arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Z občudovanjem gledamo na finsko stopnjo rasti in razvoja

Helsinki, Finska, 02/25/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se na povabilo finske predsednice gospe Tarje Halonen, mudi na dvodnevnem uradnem obisku na Finskem. Predsednik se je dopoldne v predsedniški palači v Helsinkih srečal z gostiteljico, predsednico Halonenovo, s katero sta izmenjala stališča o sodelovanju med državama v Evropski uniji, prihodnosti Evropske unije, evropski perspektivi držav JV Evrope ter o pripravah na slovensko predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. Uvodoma pa sta odnose med Slovenijo in Finsko ocenila kot izjemno dobre in prijateljske, ki se krepijo tako na političnem kot na drugih področjih. Finska predsednica je ob tem poudarila pomen odprtja finskega veleposlaništva v Sloveniji, kjer bo veleposlanica Brigitte Stenius - Mladenov z delom začela že v ponedeljek, 1. marca. Po uradnih pogovorih je slovenski predsednik v izjavi za javnost povedal:

Klikni za povečavo"Vesel sem, da sem spet lahko obiskal Finsko. Prvič sem bil tu leta 1992, kmalu po slovenski osamosvojitvi, ko je naša država na vrhu v Helsinkih postala članica OVSE. Drugi pomemben obisk v Helsinkih je sledil leta 1999, ko se je Evropska unija na svojem vrhu odločila za širitev z desetimi novimi članicami, med katerimi je bila tudi Slovenija. Zdaj prihajam tik pred slovenskim polnopravnim članstvom v EU, ki se začenja 1. maja, ko bomo našo skupno evropsko prihodnost ustvarjali skupaj s Finsko. Na številne svetovne in evropske probleme imamo podobna stališča in poglede in to je dobra osnova za sodelovanje. Državi imata mnogo skupnega, obe sta relativno majhni, zgodovini obeh narodov beležita borbo za obstanek, za identiteto in lastno identiteto nameravamo ohraniti tudi znotraj Evropske unije. Z občudovanjem gledamo na finsko stopnjo gospodarskega in tehnološkega razvoja in vaše izkušnje pri doseganju višje stopnje rasti in velike konkurenčnosti gospodarstva, so za našo državo izjemno dragocene. Obisk spremlja tudi številna gospodarska delegacija in strokovnjaki s področja izobraževanja in znanosti, ki bodo s finskimi strokovnjaki izmenjali poglede in izkušnje o povezanosti med državo, znanostjo, izobraževanjem in gospodarstvom, ki na Finskem daje pomembne rezultate. Slovenija velja v primerjavi z drugimi tranzicijskimi državami za uspešno državo, vendar so naši cilji in ambicije še višje. Želimo se približati državam kot je Finska in prepričan sem, da bo tokratni obisk prispeval k iskanju možnosti za še hitrejši razvoj. Veseli me tudi dejstvo, da je Finska v Ljubljani odprla veleposlaništvo in da bo tudi v Helsinkih kmalu začel delovati tudi slovenski veleposlanik."

Klikni za povečavoNa vprašanje finske novinarke, kako gleda na odločitev desetih držav, da omeji prost prehod delovne sile za določeno obdobje, je slovenski predsednik dejal, da v Sloveniji na tem področju ne pričakujemo večjih težav. In dodal: "Glede na študije je večja verjetnost, da bo Slovenija uvoznik in ne izvoznik delovne sile. Želimo si, da bo to prehodno obdobje kratko in ne dolgo, vsekakor ne sedem let. Kot nova članica Evropske unije se bomo borili za enakopravno obravnavo vseh držav članic. Ideja dveh kategorij držav članic ni sprejemljiva in ni v soglasju z osnovno idejo Evropske unije. Z našim delom in izkušnjami v Evropski uniji bomo zelo kmalu dokazali, da ni prav nobenih vzrokov za različno obravnavo in pristop."

Klikni za povečavoNa vprašanje finske novinarke, katere države znotraj Evropske unije so zaveznice Slovenije, pa je slovenski predsednik odgovoril:
"V Evropski uniji bomo sodelovali z vsemi državami in glede na probleme in tematiko tesneje sodelovali s posameznimi državami. Verjamem, da bomo glede na skupne interese za ohranjanje enakopravnih in korektnih odnosov znotraj Evropske unije, močno sodelovali z manjšimi in srednjimi državami, državami kot je Finska."

Klikni za povečavoSlovenski predsednik je nato v spremstvu finske predsednice obiskal Mestno hišo Helsinki, kjer sta ga sprejeli županja Helsinkov Eva - Riita Siitonen in predsednica Mestnega sveta Helsinkov, gospa Minerva Krohn. V Mestni hiši se je predsednik Drnovšek vpisal v Zlato knjigo gostov mesta Helsinki in iz rok predsednice Mestnega sveta prejel častno medaljo mesta Helsinki. V zahvali je predsednik Drnovšek pozdravil dobre odnose tudi med prestolnicama obeh držav, odnose, ki se razvijajo. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad skupno prihodnostjo v Evropski uniji ter se zahvalil za prijazen sprejem in dobrodošlico.

Po obisku mestne hiše, je slovenski predsednik na grobu maršala Mannerheima in na križ junakov položil venca.

Klikni za povečavoKlikni za povečavo
















Klikni za povečavoPopoldne se je predsednik srečal še s finskim predsednikom vlade, gospodom Mattijem Vanhanenom. Glavni poudarek njunih pogovorov je bil namenjen izmenjavi mnenj glede aktualnih vprašanj v EU. Finski premier, ki se je ravno vrnil iz Irske, je tako predstavil trenutne aktivnosti irskega predsedovanja EU. Predsednik dr. Drnovšek in finski predsednik vlade sta se strinjala, da se je Irska dobro lotila izzivov predsedovanja, ki je glede zadanih nalog sprejemanja ustave, zelo težavno.

Klikni za povečavoPogovarjala sta se tudi o pogajanjih glede proračuna EU in se tudi dotaknila vprašanja kmetijskih subvencij, ki po mnenju slovenskega predsednika predstavljajo previsok odstotek v proračunu. Ob koncu sta se tudi v luči zadnjih dogodkov v Rusiji, dotaknila odnosov med EU in Rusijo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani