grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pismo predsedniku vlade in ministru za zdravje v zvezi s spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov

Ljubljana, 01/19/2007  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje mag. Andreju Bručanu poslal pismo v zvezi s spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov:

"Zaskrbljujoči so podatki, ki govorijo ne le o obolelosti in umrljivosti slovenskih kadilcev, temveč tudi o bolezenskem tveganju in umrljivosti tistih, ki so v Sloveniji izpostavljeni pasivnemu kajenju na delovnem mestu ali doma. Med izpostavljenimi in ogroženimi so pogosto žal tudi otroci in mladoletne osebe.

Zato pozdravljam prizadevanja Vlade RS in Ministrstva za zdravje za spremembo Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, v katerem ste upoštevali nova spoznanja o škodljivosti pasivnega kajenja in izkušnje evropskih držav s strožjimi ukrepi na tem področju. Predlog zakonskih sprememb, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, predstavlja pomemben prispevek pri omejevanju škodljivih in smrtonosnih posledic kajenja ter s tem tudi k splošnemu izboljšanju javnega zdravja v Sloveniji.

Z dodatnimi dopolnitvami omenjenega zakona, ki so bile v javni razpravi posredovane ministrstvu za zdravje, so me seznanili tudi predstavniki organizacije CINDI Slovenija. Kot vam je znano, se s predlogom zakona strinjajo, vendar ocenjujejo, da je potrebno v spremenjenem zakonu ponuditi tudi dodatno pomoč pri opuščanju kajenja in dodatno zaščito mladoletnih oseb pred pasivnim kajenjem. Menim, da lahko ti predlagani dodatni ukrepi pomembno doprinesejo k omejevanju kajenja in preventivnemu delovanju na področju zdravja. Pri tem posebej podpiram njihove programe in aktivnosti na področju svetovanja, izobraževanja in osveščanja, ki so namenjeni predvsem promociji zdravega načina življenja in izboljšanju zdravja med mladimi.

Spoštovani gospod predsednik,

vljudno vas prosim, da pozorno preučite in smiselno upoštevate dodatne strokovno utemeljene predloge za spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, posredovane v javni razpravi s strani strokovnih ustanov, kot je CINDI Slovenija, in drugih nevladnih organizacij."