arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nastop predsednika dr. Drnovška v okviru drugega dela srečanja predsednikov srednjeevropskih držav v Zagrebu

Zagreb, 10/15/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sodeloval v razpravi, ki je potekala v okviru drugega dneva srečanja predsednikov srednjeevropskih držav. V razpravi so predsedniki in nekateri vidni evropski gospodarstveniki govorili o tem, kateri socialno-ekonomski model je primeren za združeno Evropo.

Predsednik dr. Drnovšek je v razpravi podčrtal, da je evropski model najbolj napreden v svetu, vendar pa je v prihodnje treba zagotoviti dovolj učinkovito gospodarstvo, da bomo ta model lahko vzdrževali ter ga tudi širili po svetu. Osnovno izhodišče je, da mora biti globalizacija pravična do vseh na svetu. Predsednik je poudaril, da mora Evropa s svoje strani storiti tisto, kar je še potrebno, da ne bo razbijala korektnih odnosov v svetu, kot se to dogaja v primeru skupne kmetijske politike in s tem pomaga uničevati kmetijstvo držav v razvoju.

Klikni za povečavoPredsednik je v razpravi govoril tudi o strahu Evropejcev pred nizkimi cenami proizvodov iz azijskih držav. Menil je, da je ta strah upravičen, vendar mora v tem primeru Evropa zahtevati, da morajo enaki delovni, socialni in ekološki standardi, ki veljajo v Evropi, postopno začeti veljati tudi drugod po svetu. Predsednik je pri tem opozoril, da ne moremo dovoliti, da zaradi suženjskega dela, nizkih plač, nemogočih delovnih pogojev, nespoštovanja okoljevarstvenih standardov te države proizvajajo poceni proizvode, ki jim npr. slovenska tekstilna industrija ne more konkurirati, zato propada in izgublja delovna mesta. Evropa kot pomembna sila mora zato skupaj z drugimi zahtevati, da tudi te države spoštujejo enake standarde, kar bo omogočilo izravnavo v konkurenčnosti in bolj normalne odnose. To pa pomeni, da bodo tudi ljudje v teh državah bolje plačani in bodo bolje živeli. Tako tudi ne bodo pritiskali v Evropo, kot zdaj pritiska na milijone imigrantov iz revnega dela sveta v razviti svet. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu še poudaril, da bo treba rešitve najti v teh državah in s tem zagotoviti neko bolj uravnovešeno in pravično globalizacijo.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je danes srečal tudi z avstrijskim predsednikom dr. Heinzom Fischerjem. Sogovornika sta ocenila, da so odnosi med državama odlični in prijateljski. V pogovoru sta se dotaknila odprtega vprašanja dvojezičnih napisov na Koroškem. Predsednik Fischer je zatrdil, da Avstrija želi to vprašanje ustrezno rešiti v skladu z avstrijsko državno pogodbo in sklepom ustavnega sodišča, da pa se pojavljajo določeni težave na terenu. Predsednika sta se strinjala, da je treba problem razrešiti v doglednem času s skupnim konstruktivnim prizadevanjem. Ob koncu pogovora sta se predsednik dr. Drnovšek in predsednik Fischer dogovorila, da se v kratkem srečata na avstrijskem Koroškem in na ta način skušata prispevati k iskanju rešitve tega problema.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani