grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

O kandidatu za ustavnega sodnika, guvernerja BS in LDS

Ljubljana, 01/22/2007  |  izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes odgovoril na nekaj novinarskih vprašanj v zvezi s predlogoma za ustavnega sodnika in guvernerja Banke Slovenije in LDS:

Gospod predsednik, glede na to, da ste v zadnjih tednih sporočili predlog za novega ustavnega sodnika in guvernerja Banke Slovenije, je ob tem prišlo do nekaterih zadreg. Pri predlogu za ustavnega sodnika je iz strankarskih vrst prišlo kar nekaj pomislekov, ker so se na zbiranje prijav oglasili tudi nekateri drugi, vi kot predsednik države pa ste v parlament poslali svoj predlog. Nekateri menijo, da se tako po nepotrebnem izpostavljajo določeni ljudje in da bi znal predsednik imeti do konca leta, ko bo zbiranje teh pobud, še kar nekaj težav. Mnenja so tudi, da je takšen način neresen.

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da so takšna mnenja neresna, ker sem predlagal najboljšega možnega kandidata v tem trenutku v Sloveniji dr. Grada, ki je predstojnik katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti in na nek način glavna strokovna integriteta na tem področju. Navsezadnje so se pri njem šolali številni drugi pravniki in tudi tisti kandidati, ki so se še pojavili na tem razpisu. Mislim, da tudi oni sami vedo, da je v tem primeru dr. Grad seveda prednostna izbira. Prepričan sem, resno računam na to, da bodo poslanci Državnega zbora primerno obravnavali ta predlog in zagotovili, da bo Ustavno sodišče tudi naprej institucija, ki je visoko strokovna, neodvisna in ki ji lahko zaupa vsak državljan.

Kakšno sporočilo bi v svet, predvsem pa v Evropsko unijo, poslala slovenska politika, če nekaj tednov po uspešnem prevzemu evra ne bi potrdila kandidature Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije?

dr. Janez Drnovšek: To bi izgledalo res nenavadno, skoraj bi težko našli kakšen podoben primer v svetu, da guverner, ki je uspešno opravil svoj mandat, pred tem tudi že dva mandata, ali celo še več, kot finančni minister, ki je ves čas v centru tega našega ustvarjanja sistema, ki se je sedaj izkazal kot trden, da potem ne bi bil izvoljen še za en mandat. Vem, da so se sedaj pojavila neka vprašanja in turbulence v tej zvezi, ampak ta predlog sem presodil na podlagi celotne poti gospoda Gasparija kot finančnega ministra in kot guvernerja Banke Slovenije, glede na to, kaj je pri tem dosegel in kaj je dosegla Slovenija. Zato sem mi zdi njegova kandidatura povsem nesporna.

Ali zadnji dogodki v Liberalni demokraciji Slovenije, gospod predsednik, kažejo na morebitno umirjanje strasti na levi sredini ali je oživitev tega dela politike res mogoča samo s katarzo in nastankom nove stranke?

dr. Janez Drnovšek: To me pa preveč vprašate. Moram reči, da se v zadnjem času, sploh odkar sem predsednik države, ne ukvarjam preveč s strankarsko psihologijo in ne bi znal postaviti prave diagnoze trenutnega stanja.

Kako sami doživljate vprašanja v javnem prostoru o jesenski kandidaturi za predsednika države?

dr. Janez Drnovšek: Pravzaprav se mi zdi zabavno. Prvič, da tolikokrat vprašajo, in drugič, da še kar naprej sprašujejo o nečem, kar sploh še ni aktualno, kar bo aktualno jeseni.

In kaj je razlog, da na ta vprašanja ne odgovarjate?

dr. Janez Drnovšek: Ravno to, da to ni aktualno vprašanje. Vsakič pa sem povedal, kakšni so moji občutki, kako gledam na to vprašanje, razen ko se mi zdi vse skupaj že kar malo preveč oziroma ko ni potrebno, da se toliko ukvarjamo s tem. Bolje je, da se ukvarjamo s kakšnimi drugimi vprašanji.

Pa vendarle.

dr. Janez Drnovšek: Ne želim se preveč ukvarjati s svojo prihodnostjo.

Pa vendarle gre za pomembno vprašanje, ker govorimo o najvišjem politiku v državi, o mestu najvišjega politika v državi, o njegovi vlogi in pomenu.

dr. Janez Drnovšek: No, ampak jaz še vedno opravljam to funkcijo in sem predsednik Republike Slovenije in se ukvarjam s tem vprašanjem, torej s tem mandatom.