grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Srečanje z indijskim duhovnim vodjem

Ljubljana, 07/08/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal z indijskim duhovnim vodjem Šrilo Bhaktivedantom Sadhujem Maharadžem, ki je prišel v Slovenijo na povabilo društva Gokul. Ob srečanju sta si slovenski predsednik in indijski duhovni vodja v znak spoštovanja izmenjala venca cvetja.

Šrila Bhaktivedanta Sadhu Maharadž, ki je trenutno na svoji svetovni turneji, izhaja iz kraljevske družine zvezne države Bihar v Indiji. Obiskoval je najboljše šole in živel razkošno življenje. Kot otrok je redno obiskoval Munger Radž Mandir tempelj v Vrindavanu, ki ga je zgradil njegov dedek, poslušal govore tamkajšnjih svetnikov, častilcev Radha Krišne. Ko je dopolnil 19 let, se je poročil, dokončal študij in da bi premagal dolgčas odprl lastno podjetje. Veliko je razmišljal o tem, kako zaslužiti čimveč denarja, kako ga porabiti in kako vse to uživati. Ko je videl spokojnost svojega dedka, pa se je vprašal, če obstaja celo boljši način življenja. Ti občutki so se vedno bolj stopnjevali. Maharadž je opustil razkošno življenje, življenje kralja in se popolnoma posvetil duhovnosti. Od takrat naprej je redni obiskovalec Južne in Severne Amerike, kot tudi Evrope.

Klikni za povečavoIndijski duhovni vodja je bil po lanskoletnem obisku v Sloveniji tokrat drugič. Slovenija mu je všeč in rekel je, da bo še prišel.