grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Deseti pogovor o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike na temo dialoga in odnosov države z verskimi skupnostmi

Ljubljana, 12/14/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPri predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku danes poteka deseti pogovor o prihodnosti, ki je namenjen razpravi o dialogu in odnosih države z verskimi skupnostmi.

Po osamosvojitvi Slovenije, sprejemu nove ustavne in družbene ureditve si država prizadeva vzpostaviti in urejati demokratične, odkrite in konstruktivne odnose z vsemi segmenti družbe, tudi z verskimi skupnostmi. Namen pogovora je izmenjava pogledov, stališč in izkušenj glede na dosedanji razvoj teh odnosov, vprašanj, ki morda ostajajo še odprta ali ne dovolj dorečena, in predlogov, kaj bi v okviru slovenske ureditve še kazalo storiti.

V pogovoru bodo vabljeni razpravljalci osvetlili tudi izkušnje drugih, nam primerljivih evropskih držav, o vzpostavljenih modelih odnosa države z verskimi skupnostmi, zlasti glede različnih področij sodelovanja, na primer s humanitarnimi in drugimi organizacijami. Podrobneje bodo govorili tudi o vlogi, ki jo imajo verske skupnosti pri obravnavanju vrednostnih vprašanj v modernih demokratičnih evropskih družbah, in o tem, kako lahko verske skupnosti prispevajo k razvoju dialoga o posameznih vrednostnih vprašanjih, ter o pomenu medverskega dialoga za družbeni razvoj znotraj Evropske unije, v njeni soseščini in širšem mednarodnem prostoru.

Predsednik dr. Drnovšek je udeležence pogovora uvodoma nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):



Zahvaljujem se vam za udeležbo, za vaš odziv na vabilo, da sodelujete na današnjem desetem pogovoru o prihodnosti Slovenije. Tokrat smo izbrali temo, ki je vsekakor zanimiva in pomembna. Gre za vprašanje verskih skupnosti, njihovega mesta v naši državi, odnosa med državo in verskimi skupnostmi, za vprašanje vloge in pomena ver in verskih skupnosti za razvoj države nasploh, njihove vloge pri izgradnji pozitivnih vrednot v naši družbi, njihove vloge pri razreševanju različnih težav, s katerimi se soočamo v našem razvoju, v našem vsakdanjem življenju.

Vemo, da naša ustava predvideva ločitev države, državnih institucij od vere, od verskih skupnosti po eni strani; po drugi strani pa zagotavlja vsakemu državljanu, vsaki državljanki svobodo verske izbire, veroizpovedi in implicitno tudi enakopravnost vsem državljankam in državljanom pri takšnem izboru in prakticiranju njihove verske pripadnosti, pa tudi enakopravnosti v tem smislu vseh ver, vseh verskih skupnosti.

Vemo, da vere igrajo pomembno vlogo, igrale so jo v vsej človeški zgodovini, igrajo jo danes, tudi v svetu, čeprav ugotavljamo, da ta vloga ni vedno pozitivna. Kadar gre za različna nasprotja, napetosti, konflikte v svetu, so le-ti velikokrat pogojeni z razlikami med narodi in med etničnimi skupnostmi. Velikokrat religije pri tem ne delujejo pomirjujoče, ne delujejo univerzalno, v smislu univerzalnih človekovih vrednot in spoštovanja vsakega človeka, posameznika. Velikokrat še prilivajo olje na ogenj drugim razlikam – etničnim in drugim, tem razlikam dodajajo še verske razlike in napetosti ter konflikti so še hujši. Takih situacij imamo danes po svetu veliko in včasih izgleda, da jih je vedno več, da prihaja do novih, tudi verskih razlik, napetosti in konfliktov, marsikje tudi tam, kjer jih že dolgo ni bilo ali pa jih sploh ni bilo. Torej, vloga vere, verske skupnosti je vsekakor zelo pomembna in prav je, da o tem spregovorimo tudi na takšnem posvetu, kot je naš današnji.