grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek z Redom za izredne zasluge odlikoval Romana Prodija

Ljubljana, 03/01/2005  |  sporočilo za javnost, govor, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes prof. Romanu Prodiju vročil odlikovanje Red za izredne zasluge na diplomatsko mednarodnem področju. Predsednik dr. Drnovšek je prof. Prodija odlikoval za izjemne zasluge, dejanja in osebni prispevek v dobro Republiki Sloveniji pri njenem vključevanju v Evropsko unijo in uveljavljanju v mednarodni skupnosti.

ikona videoNagovor predsednika dr. Janeza Drnovška na slovesnosti ob podelitvi odlikovanja Romanu Prodiju

ikona avdioNagovor predsednika dr. Janeza Drnovška na slovesnosti ob podelitvi odlikovanja Romanu Prodiju

Na posebni slovesnosti je predsednik dr. Drnovšek povedal (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavoGospod Romano Prodi je naš star znanec in prijatelj. Prepričan sem, da je odlikovanje, ki ga tokrat podeljujem, namenjeno pravemu človeku. Človeku, ki je v zadnjih letih zelo veliko prispeval k temu, da je tudi Slovenija postala enakopraven član mednarodne skupnosti, članica Evropske unije in da smo vzpostavili prijateljske odnose tudi z našo sosednjo državo Italijo takrat, ko je bil predsednik vlade. Spominjam se najinega prvega srečanja takrat, ko je bil naš prijatelj Romano Prodi predsednik italijanske vlade - sam sem bil še predsednik slovenske vlade - takrat sva uspela najti konstruktivno rešitev za spor, ki je takrat nekaj časa obremenjeval odnose med Slovenijo in Italijo. Šlo je za vprašanje optantov, šlo je nekaj časa tudi za blokado Slovenije pri njenem vstopanju v Evropsko unijo. Takrat sva skupaj ugotovila, da je Evropska unija prihodnost tako Italije kot Slovenije. Da moramo našo preteklost pustiti za sabo, da ne smemo ponavljati naših starih vzorcev obnašanja; tistih vzorcev, ki so včasih vodili v konfrontacijo. Da moramo graditi na pozitivnih stvareh, da moramo gledati naprej. To je sporočilo, ki sva ga takrat skupaj dala in to je sporočilo, ki je primerno tudi danes.

Klikni za povečavoKot predsednik Evropske komisije je gospod Romano Prodi ves čas vzpodbujal razširitev Evropske unije. Evropska komisija je trdno stala na odločitvi, da je treba Evropsko unijo razširiti na deset novih članic. Nekaj, kar je takrat izgledalo zelo zelo pogumno in zelo oddaljeno. Vendar smo to uresničili. Vsak na svoji strani z vztrajnostjo, odločnostjo in trdim delom. In mislim, da je to, kar se je zgodilo v mandatu gospoda Romana Prodija kot predsednika evropske skupine, razširitev Evropske unije na petindvajset članic, zgodovinsko dejanje. Gospod Romano Prodi nas je vedno vzpodbujal na naši evropski poti. Vedno smo dobivali pozitivna sporočila, vedno smo skupaj gledali naprej v prihodnost. In še enkrat, to odlikovanje je izraz, je priznanje temu in takšnemu načinu delovanja.

Prepričan sem, da bomo tako delovali skupaj tudi v prihodnje.
Hvala.



ikona avdioZahvala Romana Prodija na slovesnosti ob podelitvi odlikovanja

Klikni za povečavoRomano Prodi se je predsedniku zahvalil z naslednjimi besedami:

"Ganjen sem ob vašem govoru in ob tem priznanju, ki je resnično največ, kar sem si lahko predstavljal.

Že v času ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije sem se zavedal, kako težki koraki so pred vami, in takrat sem se spraševal, kako nam bo uspelo skupaj priti do tega, kjer smo danes. Že v tistem času smo ugotovili, da imamo skupne cilje in tudi to, da Slovenija, čeprav majhna država, v tem prostoru ni osamljena. Spomnim se, da je bila ena mojih prvih nalog na zunanjem področju, ko sem postal predsednik vlade, rešiti probleme med Italijo in Slovenijo.

