grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem poverilnega pisma ganskega veleposlanika

Ljubljana, 01/19/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilno pismo veleposlanika Republike Gane Charlesa Agyei-Amoama, ki bo Slovenijo pokrival iz Rima.

Veleposlanik Charles Agyei-Amoama je predsedniku dr. Janezu Drnovšku povedal, da je situacija v Gani dobra, da utrjujejo demokracijo, vladavino prava in dobro upravljanje z državo. Izboljšuje se gospodarstvo in infrastruktura. Veleposlanik je tudi dejal, da se glede na to, da je bila regija zaznamovana z vojno, razmere stabilizirajo in da se glede integracije zgledujejo po Evropski uniji.

V pogovoru s predsednikom dr. Drnovškom je veleposlanik Agyei-Amoama izpostavil, da v letošnjem letu praznujejo 50. obletnico samostojnosti Republike Gane (6. marec 1957), ki je kot prva podsaharska afriška država dosegla neodvisnost. Slovesnosti se bodo udeležili mnogi šefi držav in vlad.

Veleposlanik je predsedniku republike dr. Drnovšku tudi dejal, da bo Gana počaščena, če jo bo obiskal.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je izrazil zadovoljstvo, da so razmere v Gani dobre. Dejal je, da je v Afriki preveč revščine, nasilja, trpljenja in da bi razviti svet zato moral narediti več za pomoč Afriki. Posebno odgovornost pri tem ima tudi Evropska unija. To, kar se dogaja, ni sprejemljivo. Zahod in pristojne institucije bi morale narediti več.

V zaključku pogovora je predsednik republike dr. Janez Drnovšek izrazil pričakovanje, da bosta Slovenija in Gana razvili in utrdili sodelovanje, se bolje spoznali in skupaj naredili nekaj dobrega za prihodnost. Prav tako je veleposlanika prosil, da svojemu predsedniku države prenese pozdrave.