grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Z vstopom Slovenije v EU, državi ne bosta več zgolj prijateljski sosedi, temveč partnerici

Ljubljana, 04/16/2004  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoNa povabilo slovenskega predsednika dr.Janeza Drnovška, se je dopoldne na uradnem obisku v Sloveniji mudil zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Thomas Klestil, ki zaključuje svoj drugi predsedniški mandat.

Predsednik Klestil je predsedniku Drnovšku čestital ob izjemnem napredku Slovenije, ki kot najboljša kandidatka vstopa v Evropsko unijo in dejal, da državi ne bosta več zgolj prijateljski sosedi, temveč partnerici. Za nami je zgodovinsko obdobje v razvoju vaše države in Evropske unije in vesel sem, da sva v tem obdobju na različnih funkcijah tako dobro sodelovala, je dejal avstrijski predsednik. Za dvostranske odnose med državama je dejal, da sta zdaj na najvišji možni stopnji, visoko je ocenil tudi razvoj gospodarskega sodelovanja med državama, saj je Avstrija zaseda prvo mesto glede tujih investicij v Sloveniji.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik dr. Drnovšek se je predsedniku Klestilu zahvalil za podporo v času našega približevanja Evropski uniji in izrazil zadovoljstvo, da tik pred vstopom naše države v EU, s prijatelji in sosedi še enkrat izmenja poglede tako na dvostransko sodelovanje kot na prihodnji razvoj Evropske unije. Pri tem je izpostavil potrebo po tesnem sodelovanju držav v Evropski uniji.



Klikni za povečavoV izjavi za javnost je slovenski predsednik dejal:
"Z gospodom Klestilom sva se v zadnjih dvanajstih letih, kar je on predsednik Avstrije, sem pa sem bil predsednik vlade in sedaj predsednik Slovenije, velikokrat srečala. Vsakič smo o vprašanjih EU in o bilateralnih vprašanjih veliko govorili in z zadovoljstvom ugotavljam, da smo v tem obdobju uspeli veliko narediti. Slovenija postaja članica EU, kjer bomo skupaj z Avstrijo delovali v novih okvirih, naši dvostranski odnosi pa so se v zadnjih dvanajstih letih izjemno izboljšali. Postopno smo reševali posamične probleme in danes lahko ugotovimo, da so odnosi med državama izjemno dobri in zelo prisrčni. To pa je zelo dobra osnova za naše skupno delovanje v EU.

Klikni za povečavoDanes sva izpostavila tudi vprašanja, ki še niso do konca rešena. S stališča Slovenije gre za vprašanje, ki se tiče naše narodnostne skupnosti na Koroškem. Najbolj pereče vprašanje je še vedno vprašanje dvojezičnih tabel in o tem sem danes opozoril avstrijsko stran. Resnično si želimo, da bi v prihodnje, ko bomo še tesneje sodelovali kot člani EU, tudi takšna vprašanja dokončno razrešili in se k njim ne bi bilo potrebno stalno vračati. Mislim, da se tudi o tem z gospodom predsednikom povsem razumeva in resnično upam, da bo takšen duh prevladal tudi tam, kjer se ta vprašanja neposredno razrešujejo.

Klikni za povečavoKlikni za povečavo












Klikni za povečavo