arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel člane nove vlade

Ljubljana, 12/07/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo in člane vlade ob začetku njihovega dela.

Predsednik dr. Drnovšek je člane nove vlade pozdravil z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavo"Spoštovani gospod predsednik vlade, spoštovana ministrica, spoštovani ministri, z zadovoljstvom vas danes pozdravljam kot člane nove slovenske vlade. Sprejeli ste pomembno odgovornost, pomembno nalogo in pričakovanja slovenskih državljank in državljanov so sedaj v veliki meri usmerjena v vas. Delo članov vlade ni nikoli enostavno. Odgovornosti, izzivi in pričakovanja ljudi so vedno zelo veliki. Po svoji izkušnji vem, da je takšna naloga izjemno zahtevna in da vedno terja celega človeka, izjemno veliko angažiranja in dela ter da vas čakajo številne težke preizkušnje. Želim, da bi te preizkušnje in izzive čim bolje prestali, da bi čim bolje poskrbeli za nadaljnji razvoj Slovenije na vseh področjih in da bi Slovenijo dokončno utrdili tudi v evropskem merilu kot pomembno in uspešno državo. Vemo, da s tem, ko smo postali člani EU in zveze NATO, razvoj ni končan, ampak se začenja novo poglavje s številnimi novimi izzivi. Kot predsednik republike si želim čim bolj uspešnega dela vlade in tudi čim bolj konstruktivnega sodelovanja med institucijami, torej tudi med vlado, predsednikom republike in državnim zborom, da bi skupaj uspeli doseči kar največ v korist slovenske države. Čestitam vam še enkrat k vaši izvolitvi za člane slovenske vlade in vam želim veliko uspeha."


Predsednik vlade Janez Janša se je predsedniku republike zahvalil z besedami (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije, v imenu celotne nove vlade se vam zahvaljujem za prijazno vabilo, za sprejem in tudi za zelo korektno sodelovanje v času sestavljanja vlade, ko ste tudi vi pripomogli k temu, da se ta čas ni še bolj podaljšal, ker je že po proceduri tako ali tako predolg. Po najboljših močeh smo storili vse, da je Slovenija čimprej dobila novo vlado s polnimi pooblastili, ki je sedaj že nekaj dni na svojem položaju. Ministrica in ministri se že od začetka trudimo, da bi delali v skladu z ustavo, zakoni in našimi obljubami o dobrem in poštenem upravljanju z državo, zavedamo se izzivov, ki so pred nami v tem mandatu. Obdobje, ki je pred nami, kot ste rekli, ni lahko. Potrebno bo poiskati številne odgovore na težka vprašanja. Pri tem nameravamo nadaljevati vse tisto, kar je bilo doslej dobrega narejeno, dokončati nekatere začete reforme in se seveda spopasti tudi z novimi izzivi, ki jih življenje prinaša vsak dan. Izzivi so tako javno finančni, kjer mora Slovenija izpolniti zahtevne kriterije za vstop v evropsko monetarno unijo v prvi polovici mandata, tega se zavedamo vsi, zato bo veliko naših naporov posvečenih doseganju tega cilja in izpolnjevanju pogojev za doseganje tega cilja. Pred nami so nekatera zahtevna vprašanja, na katere moramo najti odgovor pri zaključku preoblikovanja slovenskega ekonomskega prostora v neko povsem normalno delujoče socialno tržno gospodarstvo in pred nami so seveda zahtevni zunanjepolitični izzivi, ki se začenjajo praktično takoj s prevzemanjem odgovornosti pri vodenju OVSE. To je tudi razlog, da enega od članov vlade ni tukaj, tudi dva druga manjkata, ker sta na nujnih delih oziroma obveznostih v tujini. Nekateri so se morali takoj spopasti s stvarmi, ki so čakale Slovenijo vpeto v številne mednarodne tokove in pri tem naloge večinoma ne trpijo odlašanja.

Klikni za povečavoNaj zaključim še enkrat z zahvalo za dosedanje korektno sodelovanje v pričakovanju dobrega in korektnega sodelovanja tudi vnaprej. Končno smo vsi izvoljeni od ljudi, ki od nas pričakujejo, da bomo delali v skupno dobro. Mislim, da to po teh dosedanjih testih slovenske demokracije, kljub relativno mladim letom nove slovenske države danes ni več pod vprašanjem. Poleg tega, da vem, da nas čakajo težki izzivi, se tega časa skupaj z vami tudi veselim, ker vem, da bomo dobro sodelovali pri delu za blaginjo Slovenije. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani