arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Intervju predsednika dr. Drnovška za POP TV

Ljubljana, 03/13/2003  |  intervju


Predsednik republike o tragičnem dogodku v Srbiji, vstopu Slovenije v EU in Nato ter iraški krizi.



Novinar Vladimir Vodušek: Gospod predsednik, kako ste doživeli atentat na srbskega predsednika vlade Zorana Đinđića. Pričakoval bi, da ste po izkušnji v Beogradu zadevo vzeli precej osebnoO

Predsednik dr. Janez Drnovšek: Res je, da je ta tragični dogodek šok. Poznal sem Zorana Đinđića, večkrat sva se srečala in zelo sem ga cenil. Mislim, da je bil odločen reformator in v bistvu zelo pogumen. Navsezadnje je to plačal s svojim življenjem. To je slabo predvsem za Srbijo, Črno Goro, za novo državo. Težko ga bo nadomestiti.

Novinar: V Srbiji so uvedli izredne razmere, v nekaterih sosednjih državah so poostrili ukrepe na mejah, zanima me, kakšne bodo posledice atentata za samo Srbijo, pa tudi za celotno JV regijo?

Dr. Drnovšek: Kar se tiče cele regije, to dejanje ponovno opozarja na neko nestabilnost. Mislim, da to dejanje neposrednih, kakšnih širših posledic, ne bo imelo. Ampak vsekakor ne prispeva h konsolidaciji stabilizaciji regije, k čemur si že nekaj časa prizadeva. Kaže pa na to, da je naše širše sosedstvo, če tako rečem, še vedno nestabilno in da včasih tudi naše predstave o tem, kako je svet okrog nas že zelo varen, ne držijo.

Novinar. Smo teden dni pred referendumom o Nato in EU. Zadnji rezultati, predvsem slovensko javno mnenje, so ugodni, kakšen izid referenduma vi pričakujete, osebno?

Dr. Drnovšek: Upam, da bo izid pozitiven. Pozitiven za EU in Nato. Navsezadnje si za to prizadevamo že od osamosvojitve naprej, veliko aktivnosti smo izvedli v tej smeri. Kot predsednik vlade sem bil deset let zelo angažiran na teh projektih in vsekakor mislim, da bi odločitev "da" za eno in drugo institucijo pomembno utrdila položaj Slovenije, povečala našo varnost, po eni strani pa nam dal neke širše perspektive in večjo vlogo v Evropi. Običajno smo se Slovenci in Slovenke znali takrat, ko je šlo za res, pravilno odločati in se tudi nekako dvigniti nad tiste vsakodnevne okoliščine in razprave in se res odločiti tako, kot je na nivoju, navsezadnje zgodovine in pa tudi prihodnosti.

Novinar: Včeraj ste na SNAV govorili tudi o pripravah na vojno v Iraku. Lahko se zgodi, da bo referendum o Natu in EU padel ravno v čas začetka ameriške intervencije v Iraku. Kaj bi to pomenilo?

Dr. Drnovšek: To je možno in to bi pomenilo, da je izbrani termin na žalost padel v precej, lahko bi temu rekli, ne normalne razmere, čeprav je težko napovedati, kakšen vpliv bo to imelo na sam referendum. Morda bi bilo prav, da bi se ljudje ob tem zavedali, da je ta svet še vedno zelo nevaren in da je za majhno državo, kot je Slovenija, kljub vsemu bolje biti v neki širši obrambni zvezi. V vsakem primeru pa mislim, da to ne bi smelo škoditi tej odločitvi. Navsezadnje, tudi če prihaja do razlik med zaveznicami, so v Nato tako ZDA, Francija, Nemčija in druge države. In to je za demokratično zvezo, kjer so razlike, tudi normalno. Mislim, da bi to lahko prej pozitivno vplivalo na našo odločitev, vsaj moralo bi pozitivno vplivati, ker se bo pokazalo, da je Nato demokratična institucija, ki lahko preživi tudi takšne situacije.

Novinar: Ob tem se je večkrat postavilo vprašanje odnosa do ZDA, odnosa do Evrope. Američani so nas prosili za prevoz orožja in opreme, naš vrh politike čaka na odločitev VS. Bi lahko to vplivalo morebiti na ameriški kongres, ker pač nekako čakamo?

Dr. Drnovšek: Odnos z ZDA je za nas pomemben. Gre za strateško partnerstvo in ZDA so s svojo intervencijo in prisotnostjo na Balkanu že do sedaj zagotavljale našo varnost, tudi v prihodnje jo lahko. Mi bomo skušali ta odnos obvarovati, v tej situaciji pa se bomo odločali glede na to, kako se bo vse odvijalo. Vsekakor bi raje videli, ne samo raje videli, zelo si želimo, da bi bila sprejeta odločitev v okviru VS. To bo za vse lažje. Mislim, da tudi za nas in za naše opredelitve. Mislim, da je v takšni situaciji treba voditi neko previdno politiko in ne pokvariti zavezništev. Ne evropskih in ne ameriških.

Novinar: Kaj bo pravzaprav, po vašem, prinesel vstop v EU in Nato, mislim predvsem na centre politične in gospodarske moči v Sloveniji. Ali bo to, se bo to spremenilo ali ne?

Dr. Drnovšek: Mislim, da bo sam vstop dolgoročno pozitivno vplival na Slovenijo, na njeno celotno pozicijo, politično in gospodarsko, zlasti varnostno, ta je pa povezana s prvim......

Da bi pa sam vstop bistveno vplival na neka notranja razmerja; sam po sebi ne bo. Vpliva lahko s tem, da bo Slovenija še bolj potrdila svojo demokratično orientacijo, vrednostni sistem, v katerega smo stopili in da se bomo v teh okvirih gibali naprej, v naslednjih desetletjih, v naslednjih generacijah. Kako se bodo v tem okviru razvijala notranja razmerja, je odvisno od številnih faktorjev. Ampak vsaj ta okvir mislim, da bo trden in da bo pravi in najboljši možni.

Novinar: Za konec samo še eno vprašanje. V zadnjem času manj nastopate v javnosti, je to posledica zavestne odločitve ali je to posledica funkcije, ki jo opravljate, ki je povezana z operativno dnevno politiko.

Dr. Drnovšek: Ja, res je, da ta funkcija ni operativna, dnevna in ima neko distanco tudi do dnevnih dogajanj. Seveda pa se je potrebno oglasiti, mislim, da se oglašam in se tudi mislim še naprej. Seveda takrat, ko bom ocenil, da je to potrebno. Ne pa najbrž v funkciji nekih dnevno političnih dogodkov ali za nabiranje točk. Oglašal se bom za državljane, za državo.

Novinar: Kakšni so recimo odnosi na vrhu države s predsednikom vlade, s predsednikom parlamenta, oziroma med vrhom slovenske politike. So podobni kot so bili prej ali so se spremenili.

Dr. Drnovšek: Menim, da ni kakšne bistvene razlike, da je tako, kot je bilo prej. Na nek način se pa tudi še dokončno oblikujejo ti odnosi.

Novinar: Pozicionirajo. Hvala lepa gospod predsednik.

Dr. Drnovšek: Tudi vam

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani