grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Novinarska konferenca predsednika republike dr. Janeza Drnovška o dejavnostih v zvezi z situacijo v Darfurju

Ljubljana, 02/02/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je imel danes novinarsko konferenco na temo dejavnosti v zvezi z iskanjem rešitve za Darfur. Odgovarjal pa je tudi na vprašanja v zvezi s pomilostitvijo Danila Kovačiča. (nelektoriran zapis)



Klikni za povečavodr. Janez Drnovšek: Lepo vas pozdravljam. Želel bi vas seznaniti z zadnjimi aktivnostmi, predvsem v zvezi z iskanjem rešitve za Darfur, seveda smo na razpolago tudi še za kakšno drugo vprašanje, če je interes, tako kot običajno.

Pravkar sem opravil še sestanek s humanitarnimi organizacijami. Humanitarne organizacije so se uskladile za skupen nastop, kar se mi zdi zelo pomembno, in aktivnosti bodo stekle. Dogovorile so se tudi v sodelovanju s svojimi matičnimi organizacijami, tistimi, ki že delujejo v Darfurju, da se bodo skoncentrirale in usmerile v taborišče Hamida v zahodnem Darfurju. Tam je okrog 26.000 ljudi, beguncev in naša humanitarne organizacije bodo tja usmerile svojo pomoč in seveda v sodelovanju s tistimi organizacijami, ki so že tam; od osnovnih nastanitvenih zmogljivosti, torej ležišč, šotorov do hrane, vode, zdravil, zdravstvene pomoči, psihosocialne pomoči otrokom in pa še drugo, kar se bo pač pokazalo na terenu kot najbolj potrebno. Mislim, da je vzpostavljeno zelo dobro medsebojno sodelovanje, tudi medsebojno zaupanje med različnimi humanitarnimi organizacijami in zelo tesno sodelovanje, kot sem dejal, z njihovimi centralami, torej z mednarodnimi Karitasom, Rdečim Križem Unicefom in naša Ustanova Skupaj se zelo dopolnjuje z drugimi.

Klikni za povečavoPred tem sem se sestal tudi še s predsednikom vlade, kjer sva govorila tudi o sodelovanju vlade pri celem projektu. Vlada je pripravljena nameniti tudi humanitarnim organizacijam neko začetno pomoč, denarno pomoč, da se zagotovi tista prva aktivnost do takrat, ko bi začeli prihajati tudi prispevki ljudi. Ko bo akcija, ki jo bodo zdaj skupaj sprožile humanitarne organizacije v naši javnosti začela prinašati tudi takšne rezultate. Predsednik vlade se strinja, da bi v Darfur poslali tudi mobilno vojaško bolnico, ne tisto novo, ki je bila zdaj razstavljena, ampak tisto, ki je že prej v uporabi, ki jo imenujejo Role 1, ki je že bolj preizkušena. Nova še ni povsem vpeljana in ocena je bila, da je bolj primerno poslati tisto mobilno bolnico v Darfur. Vključuje se tudi Sklad za deminiranje. Vključujejo se možnosti, da se vključimo v projekt deminiranja v Darfurju, tako da aktivnosti tečejo v glavnem v teh treh smereh.

Sam sem nadaljeval s političnimi in diplomatskimi aktivnostmi. Dobil sem pozitivne odzive glavnih akterjev, mednarodnih akterjev, če temu tako rečem. Pozitivno se je odzvala Evropska unija, pred tem, kot veste, tudi že generalni sekretar Združenih narodov. Pozitivno se je odzvala ameriška vlada. Njihovo zunanje ministrstvo je o tem tudi dalo javno sporočilo, da podpirajo naše, moje aktivnosti za Darfur. Včeraj proti večeru sem opravil tudi videokonferenco z ekipo v ameriškem State Departmentu, ki dela na vprašanju Sudana in Darfurja. Imeli smo precej koristno izmenjavo pogledov in predlogov. Tudi ruski predsednik Putin je včeraj pisal in se tudi vključuje v ta prizadevanja, pozitivno tudi podpira idejo sklica posebne konference za Darfur.

Klikni za povečavoPripravil pa sem tudi, kot jaz temu pravim, okvirni mirovni načrt med sprtimi stranmi, vlado Republike Sudana na eni strani in uporniškimi skupinami na drugi strani. Deset točk takšnega sporazuma, mirovnega predloga sem že posredoval tako sudanski strani, sudanskemu predsedniku, kot tudi uporniškim skupinam v Darfurju. Moj posebni odposlanec je danes zjutraj predal moje pismo, posebno pismo s temi točkami tudi neposredno sudanskemu predsedniku. Prvi odzivi so pozitivni in obe stani sta pripravljeni z nami delati na podlagi teh točk, ki sem jih predlagal. S temi točkami sem že včeraj zvečer seznanil ameriški State Department, torej ameriško zunanje ministrstvo. Danes pa tudi veleposlanike držav stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in veleposlanike tistih držav, ki sodelujejo kot opazovalke na pogajanjih v Abudži, in Avstrijo kot predsedujočo državo Evropske unije. Temeljni element predloga mirovnega sporazuma, ki sem ga predlagal je, da se smiselno razširijo rešitve iz sporazuma med severom in jugom pred letom dni tudi na Darfur. Osnovni motiv spopadov je podoben, kot je bil tisti med jugom in severom. Tudi Darfur želi enakopravno sodelovati v političnem odločanju v državi in pri razdelitvi naravnih resursov, predvsem nafte, zato da se zagotovi ustrezen razvoj.

Precej pozornosti v tem predlogu sem poleg osnovni politični rešitvi namenil varnostnim vprašanjem, varnostnemu aranžmaju. Kot veste, sem že pred tem pisal libijskemu in francoskemu predsedniku. Libijskemu predsedniku, da uresniči svojo ponudbo in pošlje v čim krajšem času tri tisoč vojakov na sudansko stran meje s Čadom, francoskemu pa, da bi francoska vojaška baza, francoske sile, ki so v Čadu, pomagale čadski vojski pri kontroli meje in zagotavljanja varnosti na čadski strani, ker je bilo veliko konfliktov v zadnjem času ravno na obeh straneh meje, ko so oborožene skupine prehajale iz ene na drugo stran in napadale vasi in prebivalce, tako v Čadu kot v Darfurju. Takšna rešitev se mi zdi po preučitvi cele situacije najhitrejša. Namreč, transformacija mandata Afriške unije v mandat Združenih narodov, o čemer se je zdaj začelo govoriti, traja zelo dolgo. Generalni sekretar Združenih narodov me je seznanil, da pričakujejo, da bo trajalo devet do dvanajst mesecev, preden bi se lahko nova misija Združenih narodov pojavila na terenu in začela opravljati svojo funkcijo. To je pa daleč preveč časa. Rešitev je treba najti veliko hitreje, ker je situacija iz dneva v dan slabša. To smo slišali tudi zdaj na sestanku s humanitarnimi organizacijami, ko smo slišali za konkretne primere, ki se dogajajo te dni. Ko mora na deset tisoče ljudi zapuščati svoje domove in pa ko padejo tudi begunska taborišča in podobno.

Skratka poudarek je dan temu, kako čim hitreje najti varnostni aranžma, kako okrepiti tiste sile Afriške unije, ki so že v Darfurju in zagotoviti torej večjo varnost prebivalstvu. S temi aktivnostmi bomo nadaljevali. Sudanski predsednik je sporočil, da se strinja s pobudo Slovenije, da sprejema vlogo Slovenije v tem mediacijskem procesu in da je pripravljen z nami sodelovati pri iskanju rešitve. In zdaj bomo intenzivno delali naprej v tej smeri, v stalnem kontaktu z glavnimi akterji mednarodne skupnosti in pa seveda tudi uporniških skupin v Darfurju. Poskušali bomo nekaj premakniti in priti do kakšnih konkretnih rezultatov. Mislim, da je to glavni okvir, ki sem ga vam želel predstaviti in pa razvoj dogodkov v zadnjih dneh.

