arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Drugi dan obiska slovenskega predsednika na Finskem

Helsinki, Finska, 02/26/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je na drugi dan uradnega obiska na Finskem dopoldne udeležil znanstvenega foruma, ki sta ga slovenska in finska stran pripravili ob obisku predsednika v Helsinkih. Znanstveni forum je bil namenjen izmenjavi izkušenj in mnenj o vlogi znanja in znanosti ter o konkurenčnosti manjših držav. Finska je tudi v lanskem letu nadaljevala s hitrim gospodarskim razvojem in višjo stopnjo rasti gospodarstva kot druge države Evropske unije, Svetovna banka pa Finsko ocenjuje kot državo z najbolj razvito informacijsko družbo ter najbolj konkurenčnim gospodarstvom na svetu. Zato so izkušnje Finske za Slovenijo izredno dragocene.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik je na forumu, ki so se ga udeležili tudi minister za šolstvo, znanost in šport dr. Slavko Gaber, minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, predstavniki znanosti in gospodarstva, uvodoma finski razvoj ocenil kot izjemnega. "Sam se spominjam svojega prvega obiska Finske, leta 1992, ko je bila vaša država v gospodarski krizi, stopnja nezaposlenosti pa je bila zelo visoka," je dejal predsednik dr. Drnovšek. Poudaril je, da so bili vzroki za tedanjo krizo podobni slovenskim. Finska je takrat izgubila pomembne trge v tedanji Sovjetski zvezi, Slovenija pa na območju nekdanje Jugoslavije. Slovenija je takrat morala spremeniti tudi svoj sistem, sprejeti novo zakonodajo in preiti na tržno gospodarstvo, sočasno pa je potekal proces prilagajanja sistema zahtevam Evropske unije.

Klikni za povečavoSlovensko članstvo v Evropski uniji je pred vrati, zaključuje se eno poglavje, začenja se novo, je dejal predsednik in dodal: "Zavedamo se, da Evropska unija na eni strani predstavlja partnerstvo in na drugi tekmovanje. Pa vendarle je ta tekmovalnost drugačna, večja je sinergija, več je sodelovanja pri iskanju skupnih poti. Interes naše države je, da vzpostavi čim boljše temelje za prihodnost, zato smo pred časom spodbudili pogovore o prihodnosti Slovenije, s pomočjo katerih želimo skupaj najti poti za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva in družbe, z ohranjanjem potrebnega socialnega ravnotežja. Pogovori so potekali tudi o temeljnih vrednotah družbe kot take. Finska je država, v kateri lahko najdemo nekatere odgovore na naša vprašanja, preverimo pravilnost naših ciljev, modelov in poti. Slovenija velja za relativno uspešno državo, vendar se želimo še bolj približati najboljših državam sveta. Zato nas zelo zanima model povezovanja vaših znanstvenih in izobraževalnih institucij, ki je osnova tudi temu izjemnemu tehnološkemu razvoju. Tudi mi si želimo izboljšati povezanost med znanstvenimi in izobraževalnimi institucijami ter gospodarstvom in prepričan sem, da bo današnji forum spodbudil izmenjavo mnenj med strokovnjaki, gospodarstveniki in predstavniki vlade," je v nagovoru na znanstvenem forumu še dejal predsednik dr. Drnovšek.

Klikni za povečavoPredsednika dr. Drnovška je po končanem znanstvenem forumu v Parlamentu Republike Finske sprejel predsednik parlamenta Paavo Lipponen. Gospod Lipponen je uvodoma dejal, da ga na obisk Slovenije v vlogi predsednika vlade vežejo zelo lepi spomini in pohvalil stabilnost in razvoj, ki ga je Slovenija dosegla v zadnjem desetletju. Poudaril je, da Finska z velikimi pričakovanji gleda na skorajšnje sodelovanje obeh držav v Evropski uniji in dejal, da na parlamentarni ravni državi dobro sodelujeta. Manjše države lahko z dobrim sodelovanjem v Evropski uniji igrajo zelo pomembno vlogo, je še dejal predsednik finskega parlamenta. Izpostavil je tudi pomen kulturnega sodelovanja znotraj EU, ki omogoča državam, da izboljšajo tudi prepoznavnost svojih kultur. Ob tem je omenil slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pustil svoj pečat v številnih državah in velja za velikana arhitekture svojega časa.

Slovenski predsednik je obisk na Finskem ocenil kot izjemno dobrega in pohvalil raven medsebojnih odnosov na vseh ravneh. Izrazil je prepričanje, da bo tudi odprtje finskega veleposlaništva v Sloveniji pripomoglo k okrepitvi za zdaj sorazmerno skromnega gospodarskega sodelovanja. V nadaljevanju je gospod Lipponen, kot dolgoletni kolega dr. Drnovška na premierski funkciji, slovenskemu predsedniku predstavil svoj pogled na ključ uspeha finskega modela. Ključ za uspeh temelji v političnem konsenzu o temeljnih vprašanjih družbe, to pa je omogočanje možnosti izobrazbe vsakemu predstavniku družbe.

Ob koncu svojega obiska na Finskem je slovenski predsednik ob prisotnosti finske predsednice Tarje Halonen, v Poštnem muzeju v Helsinkih odprl razstavo o poglavjih slovenske zgodovine v 20. stoletju, ki nosi naslov "Tam za hribi je tako kot tukaj." V nagovoru zbranim se je predsednik najprej zahvalil za gostoljubnost in prijazen sprejem, ki ga je bil z delegacijo deležen v času obiska. Predsednico Halonenovo je povabil, da čimprej obišče Slovenijo, kjer bosta državi nadaljevali prijateljski dialog in tvorno sodelovanje. Predsednik je še izrazil prepričanje, da bosta obe državi s sodelovanjem in vsaka na svoj način precej prispevali k nadaljnjemu razvoju Evropske unije. Razstava o zgodovini Slovencev v 20. stoletju govori kdo smo in kje smo. Njena postavitev v osrčju Helsinkov pa bo nedvomno prispevala k še boljšemu poznavanju Slovenije in Slovencev, je v nagovoru še dejal slovenski predsednik.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani