grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike sprejel predsednika in podpredsednika Slovenskega kočevarskega društva "Peter Kosler"

Ljubljana, 01/09/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predstavnika Slovenskega kočevarskega društva "Peter Kosler", predsednika gospoda Erika-Jurija Krischa in podpredsednika gospoda Huberta Koslerja. Ob tej priložnosti sta predstavnika društva predsedniku republike izročila zgoščenko s kočevarskimi napevi v izvedbi vokalne skupine Cantate Domino iz Kočevja, ki jo je pred kratkim izdalo društvo tudi ob finančni podpori ministrstva za kulturo. V pogovoru sta gosta predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku orisala dosedanje 12-letno delo društva pri ohranjanju kočevarske kulturne dediščine, ki se je potrjevalo v obliki restavriranj in obnovitev več kot 20. spominskih in sakralnih objektov ter drugih spominskih obeležij. Pomembna skrb je bila namenjena tudi aktivnostim za ohranjanje narečja kočevskih Nemcev in kočevarskega kulturnega in umetniškega izročila ter publicistični in založniški dejavnosti, ki potrjuje pomemben prispevek k večstoletni zgodovini Slovenije. Tako je društvo ob podpori države, donacij posameznikov ter veleposlaništev Avstrije in ZRN leta 2002 izdalo zgoščenko in pesmarico kočevarskih narečnih pesmi v slovenskem jeziku in kočevarskem narečju. Leta 2004 je društvo izdalo knjigo Zdravka Trohe "Kočevski Nemci partizani". Opozorila sta tudi na velik pomen sodelovanja društva s potomci Kočevarjev in kočevskih Nemcev, ki danes živijo na območju Severne Amerike in si po svojih močeh prizadevajo k prepoznavnosti Slovenije v mednarodnem okolju.


Klikni za povečavoUspešno dosedanje delo društva je po zagotovilih obeh predsednikovih sogovornikov potekalo ob podpori pristojnih ministrstev in zlasti ob razumevajočem odnosu domačinov po posameznih krajih ter v sodelovanju z odgovornimi po občinah nekdanjega jezikovnega-narodnostnega otoka kočevskih Nemcev ter ob pomoči veleposlaništev Avstrije in Nemčije.

V letu 2007 načrtuje društvo otvoritev potujoče razstave "Izgubljena kulturna dediščina kočevskih Nemcev" na Dunaju in v Muenchnu, ki jo društvo pripravlja v sodelovanju z uglednimi slovenskimi zgodovinarji. Razstavo je podprla Republika Avstrija, za pomoč pa je bila zaprošena tudi naša vlada. V sodelovanju z občinami in lokalnimi skupnostmi bo društvo nadaljevalo z delom na obnovi objektov in na spominskem obeleževanju življenja in dela kočevskih Nemcev.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je gostoma zahvalil za zgoščenko in izčrpno predstavitev dosedanjega dela društva ter izrekel priznanje za predanost, trud in napore, ki jih skupaj z ostalimi društvi Kočevarjev in kočevskih Nemcev v Sloveniji vlaga za ohranitev spomina in kulturne dediščine svojih prednikov, katerih delo in življenje v preteklosti ni bilo vedno deležno potrebne pozornosti in naklonjenosti. Demokratična odprtost in ureditev Republike Slovenije ter članstvo v Evropski uniji terjata večjo pozornost in razumevanje za ohranjanje raznolikosti in barvitosti slovenske kulturne in narodne dediščine ter za spodbujanje in negovanje prihodnje kulturne raznolikosti in prepoznavnosti Slovenije. Tako bo društvo lahko tudi v bodoče uspešno in s še več razumevanja negovalo poslanstvo svojega velikega vzornika Petra Koslerja. Ta ni bil le kočevarski Nemec, pravnik, fizik, notar, politik, eden od začetnikov industrializacije na Slovenskem in odbornik Slovenske matice ter prvi slovenski statistik in mednarodno ugleden geograf, ampak izjemen in predan slovenski domoljub ter podpisnik peticije za Zedinjeno Slovenijo, ki je Slovencem pred 155. leti podaril prvi Zemljevid Slovenske dežele in pokrajin ter skupaj z Globokarjem izbral barve slovenske zastave.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je gostoma zaželel veliko uspehov in razumevanja v letu 2007.

Sprejema pri predsedniku republike se je udeležil tudi veleposlanik Republike Avstrije v Rrepubliki Sloveniji dr. Valentin Inzko.