grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike na konferenci "Mir, nenasilje in krepitev Gandhijeve filozofije v 21. stoletju" v Indiji

Ljubljana, 01/26/2007  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek bo v soboto odpotoval v Indijo, kjer se bo udeležil mednarodne konference z naslovom "Mir, nenasilje in krepitev Gandhijeve filozofije v 21. stoletju".

Mednarodno konferenco, ki bo potekala od 29. do 30. januarja v New Delhiju, je sklical Indijski nacionalni kongres, ki želi tako obeležiti stoletnico gibanja Satyagraha. Tega je ustanovil indijski voditelj in borec za človekove pravice Mahatma Gandhi, in sicer kot miroljuben odpor proti diskriminaciji in nepravičnim zakonom. Z leti se je gibanje iz pasivnega idealizma spremenilo v močno in učinkovito akcijo. V zahvalo zgodovinskemu prispevku in sprejetju Gandhijevih vrednot se tako Indijski nacionalni kongres stoletnice spominja na spodoben način, hkrati pa je to priložnost za obnovitev obveze prebivalcev Indije do Gandhijeve plemenite misije, s katero je želel graditi miren in harmoničen svet.

Na konferenci bodo sodelovali ugledni svetovni voditelji, državniki, Nobelovi nagrajenci, delegacije svetovnih političnih strank ter vodilne civilno-družbene organizacije, ki podpirajo mir in človekove pravice.

Konferenca se bo dotikala tem, kot so nenasilen pristop k reševanju sporov in grajenju miru, Gandijeva filozofija za premagovanje revščine, izobraževanje in usposabljanje ljudi, dialog med narodi in kulturami ter prizadevanje za svet, osvobojen atomskega orožja in nasilja.

Mahatma Gandhi se je vse življenje nepopustljivo boril za konec rasne diskriminacije in zmanjšanje revščine ter za osvoboditev žensk in univerzalno bratstvo. Njegova plemenita filozofija in prirojena duhovnost sta imeli velik vpliv na zagovornike svobode po vsem svetu. Predstavljal je odločnost, njegova neukrotljiva pogum in žrtvovanje pa sta navdihnila prebivalce Indije in jih spremenila v revolucionarne borce za svobodo.