete božič. Postavite jelko, jaslice…?

dr. Janez Drnovšek: Praznujem, vendar jelke in jaslic nisem postavil.

Na Dnevnik.si smo vas izbrali za spletno osebnost leta 2006: mnogi so bili namreč precej presenečeni, ko ste začeli objavljati svoje misli na spletu, saj je to prvi primer v Sloveniji, da se je tako visok politik odločil z javnostjo komunicirati po tem "neuradnem" kanalu - na tako intenziven način. Zakaj ste se odločili za tak način komuniciranja?

dr. Janez Drnovšek: Na tak način s svojimi sporočili neposredno dosežem veliko ljudi. Če komuniciram le preko medijev se marsikatero sporočilo izgubi, na spletu pa ga je moč prebrati v integralni obliki.

Kakšna je vaša dosedanja izkušnja? V zadnjem času so se namreč iz državnega zbora vrstili očitki, da vse preveč komunicirate ter komentirate prek spletne strani gibanje.org in premalo osebno…

dr. Janez Drnovšek: Moja izkušnja z internetnim komuniciranjem je dobra. Sporočila so dokaj odmevna in v glavnem dosežejo svoj namen. Če komuniciramo pretežno znotraj različnih organov - vlada, državni zbor... - se velikokrat ustvarja zaprti krog, organi pa se ukvarjajo sami s sabo. Ker moja internetna sporočila povzemajo tudi drugi mediji, dosežejo razmeroma veliko ljudi, tudi tiste, ki nimajo interneta.

Imate pred seboj izdelan profil bralca, ki bere vaše zapise na strani Gibanja za pravičnost in razvoj ali se skušate približati čim večjemu številu uporabnikov spleta?

dr. Janez Drnovšek: Pomembna so sporočila. Z njimi ne skušam ugajati bralcu, pač pa ga opozarjam in ga skušam včasih prebuditi, osvestiti. Moja sporočila niso namenjena dvigovanju osebne popularnosti, pač pa želim govoriti resnico, ne glede na to, če je komu všeč ali ne.

Na začetku delovanja je na spletni strani Gibanja obstajal forum, vendar ste ga kasneje zaprli. Vaših prispevkov tudi ni mogoče neposredno komentirati (posamezniki lahko napišejo le lastne prispevke). Zakaj? Zakaj ne omogočite neposrednih mnenj ljudi?

dr. Janez Drnovšek: Ne želim debatnega krožka, že tako jih je veliko in si lahko vsak najde svojega. Tisti, ki moja sporočila razumejo in sprejmejo, ne potrebujejo razprave. Tisti, ki jih ne, pa imajo nešteto možnosti, da to kje povedo. Ne želim pa zabrisati jasnosti sporočil na svoji spletni strani, s tem da bi vključeval še množico drugih mnenj. Moja sporočila so praviloma pozitivna in želijo pomagati ljudem. Ne želim, da se to izgubi.

Vaša prizadevanja za rešitev spora v Darfurju so v zadnjem času nekoliko manj v ospredju. Kaj trenutno počnete na tem področju?

dr. Janez Drnovšek: Kar se tiče Darfurja, sem v zadnjem letu storil vse, kar je bilo v moji moči. Sprožil sem humanitarno in politično akcijo. Žal so mednarodne organizacije neučinkovite, velike sile pa obremenjene z lastnimi interesi in ne sledijo vedno interesom človeštva. Usoda ljudi v Darfurju je opomin za vse nas. Človeštvo ne zna reševati velikih humanitarnih kriz, vsaj ne pravočasno.

Ste že bili v stiku z ameriškim igralcem Georgeom Clooneyjem, ki si prav tako precej prizadeva za rešitev tega problema?

dr. Janez Drnovšek: Neposredno ne, se je pa kar precej znanih mednarodnih imen vključilo v našo akcijo "Svet za Darfur". Za trenutek smo uspeli prebuditi vest človeštva.

