arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel župana Dolenjskih Toplic in predsednika Društva Kočevarjev Staroselcev iz Dolenjskih Toplic - Pogovoru je prisostvoval avstrijski veleposlanik v Sloveniji

Ljubljana, 03/16/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoV skladu s skupnim dogovorom sta se danes pri predsedniku Republike Slovenije dr. Janezu Drnovšku znova srečala župan občine Dolenjske Toplice Franc Vovk in predsednik Društva Kočevarjev staroselcev (Gottscheer Altsiedler Verein, Krapflern) August Gril. Pogovoru je prisostvoval tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Valentin Inzko.

Župan in predsednik društva sta sprejela pobudo predsednika republike z zadnjega skupnega pogovora 2. marca 2006. Menila sta, da je za odnose med njima osebno in med občani ter za prihodnje delo in razvoj občine Dolenjske Toplice in Društva Kočevarjev staroselcev koristno, da si vsak posebej in vsi skupaj prizadevajo za takšno sodelovanje, ki bo usmerjeno v prihodnost ter bo krepilo, poglabljalo in razvijalo tako skupne kot posebne interese prebivalcev občine, med njimi tudi potomcev Kočevarjev staroselcev.

Klikni za povečavoObžalujeta, če so pretekle ne dovolj premišljene ali napačno razumljene izjave oz. ravnanja ali celo morebitna birokratska neživljenjskost ob različnih priložnostih in okoliščinah kogarkoli ali kdajkoli osebno prizadele ali užalile. Zato bosta župan Dolenjskih Toplic in predsednik Društva Kočevarjev staroselcev v prihodnje po svojih močeh in v okviru svojih pristojnosti prispevala k temu, da bo sodelovanje med njima, med občinsko upravo, občinskim svetom in društvom ter med občani in potomci Kočevarjev potekalo strpno, argumentirano, konstruktivno ter z obojestranskim razumevanjem in spoštovanjem človeškega dostojanstva. Župan in člani Društva si bodo prizadevali v okviru občine in Republike Slovenije, da bodo v razvojne plane vključeni posamezni projekti, ki bodo izboljševali pogoje življenja, dela in bivanja ter zadovoljevanja skupnih potreb vseh krajanov in tudi krajanov nekdanjih potomcev Kočevarjev staroselcev. Posebna skrb bo namenjena tudi večji prepoznavnosti kulturne in zgodovinske dediščine Kočevarjev staroselcev v turistični in kulturni ponudbi občine in regije.

Predsednik Republike Slovenije je ob zaključku pogovora z županom Dolenjskih Toplic in predsednikom Društva Kočevarjev staroselcev poudaril, da so Kočevarji in njihovi potomci danes ustavno enakopravni državljani, ki so dali svoj pomemben zgodovinski in kulturni prispevek k razvoju občine in Slovenije, da tudi mnogo pretrpeli, v preteklosti pa jim je bila storjena marsikatera krivica. Tega dejstva ni mogoče in ga ne smemo spregledati. Demokratična ureditev Republike Slovenije in naše članstvo v Evropski uniji danes ne dovoljujeta, da bi se Kočevarji staroselci v Sloveniji iz različnih razlogov čutili prikrajšane ali celo kot drugorazredne državljane. Omogočeno jim mora biti, da uživajo in zadovoljujejo svoje posebne interese in pravice. V moderni Sloveniji si želimo sobivanja, sožitja, spoštovanja naših pravic in torej v tem primeru tudi spoštovanja tradicije, kulture, jezika staroselcev, Kočevarjev. To se je Slovenija obvezala tudi z ratifikacijo Sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Avstrije o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti.

Predsednik republike je prepričan, da doslej na državnem nivoju in v zvezi z izvajanjem meddržavnih dogovorov še niso bile izkoriščene (ne s strani Kočevarjev oz. nemškogovoreče etnične skupine ne s strani slovenske države) vse možnosti in priložnosti. Zveza kulturnih društev nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji, med katerimi je tudi Društvo Kočevarjev staroselcev, mora te pravne možnosti izkoristiti in uveljaviti. Z vso odgovornostjo pa morata te možnosti spodbujati pri združenjih nemškogovoreče etnične skupnosti v Sloveniji tudi Republika Slovenija in Republika Avstrija, ki sta se za to obvezali s t.i. Kulturnim sporazumom. Ni pa mogoče pri tem prelagati odgovornosti za težave v delovanju posameznih društev nemškogovoreče skupnosti na občine in lokalne skupnosti. Naloga občin in lokalnih skupnosti je, da rešujejo lokalne zadeve in interese prebivalcev ter zagotavljajo človeka dostojne in vredne pogoje življenja vseh občanov in krajanov, tudi Kočevarjev oz. predstavnikov nemškogovoreče skupnosti.

Ob tem se moramo spomniti, da je ustavna obveza Slovencev in Kočevarjev oz. nemškogovoreče etnične skupnosti, da skupno ohranjamo kulturno dediščino, jezikovno raznolikost in multikulturnost. Bogastvo sobivanja in plemenitenja razlik na vseh nivojih je lahko dodatna spodbuda dobrim odnosom med našimi državljani in tudi k mednarodnemu ugledu države. To pa je velikega pomena za to, da bi lahko odgovorno soustvarjali možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj ter za napredek države, Slovencev, Kočevarjev in vseh ostalih narodnih in etničnih skupin v Sloveniji.

Na današnjem srečanju je predsednik republike z zadovoljstvom ugotovil, da sta prevladala modrost, razum in kultura strpnega sobivanja. To je lahko naš največji kapital v medosebnih in medčloveških odnosih. Vendar se je treba zavedati, da s tem še ni konec dela. Po mnenju predsednika republike se sedaj šele začenja trdo delo, če želimo v to s konkretnimi dejanji prepričali tudi druge, predvsem občane, člane društev nemškogovoreče skupnosti ter domačo in tujo javnost. Predsednik republike je prepričan, da je nastopil čas za novo priložnost sodelovanja večine in manjšine v Sloveniji, za strpne odnose med ljudmi, ki jih trenutne slabosti v dialogu posameznikov ne morejo in ne smejo oteževati ali celo onemogočati.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani