grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem poverilnega pisma veleposlanika Litve

Ljubljana, 01/16/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilno pismo veleposlanika Litve Giedriusa Poudžiunasa.

Slednji je predsedniku dr. Drnovšku povedal, da ocenjujejo odnose med državama kot zelo dobre, da pa si želijo, da bi se ti okrepili, predvsem na področju gospodarstva, kjer je blagovna menjava zelo nizka. Veleposlanik Giedrius Poudžiunas je predsedniku dr. Janezu Drnovšku čestital, da je Slovenija kot prva med novimi članicami Evropske unije prevzela evro.

V pogovoru je veleposlanik tudi povedal, da bo Litva v Ljubljani odprla urad, ki bo sčasoma prerasel v veleposlaništvo.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je odnose med Slovenijo in Litvo označil kot prijateljske. Dejal je, da državi zastopa iste interese, cilje in da bi sodelovanje lahko še okrepili, ravno tako evropske integracije. Zagotoviti moramo stabilnost, kar je edino zagotovilo, da bo Evropa varna in mirna, je dejal. Predsednik dr. Drnovšek je dodal, da je sodelovanje med članicami Evropske unije včasih težje, ker nas je veliko, a kljub temu je treba sodelovati, saj druge alternative ni. Evropska unija bi lahko okrepila sodelovanje na področju varstva okolja in socialne pravičnosti, na teh področjih prevzela vodilno vlogo in predlagala rešitve, je še povedal.

V zaključku pogovora je predsednik dr. Drnovšek veleposlaniku Poudžiunasu zaželel veliko uspeha pri delu in izrazil pričakovanje, da bomo okrepili sodelovanje v Evropski uniji.