arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel predstavnike slovenske vojske, policije in civilne zaščite

Ljubljana, 12/15/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob iztekajočem se letu sprejel predstavnike slovenske vojske, policije in civilne zaščite.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nagovoru med drugim dejal, da je Slovenija v letošnjem letu zaključila prvo poglavje svoje novejše zgodovine, odkar je postala samostojna država. Poudaril je, da članstvo Slovenije v Evropski uniji in zvezi Nato pomembno vpliva tudi na delovanje institucij, ki v Sloveniji skrbijo za varnost državljank in državljanov, in dejal:


Klikni za povečavo"Kolektivna varnost držav v svetu je danes vse bolj povezana, vseh tistih držav, ki imajo podobne cilje in vrednote, in ki si želijo čim bolj mirnega razvoja in življenja. Mednarodno sodelovanje tako postaja naš vsakodnevni pojav, nekaj, kar nas bo spremljalo tudi v prihodnosti; sodelovanje slovenske vojske v zvezi Nato, pa tudi vse bolj sodelovanje slovenske policije in drugih institucij v okviru evropskih varnostnih struktur, saj se tudi skupna evropska varnostna politika vse bolj izpostavlja in tudi Evropa vse bolj poizkuša zagotavljati svojo varnost z medsebojnim sodelovanjem, predvsem v okviru Evropske unije. Tudi pri tem ima Slovenija svoje mesto in delež. Svet danes je precej zapleten, varnost je ogrožena na številne načine, morda nekoliko drugače kot v prejšnjih desetletjih. Očitno je, da je varnostnih groženj precej in da se lahko pojavijo kjer koli v svetu. Nobena država se ne more počutiti tako varno, da je ta vprašanja ne bi zanimala ali skrbela oziroma da bi bila prepričana, da lahko sama poskrbi za svojo varnost. Tako kot so se mednarodne grožnje, teroristične ali kriminalne, na nek način globalizirale, tako se mora globalizirati tudi varnost in sodelovanje.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da boste takšnim izzivom pazljivo sledili in iskali najboljše odgovore nanje ter po svojih močeh zagotavljali varnost slovenskih državljank in državljanov, pri čemer je ta naloga v današnjih pogojih morda še bolj zahtevna kot včasih. Želimo čim večjo varnost in hkrati želimo tudi spoštovanje individualnih človekovih pravic. Preprečevanje, da bi ti dve težnji prišli med seboj v konflikt, je včasih kar zahtevno, vendar je to imperativ sodobnih demokratičnih družb in tudi mi mu moramo slediti."

Klikni za povečavoOb koncu svojega nagovora je zbranim predstavnikom vlade, vojske in drugih institucij zaželel, da bi tudi v naslednjem letu delovali čim bolj uspešno, da bi leto 2005 pomenilo uspešen začetek naslednjega poglavja v novejši slovenski zgodovini in da bi v svojih poklicnih pa tudi osebnih izzivih našli čim boljše odgovore.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani