grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek obiskal celjski obrtni sejem in dobrodelno prireditev v Starošincih

Celje, Starošinci, 09/07/2005  |  sporočilo za javnost, izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes popoldne obiskal 38. mednarodni obrtni sejem v Celju in se udeležil dobrodelne prireditve Fundacije Nazaj na konja v Starošincih pri Ptuju.

Klikni za povečavoNa celjskem sejmu si je predsednik dr. Drnovšek v spremstvu direktorja uprave Celjskega sejma mag. Franca Pangerla in predsednika Obrtne zbornice Slovenije Miroslava Kluna ogledal razstavne prostore in se seznanil z dejavnostmi, ki potekajo v času sejma. Predsednik dr. Drnovšek je celjski sejem ocenil kot eno najpomembnejših prireditev, ki jo že tradicionalno in z veseljem obiskuje. »Mislim, da je obrt zelo pomembna, da je malo gospodarstvo zelo pomembno. Že sedaj ustvarja kar precej delovnih mest, perspektive pa so tudi precejšnje. V družbi velikih korporacij in držav se vedno najde tudi prostor za male obrtnike in mala podjetja, ki so lahko bolj fleksibilni in mislim, da znamo Slovenci to dobro izkoriščati" je ob ogledu sejma v izjavi za javnost povedal dr. Drnovšek.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je ob tej priložnosti odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev o aktualni politični situaciji. Na vprašanje, kako komentira izjavo hrvaškega premiera Iva Sanaderja o možnosti reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško s pomočjo mednarodne arbitraže, je predsednik povedal: "Arbitraža je vedno bila ena izmed možnosti. O tem smo že večkrat razpravljali v zadnjih desetih letih. Kadar bosta obe strani ocenili, da ni možnosti, da bi prišli do nekega sporazuma, ki bi ga potem tudi realizirali, ne samo sklenili, potem seveda ostane samo ta možnost. Mi je nismo nikoli izključevali, vedno je bila to možnost, ki je na mizi. Sedaj bo morala naša vlada oceniti, ali so pogajalske možnosti do konca izkoriščene ali ne in se odločiti."

Klikni za povečavoNa vprašanje, kaj arbitraža pomeni za sporazum Drnovšek - Račan, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril: "Ko sva se s takratnim hrvaškim premierom Račanom dogovarjala o rešitvi problema, se mi je zdelo, da bomo najprej šli kar na arbitražo, ker najbrž ne bomo mogli priti do dogovora. Hrvaški premier je bil takrat mnenja, da poskusimo in prišla sva do sporazuma, ki ga potem hrvaška stran žal ni zmogla ratificirati. Ta sporazum še vedno obstaja. To je sporazum med dvema vladama, ni pravno veljaven, vendar je najdalj, do koder smo prišli. Če bo na koncu prišlo do arbitraže, potem bo arbitraža vsekakor upoštevala tudi ta sporazum kot tisto, kar ima najbolj konkretnega v rokah."



Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je po ogledu celjskega sejma udeležil še dobrodelne prireditve v Starošincih, ki jo je organizirala Fundacija Nazaj na konja. Fundacija, ki je s to prireditvijo tudi uradno otvorila svoje delovanje, se ukvarja z uveljavljanjem vseh vrst terapevtskega zdravljenja s pomočjo konjev. Sredstva, ki jih bodo zbrali na prireditvi, bodo porabili za nakup konjev, primernih za terapije.

Predsednik dr. Drnovšek si je ogledal Jahalni center Starošince, predstavitev terapevtskega jahanja in prisostvoval dobrodelnemu koncertu, kjer je tudi priložnostno nagovoril udeležence prireditve (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Vesel sem, da sem danes med vami v Starošincih. Nekateri so presenečeni, zakaj gre predsednik države v Starošince. Če gre za kombinacijo dobrih ljudi, otrok, ki so zboleli in potem ozdraveli, konjev, ki so jim pri tem pomagali, ljudi, ki želijo, da bi se to večkrat zgodilo, potem mislim, da je prav, da tudi predsednik države podpre takšno pobudo in takšne ljudi. Želel bi si, da bi ljudje imeli čim več takšnih pobud, čim večkrat stopili skupaj in naredili nekaj dobrega. Država poskuša in naredi marsikaj, vendar vsega ne more. Velikokrat so naši uradniki preveč okorni, ne najdejo pravih načinov, vendar lahko ljudje sami naredijo tisto, kar država preko svojih institucij ni uspela ali ni zmogla. In ljudje sami lahko to naredijo še bolje.

Klikni za povečavoŽelim, da bi bila nova fundacija uspešna, da bi osrečila čimveč ljudi in otrok. Zelo sem vesel, da sem danes videl prikaz hipoterapije. Pred kratkim sem obiskal tudi zavod v Dornavi in že tam videl, kako pomembna je terapija z živalmi za prizadete otroke. Vesel sem tudi, da sem v teh lepih krajih in tudi vsem domačinom želim čim več uspehov in čim boljše življenje. In morda se bomo kmalu še kaj videli."