arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zdravica predsednika dr. Janeza Drnovška na svečani večerji v čast predsednika Republike Uzbekistan Islama Karimova

Brdo pri Kranju, 03/16/2005  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioZdravica predsednika dr. Janeza Drnovška na svečani večerji v čast predsednika Uzbekistana Islama Karimova


Spoštovana ekscelenca gospod predsednik, dame in gospodje, dragi prijatelji,
v veliko zadovoljstvo in posebno čast mi je, da lahko danes pozdravim v naši sredi predsednika Republike Uzbekistan, gospoda Islama Karimova in člane delegacije. Veselim se dejstva, da bomo s tem pomembnim obiskom navezali še tesnejše stike med našima prijateljskima državama in da lahko izkoristimo priložnost, da se neposredno pogovorimo o tistih temah, ki so vsem državam in narodom skupne in za katere moramo v čedalje večji meri prevzemati del globalne odgovornosti.

V nekem drugem času, ko so se razdalje merile po kilometrih, ki jih je bilo treba dobesedno prehoditi, da bi spoznali bolj oddaljene dele sveta, je veliki državnik, sin vašega naroda, na katerega ste po pravici zelo ponosni, Amir Temur izrekel sledeče besede: "Devet desetin državnih zadev sem rešil s pomočjo svetovalcev, ukrepov in razprav in samo eno desetino s pomočjo meča". Danes si seveda želimo, da bi tudi zadnjo desetino zadev reševali na miren način, a žal tudi današnjemu svetu še ni uspelo odpraviti vojn in nasilja. Zgodovinarji in občudovalci Amirja Temurja, kot sem prebral, mu pripisujejo tudi sledečo izjavo:" Svet bo postal naprednejši in bogatejši zahvaljujoč trgovini med narodi". Ta vladar je na prehodu iz 14. v 15. stoletje poslal ambasadorje na dvor španskega, francoskega in angleškega kralja, gostil pa je pri sebi tudi veleposlanike iz Španije, Francije, Anglije, Kitajske in drugih držav.

Ob tako bežnem srečanju z bogato zgodovino uzbeškega naroda, z njeno kulturo in filozofijo, ki sta se ohranila skozi stoletja, lahko ugotovimo, da so nekatere vrednote – kot so, denimo, mir, želja po spoznavanju, ustvarjanju, občudovanju lepote, ostale enake, tu in tam, v Uzbekistanu in v Sloveniji, v Evropi in Aziji, Ameriki in Avstraliji. Le tiste možnosti, ki jih je ponudil razvoj sodobne znanosti in tehnologije in nam omogočajo, da delamo dobro in zlo, so se neizmerno povečale, z njimi pa tudi naša odgovornost.

Spoštovani gospod predsednik, kot nova članica Evropske unije in Nato si Slovenija aktivno prizadeva za krepitev varnosti in sodelovanja med državami in narodi. Pri tem smo pripravljeni prevzeti nase tudi del globalne odgovornosti pri odstranjevanju vzrokov za probleme in krize, ki ogrožajo mir in napredek v svetu. Visoko cenimo tudi prispevek vaše države k uresničevanju teh ciljev.

Kot država, ki v letošnjem letu predseduje OVSE, smo si naložili dodatno odgovornost. Naša in pričakovanja tistih, ki so nam to nalogo zaupali, bomo upravičili, če bomo kar se da uspešno sodelovali z vsemi državami, ki lahko prispevajo k učinkovitemu delu organizacije. V bilanci organizacije, ki je nastala pred tridesetimi leti v Helsinkih, so veliki dosežki pri razreševanju sporov med državami in narodi, krepitvi vladavine prava in človekovih pravic, pri širjenju območja miru, stabilnosti in napredka. Prepričan sem, da lahko OVSE, s pomočjo nekaterih reform in prilagoditev, uspešno nadaljuje svoje poslanstvo.

Vaš obisk v Sloveniji, gospod predsednik, je pomemben mejnik v odnosih med našima državama. Ponuja nam priložnost, da bolje spoznamo drug drugega.

Vaš obisk lahko odpre nove možnosti za navezovanje gospodarskih stikov, za sodelovanje na področju znanosti, kulture in na vseh drugih področjih. Verjamem, da deliva mnenje, da imamo mnogo več skupnega, kot tistega, kar nas loči in da lahko zremo z zaupanjem v prihodnost naših odnosov.

Dovolite, spoštovani gospod predsednik, dame in gospodje, da v tem duhu nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, naši dragi gostje!
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani