arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Prispevek nadškofa dr. Šuštarja je v slovenski zgodovini zelo pomemben

Ljubljana, 05/05/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal upokojenega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Ob sprejemu se je dr. Drnovšek zahvalil za prijazen sprejem in povedal (nelektorirano): "V veliko veselje mi je, da se spet srečam z gospodom nadškofom Alojzijem Šuštarjem. Ravno v tem času sem se večkrat spomnil nanj - zdaj, ko smo pričeli pripravljati našo proslavo petnajste obletnice osamosvojitve. Spomnil sem se na najina srečanja; na tista neposredno pred osamosvojitvijo in po njej. Takrat še v precej dramatičnem času. Gospod nadškof Alojzij Šuštar je takrat s svojo mirnostjo, blagostjo veliko prispeval k temu, da smo bili Slovenci tako enotni ob osamosvojitvi; da smo uspeli zbrati dovolj moči in da smo vse skupaj napravili tudi na tak, lahko bi rekel, dokaj kultiviran način. K temu nas je gospod nadškof Šuštar vedno navajal s svojim nastopom, s svojim govorom. Zato mislim, da je v slovenski zgodovini njegov prispevek zelo pomemben - večji, kot smo se morda včasih zavedali. Zelo sem vesel, da ga danes lahko spet srečam in mu prinesem vse svoje spoštovanje in najboljše želje."

Po pogovoru sta si dr. Drnovšek in dr. Šuštar ogledala mozaik Kristusa, ki daje življenje in nastaja pod vodstvom slikarja mozaicista patra Marka Pavla Rupnika v kapeli zavoda. Dr. Drnovšek je po tem za medije povedal (nelektorirano):

"Z dr. Alojzijem Šuštarjem sva izmenjala nekaj prijaznih besed in spominov na najina srečanja pred petnajstimi leti; takrat, tik pred osamosvojitvijo, pa tudi po njej. Takrat je gospod nadškof Šuštar po moji oceni igral zelo konstruktivno vlogo, zelo povezovalno. Slovenci smo bili takrat izjemno enotni in mislim, da gre pri tem tudi za precejšnjo njegovo zaslugo. Večkrat sem se spomnil nanj, da ga obiščem tudi v teh dneh, ki spominjajo na tiste pred petnajstimi leti."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani