grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel državnega svetnika kitajske vlade Jiaxuana Tanga

Ljubljana, 08/31/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel državnega svetnika vlade Ljudske republike Kitajske, Jiaxuana Tanga.

Sogovornika sta ocenila dvostranske odnose med Slovenijo in Kitajsko kot zelo dobre. Kitajski svetnik je poudaril, da cenijo dolgoletna prizadevanja predsednika dr. Drnovška za razvoj in poglabljanje dvostranskih odnosov. Dr. Drnovšek je dejal, da je Kitajska tudi za Slovenijo zelo pomembna država ter izpostavil velik interes za sodelovanje na različnih področjih, od političnega, ekonomskega, do kulturnega. Dejal je, da je ob svojem obisku na Kitajskem z zadovoljstvom ugotovil, da vse več pozornosti namenja trajnostnemu razvoju, tako zaščiti okolja kot doseganju socialnega ravnotežja ter omenil njeno konstruktivno vlogo v OZN in v svetu.

Kitajski sogovornik je ocenil odnose med državama kot vzorčne za celo regijo in Sloveniji vnaprej čestital za pomembno vlogo, ki jo bo imela v EU med svojim predsedovanjem leta 2008. Menil je, da se preko odnosov s Slovenijo kitajsko strateško partnerstvo z EU še poglablja. Poudaril je, da skuša Kitajska skozi svoj razvoj prispevati k mednarodnemu miru in stabilnosti in da pripisuje velik pomen trajnostnemu razvoju.

Slovenski predsednik se je s kitajskim sogovornikom pogovarjal tudi o možnostih sodelovanja Slovenije s Tibetom. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek izpostavil pomen ohranjanje enkratne tibetanske kulture in okolja ter kot možne oblike sodelovanja omenil projekte na področju razvijanja trajnostnega turizma, usmerjenega v ohranjanje podeželja in kulturne dediščine, ter projekte ohranjanja tradicionalne medicine oziroma etnobotanike. Kitajski sogovornik je poudaril politiko ene Kitajske in hkrati dejal, da je Kitajska multietnična država ter da spodbuja ekonomski razvoj in ohranjanje tradicionalnih značilnosti posameznih kultur. Kitajske osrednje oblasti podpirajo komunikacijo Tibeta z zunanjim svetom, tako na ekonomskem, kulturnem kot tudi kmetijskem področju. Dejal je, da na slovenske predloge za sodelovanje s Tibetom gledajo z veliko naklonjenostjo in zagotovil, da jih bodo pozorno preučili.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o tibetanskem vprašanju, pri čemer je kitajski sogovornik zagotovil, da ostajajo pogajalski kanali s predstavniki dalajlame odprti, predsednik dr. Drnovšek pa je izrazil upanje, da bosta strani našli najboljšo možno rešitev.

Kitajski državni svetnik se je slovenskemu predsedniku zahvalil za konstruktivne in zanimive pogovore ter mu prenesel pozdrave predsednika Ljudske republike Kitajske, Hu Jintaoa. Predsednik dr. Drnovšek se je zahvalil za pozdrave ter sogovorniku in njegovi državi zaželel še veliko uspehov.