arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika dr. Janeza Drnovška po rednem letnem poročanju o bojni pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 04/14/2003  |  izjava


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v ustavni funkciji vrhovnega poveljnika obrambnih sil Slovenije obravnaval Poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske. Načelnik GŠ brigadir Ladislav Lipič in minister za obrambo dr. Anton Grizold s sodelavci so seznanili predsednika republike z doseženo stopnjo razvoja, z organizacijsko sestavo in bojnimi zmogljivostmi Slovenske vojske, s stanjem in bojno pripravljenostjo Slovenske vojske in njenim mednarodnim sodelovanjem, kot tudi z nekaterimi drugimi vprašanji, pomembnimi za obrambo države.



Lepo pozdravljeni.

Ravnokar smo končali predstavitev stanja v Slovenski vojski. Minister za obrambo Anton Grizold, načelnik Generalštaba Ladislav Lipič in ostali predstavniki ministrstva in Generalštaba so mi predstavili letno poročilo o stanju v SV na dan 1. februarja letošnjega leta. Iz poročila je razvidno, da v SV prihaja do konstantnega in postopnega izboljšanja njene pripravljenosti, izboljšanja ob posameznih komponentah. Ostaja še nekaj znanih odprtih vprašanj, vendar splošna ugotovitev je, da je trend pozitiven in da je razvoj SV postavljen na trdne temelje, da je dana jasna ocena, kje so še šibke točke in kako in v kakšnem časovnem razdobju jih je potrebno odpravljati. Napravljenih je že kar nekaj korakov v notranji organizaciji, strukturi SV, zmanjšana je njena sestava. Trend oziroma naša usmeritev, da gremo v manjšo, vendar sposobno, moderno in gibljivo vojsko, po moji oceni povsem ustreza razvoju dogodkov v svetu, rizikom, izzivom in ogrožanjem, ki jih predstavlja današnje svetovno okolje. Poudarjeno je seveda bilo, da je potrebno tiste okvire, tudi finančne, ki so bili postavljeni in začrtani za prihodnja leta ohraniti zato, da se lahko ta proces ustrezno pripelje do konca.

Klikni za povečavo Govorili smo tudi o tem, kako poteka preobrazba SV v poklicno vojsko. Dosedanji procesi so dobri. Kljub temu, da je šlo za sorazmerno hitro odločitev in prilagajanje, smo skupno ugotovili, da to poteka uspešno in da je postavljeni cilj dosegljiv v predvidenih rokih. Govorili smo o izkušnjah SV v mednarodnih mirovnih operacijah. Te so usmerjene predvsem v JV Evropo. Izkušnja je pozitivna. Izkušnje, ki si jih naši vojaki pridobivajo v teh operacijah, so dragocene, dragocen pa je tudi naš prispevek v teh operacijah. To dviguje ugled Slovenije v svetu in tudi vpliva na stabilnost sveta in povratno na stabilnost okolja, v katerem živimo. Pričakujem, da se bodo dogajanja, ki so začrtana in ki tečejo v SV, uspešno nadaljevala tudi v prihodnje, in da bomo lahko tudi v prihodnje ugotavljali, da je dosežen nek korak naprej. Hvala lepa.

Novinarka: Lani je bil izpostavljena nek odgovor, na nekatera ključna vprašanja o reševanju kazenskih neskladij in pa predvsem, kako v tej hitri reformi, ki je časovno zelo omejena, ohraniti primerno bojno pripravljenost in pa varnost države. To tokrat po letu dni.....

Dr. Drnovšek: Minister in načelnik GŠ sta mi predstavila tudi ta gibanja in premike - spremembe v kadrovski strukturi. Vedno, kadar imamo opravka s kadri, tudi s spreminjanjem strukture, prihaja do določenih težav. Očitno se te težave uspešno rešujejo, proces je pozitiven in obrambna sposobnost SV v tem času, torej v tem obdobju je, kljub tem procesom in prestrukturiranjem boljša, kot pred letom dni.

Klikni za povečavo Novinar: Jaz bi imel eno vprašanje, ki je posredno povezano s SV. Gre pa za vaše pismo ameriškemu predsedniku Bushu. Zanima me, ali to pomeni vašo bolj aktivno vlogo v zunanji politiki ali to pomeni popravek nekega kurza slovenske politike ali zakaj ste se odločiti, da mu pišete to pismo?

Dr. Drnovšek: Predsedniku Bushu sem pisal predvsem zato, da bi opozoril, tudi z naše strani, na situacijo v Iraku, ki smo ji priča zadnje dni. Temeljno sporočilo tega pisma je, da je po očitni vojaški zmagi koalicije v Iraku nujno in zelo urgentno vzpostaviti red in neko normalno življenje Iračanov, ustaviti plenjenja, ki se dogajajo po ulicah vseh iraških mesti in da je to naloga tistih koalicijskih sil, ki so šle v to operacijo. Končna sodba svetovne javnosti, zgodovine in iraškega ljudstva bo odvisna od tega, kako bo opravljen ta del naloge. Sedaj so ključni momenti. To je temeljno sporočilo tega pisma.

Vprašanje: Ne gre za to, da bi popravljali vtis, ki ga je slovenska politika, vlada in zunanja politika naredila ...... v odnosih z ZDA?


Dr. Drnovšek: Mislim, da sem že odgovoril, kaj je bil namen tega pisma.

Novinar: Zanima me ali ste obravnavali ne samo poročilo za nazaj, ampak verjetno ste debatirali tudi, kaj v prihodnje. Ali je možno v vojski kakorkoli sedaj sploh uresničevati ta program varčevanja, ki ga vlada namerava, glede na aktivnosti, ki so vam bile predstavljene in pa na naloge, ki jih je treba do določenih rokov, če ste tukaj v tej smeri govorili. Ali je sploh možno......

Dr. Drnovšek: Govorili smo tudi o tem. Tako, kot so stvari predstavljene, tako kot je predstavljeno tudi poročilo in aktivnosti v SV, se mi zdi precej pomembno, da bi obdržali in ohranili tudi finančne okvire, ki so bili začrtani kot podlaga tem spremembam, tem procesom. Sicer bi spet lahko prišlo do zastojev v preoblikovanju SV. Mislim, da prioritet ne bi smeli spreminjati. S tem je navsezadnje povezana verodostojnost vlade, tudi države. Navsezadnje smo zelo jasno začrtali usmeritve, okvire, jih predstavili naši javnosti, zavezništvu in hiter odmik od tega po mojem mnenju ne bi bil resen.

Novinarka: Glede varčevanja, komentar na to, da vlada išče možnost za prodajo oziroma oddajo novega državniškega letala?

Dr. Drnovšek: Tega ne bi želel posebej komentirati. To je poskušala vlada že lani in takrat je iskala najbolj racionalno rešitev. Izmed vseh razpoložljivih rešitev je bila takrat predlagana tista, ki je potem šla tudi v realizacijo; manjše letalo in helikopter iz sredstev, ki so bila s tem prihranjena. To je vse, kar lahko povem na to temo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani