arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Podobni pogledi med Slovenijo in Francijo glede vizije EU

Pariz, Francija, 03/12/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v okviru uradnega obiska Francije srečal s predsednikom Republike Francije, Jacquesom Chiracom.

Osrednje teme pogovora med slovenskim in francoskim predsednikom so se predvsem nanašale na sprejemanje evropske ustave in prihodnje razširitve Evropske unije. Predsednika pa sta govorila tudi o sodelovanju med Slovenijo in Francijo. V pogovorih sta ocenila, da imata državi v marsičem podobne poglede na prihodnjo vizijo Evrope. Zavzemamo se za učinkovitost pri sprejemanju odločitev ter notranjo konsolidacijo unije, je dejal predsednik Chirac. Glede procesa sprejemanja evropske ustave so vse realnejša pričakovanja za sprejem v drugi polovici leta, je po pogovorih dejal slovenski predsednik in dodal, da irsko predsedstvo sicer angažirano in kvalitetno dela in skuša najti določene rešitve, vendar je to težaven proces. Bili bi zelo zadovoljni in pozitivno presenečeni, če bi se rešitev glede ustave našla že prej, je še menil slovenski predsednik.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek, ki sta ga ob uradnem obisku spremljala tudi ministra za zunanje in evropske zadeve, dr. Rupel in dr. Potočnik, se je s francoskim predsednikom podrobneje pogovarjal tudi o poglobljenem sodelovanju v razširjeni Evropski uniji. Kot je pojasnil slovenski predsednik pri ti.i vprašanju Evrope dveh hitrosti francoska stran meni, da ne gre za vprašanje trdega jedra, ampak gre bolj za fleksibilnost. "Gre za to, da bi se lahko države povezovale na posameznih področjih in hitreje napredovale, da se ne bi vedno čakalo na zadnjega. Francija ima o tem zelo jasna stališča, ki gredo v smeri, s katero se zelo strinja tudi Slovenija", je še povedal predsednik dr. Drnovšek.

Klikni za povečavoFrancoski predsednik je slovenski strani na pogovorih predstavil tudi pogovore med voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije, ki so pred časom potekali v Berlinu.




Klikni za povečavo





Pri vprašanju Z Balkana se je strinjal s slovenskim stališčem, da morajo države tega območja imeti pred očmi evropsko perspektivo. Pridruževanje Evropski uniji je dobra motivacija za sprejemanje potrebnih reform v državah tega območja, po drugi strani pa Evropski uniji ni v interesu, da bi bila na njenih mejah območja nestabilnosti, je dejal predsednik Chirac. Ob tem je spomnil na zgodovinski odnos med Nemčijo in Francijo, ki je tolikokrat v zgodovini temeljil na sovražnosti in poudaril pomen sodelovanja in partnerstva med državami, na pomen sodelovanja in dialoga med državami Z Balkana ter celotne evropske celine.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani