arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Bilateralna srečanja predsednika dr. Drnovška v Salzburgu

Salzburg, 05/22/2003  |  sporočilo za javnost


Ob robu 10. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav se je predsednik dr. Janez Drnovšek sestal na bilateralnih pogovorih z nekaterimi udeleženci srečanja.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek se je najprej sestal s članom Predsedstva Bosne in Hercegovine Borislavom Paravacem. V pogovoru sta se predsednika posvetila predvsem gospodarskim vidikom sodelovanja med državama, pri čemer je bosanski član predsedstva poudaril, da si v BiH želijo predvsem povečati tuja neposredna vlaganja in v tem smislu tudi slovenske investicije. Opozoril je na neuravnoteženo blagovno menjavo in odprto vprašanje deviznih hranilnih vlog nekdanje LB v Sarajevu.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru poudaril, da je Slovenija že zdaj prva med tujimi investitorji v BiH, kar je pomemben podatek glede na njeno relativno velikost. Opozoril je, da je tudi v slovenskem interesu dvig celotnega obsega blagovne menjave v korist obeh držav in izpostavil svoje prepričanje, da se bodo ekonomski odnosi med državama tudi v bodoče dobro razvijali. Glede problema hranilnih vlog pa je spomnil, da so se države naslednice SFRJ na pogajanjih o nasledstvu, ki so potekala lani na Dunaju dogovorile, da bodo to vprašanje reševale pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Ob koncu pogovora je Paravac obvestil predsednika dr. Drnovška, da se namerava v duhu tradicionalno dobrih odnosov med državama celotno bosansko-hercegovsko predsedstvo v bližnji prihodnosti odzvati vabilu na uradni obisk v Slovenijo.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek se je srečal tudi s predsednikom Moldove Vladimirjem Voroninom. Predsednik Voronin se je v pogovoru zahvalil Sloveniji za vso podporo, ki jo je do zdaj nudila njegovi državi v njenih naporih za vključitev v evropske integracijske procese. Ob tem je izrazil upanje, da bo s podporo Slovenije, kot tudi drugih držav Srednje Evrope, Moldovi v uglednem času uspelo vstopiti v EU.

Predsednik dr. Drnovšek je svojemu sogovorniku izrazil priznanje za njihovo predsedovanje Svetu ministrov v Svetu Evrope, ki se je začelo 15. maja letos. Slovenski predsednik je predsedniku Voroninu tudi zagotovil, da je Slovenija še naprej pripravljena nuditi Moldovi svoje izkušnje na področju gospodarskih reform ter vključevanja v evro-atlantske strukture.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek se je danes še sestal s predsednikom Makedonije Borisom Trajkovskim. Med srečanjem se je slovenski predsednik zahvalil za gostoljubje na nedavnem uradnem obisku v Makedoniji.

Predsednik Trajkovski je v pogovoru obisk ocenil za zelo uspešen, saj tudi že daje konkretne rezultate. Ob tem se je tudi zahvalil za vso podporo, ki jo Slovenija izreka glede bodoče vključitve držav JVE v evropske in transatlantske integracije. Predsednik dr. Drnovšek je zagotovil, da lahko Makedonija tudi v prihodnje računa na slovensko podporo in pomoč.

Sogovornika sta v pogovoru tudi izmenjala poglede na nekatera aktualna mednarodna vprašanja, vključno z vplivom položaja v Iraku na odnose znotraj Evrope.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani