arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Na povabilo slovenskega predsednika bo na obisku v Sloveniji švedski kraljevi par

Ljubljana, 06/14/2004  |  sporočilo za javnost


Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška bosta med 15. in 17. junijem Slovenijo obiskala švedski kralj Carl XVI Gustaf in kraljica Silvia. V času državniškega obiska švedskega kraljevega para se bo v Sloveniji mudila tudi delegacija švedskih gospodarstvenikov, ki bo s slovenskimi sogovorniki skušala najti nove možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Uradni obisk švedskega kraljevega para je izraz zelo dobrih odnosov med državama in pomeni priznanje razvoju vsestranskega sodelovanja med Slovenijo in Švedsko.

Švedska je bila med prvimi državami, ki so ob osamosvojitvi Slovenije iz tedanje države leta 1991 priznale novo državo in ji s svojim priznanjem izkazale razumevanje za slovenska prizadevanja po svobodi, samostojnosti in neodvisnosti. Državi druži tudi nekaj zanimivih povezav iz zgodovine. Tako je bil v času Ilirskih provinc, eden izmed upravnikov Ilirskih provinc tudi tedanji Napoleonov maršal Jean Baptiste Bernadotte, ki je leta 1810 postal prestolonaslednik švedske krone in bil prvi kralj iz dinastije Bernadotte, iz katere izvira švedski kralj Carl XVI Gustaf.

Švedski kraljevi par se bo ob obisku srečal z najvišjimi predstavniki slovenskega političnega življenja, kralj Gustaf pa se bo ločeno sestal tudi s predstavniki švedskih in slovenskih podjetij. Kralj Gustaf in kraljica Silvia bosta obiskala Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Inštitut Jožef Stefan, srečala pa se bosta tudi s predstavniki Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.
Srečala se bosta tudi s študenti Filozofske fakultete, ki študirajo na oddelku za germanistiko z nederlandistiko in s skandinavistiko. V Mednarodnem grafičnem in likovnem centru v Gradu Tivoli pa bosta švedski kralj in kraljica prisostvovala otvoritvi razstave švedskih grafik.

V ločenem programu bo kraljica Silvia obiskala otroški oddelek Inštituta RS za rehabilitacijo, si ogledala UNICEF-ovo delavnico na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol ter obiskala dnevni center za boj proti drogam Projekta človek.

V sklopu tridnevnega programa se bosta kralj Gustaf in kraljica Silvia sprehodila po starem mestnem jedru Ljubljane ter si ogledala muzej I. svetovne vojne v Kobaridu.

Ob priložnosti obiska se bosta slovenski predsednik dr. Drnovšek in švedski kralj Gustaf medsebojno odlikovala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani