grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem ob 15. obletnici slovenske države

Ljubljana, 06/24/2006  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob 15. obletnici slovenske države danes sprejel predstavnike tedanje in sedanje vlade ter člane takratnega predsedstva. Zbrane je nagovoril (nelektorirano):

"Spoštovani, lepo vas pozdravljam ob dnevu, ko praznujemo petnajsto obletnico slovenske osamosvojitve. Zdelo se mi je prav, da ob tej priložnosti povabim predsednika in člane tedanjega predsedstva države, pa predsednika takrat še skupščine gospoda Bučarja in pa predsednika in člane takratne vlade, pa tudi člane sedanje vlade.

Klikni za povečavoPred petnajstimi leti smo skupaj stopili in znali preiti skozi številne težave, preizkušnje, izzive in smo uspeli. Takrat je Slovenija res delovala skupno z eno voljo brez drugih misli, pred očmi nam je bila samo Slovenija. Vesel sem, da lahko po petnajstih letih ugotovim, da naša odločitev in naša osamosvojitev nista bili korak v prazno, ampak nasprotno. Slovenija je v petnajstih letih postala ugledna država, sorazmerno uspešna država, kljub temu, da včasih še nismo zadovoljni s sabo in to je tudi prav. Objektivno gledano, je bilo veliko narejenega in vzpostavili smo temelje države, ki lahko deluje, ki bo delovala in ki je enakopravna in uspešna članica Evropske unije.

Klikni za povečavoTo nam je bilo takrat sen, bolj sen kot cilj. Če bi nam kdo takrat rekel, da bomo po petnajstih letih imeli vse to, kar imamo, sem prepričan, da bi takoj zagrabili to z obema rokama. Nevarnosti je bilo veliko; ne samo vojaških, tudi gospodarskih, od izgube trgov v nekdanji Jugoslaviji, kjer številna naša podjetja čez noč niso mogla več prodajati svojih izdelkov, in so zato morali iti v stečaj, do vzpostavljanja vseh novih institucij, države v celoti.

Vsi, ki ste tukaj zbrani, imate svoj delež pri tem, svoj prispevek, svoj vložek, večina med vami, že takrat pred petnajstimi leti, nekateri boste sedaj nadaljevali to pot in prepričan sem, da tudi naprej uspešno. Želim vam vsem čimbolj slovesen praznik slovenske državnosti in tudi veliko uspehov, osebnih in drugih v prihodnje. Hvala."