Klikni za povečavoPredpogoj za Slovenijo, da vstopi v Evropsko unijo, je bila rešitev teh problemov in danes lahko rečem, da sem zelo vesel zaradi napredka, ki ste ga naredili. Napredka, ki ni bil le hiter, ampak tudi globoko in široko obsegajoč. Veste pa tudi sami, da med pogajanji nismo niti za trenutek dvomili, da ste prvi v razredu. Lahko rečemo, da sem bil v tistem trenutku neke vrste profesor in lahko tudi zagotovim, da smo bili strogi z vami. Ni bilo nikakršnega popuščanja. Toda Slovenija je pokazala izjemen napredek in vsi so se strinjali, da ste zelo uspešni in bili zelo zadovoljni z vami. Izpit pa ni nikoli končan. Zdaj delate v smeri evra in mislim, da je tudi to zelo pomembna naloga. Pot v Evropsko unijo je sicer za vas končana, vendar ste pred novo veliko odgovornostjo. Namreč področje raziskovanja, za katerega ste odgovorni, je pomembno področje in dokazuje, da je Slovenija postala velika država.

Klikni za povečavoZdaj, ko je pot v Evropsko unijo tlakovana in za vas zaključena, se moramo posvetiti tudi sodelovanju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško ter okrepiti sodelovanje na področju Jadranskega morja. Če ostanemo vsak zase, bomo ostali provinca in bomo morali razmišljati o preteklosti. Če pa stopimo skupaj, bomo postali resnična srednja Evropa, razmišljali bomo o prihodnosti in tako nam bo uspelo. Mislim, da smo preveč trpeli zaradi pozicij vsak sebi. V tem trenutku se torej zavezujem, kakršna koli že bo moja prihodnja vloga, da bomo stopali skupaj z roko v roki in šli k novim zmagam.

Najlepša hvala. Priznanje, ki ste mi ga podelili, je zame vzpodbuda in moralna obveza, da nadaljujemo v tej smeri.
Hvala."


OBRAZLOŽITEV:

Romano Prodi je bil kot predsednik Evropske komisije velik zagovornik zgodovinske nujnosti širitve Evropske unije ter vstopa držav iz srednje in vzhodne Evrope v Evropsko unijo. Republika Slovenija je skupaj z drugimi državami pristopnicami opravila obsežna pristopna pogajanja, podpisala Pristopno pogodbo ter 1. maja 2004 vstopila v Evropsko unijo. Kot predsednik Evropske komisije, ki je dobro razumel zgodovinsko pomembnost preseganja meja v Evropi in vstopa držav srednje in vzhodne Evrope v Evropsko unijo, je nedvomno veliko prispeval k širitvi Evropske unije. S svojimi nasveti in bogatimi izkušnjami je v posameznih kritičnih trenutkih, ki so neizbežni sestavni del zgodovinskih dogodkov, pomembno pomagal, da je bilo vstopanje novih članic v Evropsko unijo uspešno dokončano.

Romano Prodi je bil vedno velik in razumevajoč prijatelj Republike Slovenije. S svojimi izkušnjami in evropsko širino je pomembno prispeval k boljšemu medsebojnemu razumevanju pri pogajanjih in s tem tudi k boljšemu razumevanju posameznih slovenskih stališč pri vključevanju v Evropsko unijo.

Vstop v Evropsko unijo je bil zgodovinskega pomena za nadaljnji razvoj slovenske države in naroda. Kot predsednik Evropske komisije je Romano Prodi prispeval k temu povezovanju in je med evropskimi državniki, ki imajo največ zaslug za uspešen pristop Republike Slovenije k Evropski uniji.

Red za izredne zasluge je priznanje in zahvala slovenske države za vse, kar je Romano Prodi storil dobrega za Republiko Slovenijo.