grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Reševanje odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško

Ljubljana, 06/16/2006  |  izjava

Predsedsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na obisku Slovenskih Konjic odgovoril tudi na vprašanja medijev glede Kacinove pobude za reševanje odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško.

Gospod Kacin se je na vas obrnil z enim predlogom, da bi pomagali čimprej rešiti to vprašanje varčevalcev Ljubljanske banke na Hrvaškem. Na vaši spletni strani je mogoče prebrati, da ta predlog podpirate. V čem je predlog gospoda Kacina različen od dosedanjih?

dr. Janez Drnovšek: "Njegovega predloga v detajlih ne poznam, ampak razumem, da je bistvo njegovega pisma v tem, da poziva k oživitvi dialoga in k iskanju rešitve tega vprašanja. Torej, tistih vprašanj, ki so še odprta v odnosu s sosednjo Hrvaško. To se mi zdi pomembno zato, ker je v zadnjem času prišlo do določenega zastoja, nič posebnega se ne dogaja, ni več iskanja rešitev, vsaj videti jih ni, tako da vse skupaj stoji. In drugič se mi zdi pomembno zato, ker ta pobuda le prihaja s strani opozicijske stranke, ki ponuja roko, če temu tako rečem, vladi, da konstruktivno sodeluje pri iskanju te rešitve. Torej, da opozicija, ne bi napadala vlado pri tem, ampak da bi sodelovala in da bi našli rešitve, ki so najbolj pomembne za državo v celoti in potem za vse državljane."

Kako boste vi pomagali pri morebitnem napredovanju tega vprašanja?

dr. Janez Drnovšek: "Tudi sam bom tako, kot sem že velikokrat, sprožil ta vprašanja v svojih stikih s hrvaškimi voditelji. V kratkem se bova spet srečala s predsednikom Mesićem. Tudi to bo priložnost za pogovor in da skupaj oceniva, kaj lahko narediva. Vem, da bi tudi predsednik Mesić želel rešitev teh vprašanj in skušala bova ustvariti nek ambient, da se začnejo stvari premikati naprej."