Nedavno se je na strežniku SiOl-a pojavil spletni dnevnik, v katerem so objavljeni prispevki iz vaše kolumne na strani društva. Ste avtor dnevnika na SiOlu vi ali gre zgolj za nov kanal podajanja vašega sporočila?

dr. Janez Drnovšek: SiOl je ponudil, da objavlja moja internetna sporočila, in to sem z veseljem sprejel. Oni tudi urejajo odzive na moje tekste.

Nasploh se zdi, da lahko v prihodnje pričakujemo, da boste še povečali svojo prisotnost na spletu. V kakšni meri oziroma kako? Ali se motimo?

dr. Janez Drnovšek: Videli bomo, kaj nam bo prinesla prihodnost. Zna nas presenetiti, na kar sem že opozarjal v svojih sporočilih. Upam, da so jih ljudje vzeli resno.

Menite, da je zaradi poplave spletnih dnevnikov in množice ljudi, ki komunicira preko tega medija, vpliv tega medija zmanjšuje ali povečuje?

dr. Janez Drnovšek: Splet je zelo koristen medij. Vendar tudi tu velja, da je treba najti pravo mero. Spletno življenje ne more nadomestiti dejanskega življenja, lahko nam ga le olajša. Zato moramo racionalizirati našo uporabo interneta in ga uporabljati toliko, kot je treba. Če ga je preveč, začne izgubljati svoj smisel in svojo moč.

Kako komentirate prizadevanja Evropske unije, ki skuša z načrtom D zmanjšati razkorak med politiki in ljudstvom? Je splet pravo orodje za zmanjševanje tega razkoraka?

dr. Janez Drnovšek: Splet lahko igra pri tem zelo pomembno vlogo. Mislim, da to kaže tudi moja izkušnja. Politiki bodo morali spremeniti svoje vzorce delovanja, če želijo spet vzpostaviti stik z ljudmi. Stopiti bodo morali s svojega piedestala in začeti govoriti "bobu bob". Na internetu lahko svoja stališča podajajo integralno, ne da bi jim kdo delal selekcijo tega, kaj gre do ljudi. To namreč velikokrat počno drugi mediji. Dobro bi pa bilo, da pišejo sami, tako kot jaz, ne pa da jim tekste pišejo medijski strokovnjaki.

Bi si želeli, da bi tudi drugi politiki v Sloveniji bolj intenzivno uporabljali splet za komuniciranje in izražanje mnenj?

dr. Janez Drnovšek: Nič jim ne bi škodilo, ljudje pa bi na ta način bolje spoznali njihova stališča.

V kolikšni meri se vam zdi osebni stik z odjemalci vaših sporočil nujen?

dr. Janez Drnovšek: Na ta način je zagotovljena pristnost sporočil.

Vas je bilo na začetku strah tega novega medija?

dr. Janez Drnovšek: Dokler ga nisem začel uporabljati.

Berete bloge drugih ljudi? Katere? Katera so vaša najbolj priljubljena spletna mesta?

dr. Janez Drnovšek: Ne bi izdajal posameznih mest.

Imate na Zaplani, v vašem domu, neposredni dostop do spleta?

dr. Janez Drnovšek: Da.

Kako bi ocenili iztekajoče se leto: je bilo za Slovenijo zares tako ugodno, kot predstavlja vlada, ali so resnične težave izginile v luči velikih zgodovinskih dogodkov: prehoda na evro, predsedovanja EU in OVSE…

dr. Janez Drnovšek: Leto je bilo dobro in slabo. Velike teme nas ne smejo zapeljati, da bi pozabili na drobne zadeve, ki mučijo posameznike, državljane. Zame so zdaj te "male" teme pomembnejše od "velikih". Slovenija bo toliko uspešna, kot bo znala reševati probleme svojih državljanov. Veliki dogodki pa pridejo in gredo, ljudem pa ne ostane kaj dosti od tega.

Leto 2006 je precej zaznamoval tudi odnos Slovencev do Romov. Kako bi komentirali rušenje doma Strojanovih (vprašanja so bila predsedniku poslana še pred njegovo akcijo zabojnikov, ki se je zgodila 24.12., op. av.)?

dr. Janez Drnovšek: Predbožično rušenje doma Strojanovih je eden najsramotnejših dogodkov preteklega leta.