dr. Drnovšek: Zdaj ne bi pač formalne ocene načrta razgrnil. ker je pač recimo sedaj v toku pogajanj in je bil pač posredovan obema stranema. Vsebuje pa torej ta osnovni temeljni politični predlog, politično rešitev, ki bi morala biti takšna, pravim, kot je bila za Jug Sudana, tudi za Darfur in vsebuje predlog, kako zagotoviti torej varnost, kako čim hitreje vzpostaviti bolj varno okolje. In pa kot tretji del vsebuje tudi določila, na katere bi se morala odzvati mednarodna skupnost in to je tudi vzpodbuda za sudansko vlado. Namreč, če bi bil tak dogovor sklenjen, da se sprostijo sedaj zamrznjena sredstva Evropske unije za razvojno pomoč Sudanu in pa tudi zamrznjena sredstva iz donatorske konference v Oslu lanskega leta, ki so zamrznjena zaradi situacije v Darfurju. Skratka, to je cel sklop, od politične rešitve, varnostnega aranžmaja in tudi že potem zagotavljanje sredstev za to, da se lahko situacija v Sudanu normalizira in lahko začnejo ljudje bolj normalno živeti in se tudi vračati na svoje domove.
dr. Drnovšek: Tisti datum je bil predlog, sudanska stran ga še ni takrat potrdila. Predlagala je, da se nekoliko prestavi. No vmes pa so sedaj ravno zaradi te prestavitve predloga, da bi se odložil obisk, torej ne 13, 14., ampak šlo nekoliko pozneje, kar je že druga odložitev s sudanske strani, sem potem sprožil to aktivnost in poslal svojega odposlanca in pa te mirovne predloge. Tako sudanski strani kot darfurskim upornikom zato, da ne bi izgubljali časa in da ne bi čakali na fizično izvedbo tega obiska. Komunikacije so torej možne tudi tako in sedaj smo jih zelo intenzivirali.
dr. Drnovšek: Kitajski predsednik se je že odzval in to pozitivno. Kitajska je pripravljena, podpira naše aktivnosti in se je pripravljena tudi sama bolje angažirati. Bomo pa še videli torej kakšno bo stališče tudi Francije in Libije do predlogov, da se vključijo. No libijsko je mislim, da že bolj jasno, ker je libijski vodja Gadafi že ponudil takšno angažiranje libijskih vojakov v mirovni misiji v Darfurju.
dr. Drnovšek: Mislim, da je to realno. Sudanska stran je pred nekaj dnevi pač uradno predlagala, da bi ta datum preložili, ker so sedaj v velikih aktivnostih oziroma tudi situacija po vrhu afriške lige se še ni povsem polegla, ampak, tako da nov termin še ni določen. Ampak v tem trenutku smo se pa sedaj osredotočili na to komunikacijo. In v tem pismu, ki sem ga posredoval predsedniku Sudanu, sem ga tudi povabil, da pride v Slovenijo, da lahko tukaj tudi finaliziramo te pogovore in da tudi upornikom sem to predlagal.
dr. Drnovšek: Tomo Križnar je še v Sloveniji in se še pripravlja. Bil je na tem sestanku tukaj. Nameraval je iti že prej, ampak očitno mu še ni uspelo, tako, da mislim, da gre konec tega tedna v Darfur in bo skušal priti tudi neposredno do uporniških skupin. Da z njimi torej vzpostavi tudi fizični kontakt. Smo pa dobili preko, recimo civilnih organizacij v Darfurju že njihove kontakte in smo v stiku z njihovimi vodji. Torej z vodji različnih odporniških gibanj in imamo tudi že njihove prve odzive. In kot sem že dejal, pozitivni odnos do naše dejavnosti in do naših predlogov. Videli bomo, ne bi prehiteval naprej kakšen bo razvoj dogodkov. Jaz sem ponudil možnost torej, da se v Sloveniji končajo ta pogajanja med obema stranema na osnovi teh točk, ki smo jih predlagali. Ki sem jih poslal eni in drugi strani. Seveda jih lahko še dopolnimo v nekih, v medsebojni komunikaciji in tudi možnost, da sporazum podpišemo v Sloveniji. To sem ponudil eni in drugi strani.
dr. Drnovšek: Zato smo s State Departmentom v precej tesni komunikaciji. Kot sem povedal, smo včeraj o podrobnostih prediskutirali, sem predstavil svoj načrt, svoj predlog in v direktni video konferenci z njihovo ekipo v Washingtonu smo prediskutirali te točke. Dali so tudi nekatere sugestije, ki sem jih tudi že posredoval potem v Kartum. Tako, da ne vidim nevarnosti, da bi se stvari podvajale. Američani se sedaj res pripravljajo, da bodo bolj odločno vzeli stvari v roke tudi v Varnostnem svetu. Jaz mislim, da se to lahko samo dopolnjuje in da mi poskušamo vse skupaj predvsem pospešiti, da se ne bi več izgubljal čas, tako kot se je do sedaj. Povedal sem pa že, da še čakam odgovore, formalne odgovore francoskega in pa libijskega predsednika.
dr. Drnovšek: Saj je prav, da pojasnim, ker sporočilo za javnost včeraj ni bilo najbolje napisano. Pomilostil sem gospoda Danila Kovačiča in sicer sem mu v skladu s predpisi znižal kazen iz treh let in osem mesecev zapora na dve leti zapora in določil, da je to pogojna kazen. Torej za obdobje petih let. V petih letih pač ne sme zagrešiti nobenega kaznivega dejanja, tako kot to velja pri pogojnih kaznih, da mu pač ne bo treba iti v zapor. Utemeljitev: spremljal sem odzive v zadnjem času; veliko je pozivov s strani ljudi, predvsem iz strani pač iz Goriškega, da, torej za pomilostitev. Veliko je bilo takšnih predlogov, tudi pisem, tudi meni in upošteval sem seveda tudi ta vidik, da ljudje tam ocenjujejo, da je gospod Danilo Kovačič zelo veliko naredil za njihov kraj, za celo območje in to v zadnjih desetletjih, da je pravzaprav postavil na noge turistično gostinsko dejavnost in pomagal ustvariti veliko število delovnih mest, kar je sedaj pomemben element razvoja tega kraja. To je en vidik. Drug vidik, ki sem ga upošteval pri presoji je, kako bi rekel, pač človeški vidik. Pomilostitev je po svoji definiciji akt milosti, ki ga lahko podeli predsednik in zdelo se mi je, da je gospod Kovačič v 13. letih odkar traja vsa ta kalvarija, procesi, najbrž veliko pretrpel in na nek način že poplačal tiso napako, ki jo je po mnenju sodišča zagrešil. Da je njegovo zdravstveno stanje prizadeto in da, če seštejem vse skupaj, to je tudi tisti prvi vidik, odnos ljudi tam, pozitivno gledanje na vse njegovo delo, se mi je zdelo, da je to dovolj velik razlog za pomilostitev v tem primeru.
dr. Drnovšek: Mislim, da ni primerno, da jaz komentiram njihove odzive, kot ni primerno, da oni komentirajo mojo odločitev, ki je povsem avtonomna, v skladu z zakoni in povsem skladu s pristojnostmi predsednika republike, ki lahko pomilosti brez da bi mu bilo potreba celo razlagati razloge. No jaz sem jih pač razložil vam in povedal kakšni so.
dr. Drnovšek: Stvari so še v teku in ne bi še govoril o identiteti odposlanca. Kar se tiče pa upornikov v Darfurju, pa mislim, da sem že dejal, da sodelujemo z nekaterimi nevladnimi organizacijami, ki so pomagale vzpostaviti kontakt z vodji uporniških skupin v Darfurju.
dr. Drnovšek: Jaz stalno izrekam pomilostitve. Pravzaprav vsak mesec je najbrž pač nekaj takih primerov. Tako, da to pravzaprav ves čas teče. Ko dobim konkreten predlog ga proučim in se pač odločim ali pomilostitev ali zmanjšanje kazni oziroma tisto, kar je pač najbolj primerno, ali pa jo tudi zavrnem.
dr. Drnovšek: Mislim, da odziv tistih, ki prestajajo kazen, ne bo velik, bo tak kot običajno. Vsak si želi biti pomiloščen. Kot sem že dejal, ko pridejo predlogi do mene, se do vsakega opredelim na podlagi konkretne presoje, konkretnih dejstev. Odziv je večji s strani dela politike in medijev kot pa s strani zapornikov.
dr. Drnovšek: Dobivam veliko pisem vsak dan. Ljudje pišejo, se tudi prijavljajo za članstvo v gibanju. Pisali so tudi že prej, zato sem prišel do te ideje. Interes izgleda, da je kar velik. Kot sem že povedal, v pripravi je tudi spletna stran, na kateri bo na razpolago več informacij in se bo možno prijaviti
dr. Drnovšek: Upam, da kmalu, saj vidite, da sem angažiran v veliko projektih. Tako da skušamo delati maksimalno hitro. Tudi pri spletni strani so se javili prostovoljci, če temu tako rečem, da pomagajo in tisto delam z njimi, torej iz civilne družbe.
dr. Drnovšek: Veste, nisem še uspel pregledati vse pošte, bom še zvečer pogledal. Ampak ni toliko namen vabit vidnih politikov. Vidni politiki so že vsi nekje. Bolj je namen pritegniti civilno družbo, ki ni vključena.
dr. Drnovšek: Ne morem komentirati seje, ki je še ni bilo. Hvala lepa.