grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pozdravno pismo predsednika republike slovenskim izgancem, ob 7. juniju - spominskem dnevu slovenskih izgnancev

Ljubljana, 06/07/2004  |  govor

Ob spominskem dnevu slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev, beguncev in drugih žrtev vojnega nasilja se spominjamo najbolj temačnega obdobja v zgodovini človeštva. Ko je nasilje, nestrpnost in sovraštvo z vsemi svojimi krutimi posledicami, izpodrinilo vrednote miroljubnega sobivanja, sodelovanja, strpnosti in spoštovanja drug drugega. Z organiziranim pregonom in izgonom od domačih ognjišč, s suženjskim delom in z ločitvijo družin so hoteli tuji oblastniki pregnati in iztrebiti Vas, ki niste nikomur storili niti želeli nič žalega in nič hudega. To je bil čas, ki se ga zaradi povzročenega gorja ni vredno spominjati, vendar ga ne smemo nikdar pozabiti. Vaša trdoživost in volja v življenje sta tisto, kar ste dali za zgled prihodnjim rodovom in kot opomin, da se nekaj takšnega ne dogodi nikdar več.

Prav zaradi strašne izkušnje druge svetovne vojne, ki je tako usodno posegla prav v Vaša življenja, je v prej sovražnih evropskih narodih vzklilo spoznanje o pomenu sodelovanja držav in narodov. Na teh temeljih je zrasla Evropska unija, katere dober mesec je članica tudi Slovenija. Naša država je v Evropsko unijo vstopila z izkušnjo naroda, ki je v preteklem stoletju preživel mnogo gorja, vojn in spopadov. Z vedenjem in modrostjo, da trpljenje vodi še v večje trpljenje in spoštovanje v prijateljstvo, razvoj in ustvarjalnost neke družbe. Boj in volja za preživetje ter socialne izkušnje, med katere sodi tudi solidarnost, ki se je v času izgnanstva tako močno vzpostavila med Vami, so obogatile in oplemenitile ta narod. S samozavestjo in vero v moč prijateljstva, pomoči drug drugemu. Z vstopom v Evropsko unijo pa smo pridobili eno najmočnejših zagotovil, da bo izgnanstvo zgolj še beseda, ki opominja na trpljenje ljudi, ki so bili iztrgani iz svojih domov, beseda, ki sodi v preteklost.

Ob spominskem dnevu slovenskih izgnancev, želim Društvu izgnancev uspešno delo tudi v prihodnje, vsem nekdanjim izgnancem, prisilnim delavcem, beguncem in drugim žrtvam vojnega nasilja pa prijazno prihodnost ter veliko zdravja in sreče v zasebnem življenju.