arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Uradni obisk predsednika Črne gore Filipa Vujanovića

Brdo pri Kranju, 10/12/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavo
Na povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška je danes na uradni obisk v Slovenijo prišel predsednik Republike Črne gore Filip Vujanović, ki bo v Sloveniji ostal do sobote, 14. oktobra.

Slovenski in črnogorski predsednik sta po srečanju na gradu Brdo pri Kranju na skupni novinarski konferenci povedala (nelektorirano):


Klikni za povečavo
dr. Janez Drnovšek:
"Lepo vas pozdravljam. Z gospodom Vujanovićem, predsednikom Črne gore, sva opravila prvi del naših današnjih pogovorov. Vesel sem, da je prišlo do tega zgodovinskega obiska. Prvič je predsednik suverene, samostojne Črne gore na obisku v samostojni in suvereni Sloveniji. Naše sodelovanje sicer sega že daleč nazaj, ampak bilo je drugačno in v drugačni obliki. Tokrat se prvič vzpostavlja na nivoju odnosov med dvema samostojnima državama. Naši odnosi so zelo prijateljski. Že v preteklosti smo vzpostavili zelo intenzivne stike, tako politične kot gospodarske. Slovenci dobro poznamo Črno goro, naši gospodarstveniki uspešno investirajo in so med najpomembnejšimi investitorji v Črni gori. Blagovna menjava se v zadnjem času hitro povečuje in s predsednikom Vujanovićem sva govorila o tem, da lahko med Slovenijo in Črno goro obstaja neko posebno partnerstvo, strateško partnerstvo -- tako v gospodarskih odnosih kot tudi na drugih področjih. Slovenija bo po svojih močeh pomagala Črni gori na poti v evroatlantske institucije. Želimo, da ji to čimprej uspe. Vsekakor je pomembno, da čimprej vzpostavi gospodarstvo, ki bo povsem primerljivo z evropskim, na tem že nekaj časa delajo. Tudi Slovenija sodeluje s svojimi nasveti, ekspertizami in tako bo tudi v prihodnje. Vesel sem, da se je proces črnogorskega osamosvajanja končal uspešno, gladko. Vemo, da je bila situacija precej zapletena, lahko bi bile napetosti veliko večje, ampak sama izvedba referenduma in tudi vse dogajanje po referendumu je bila uspešna, vse je potekalo gladko, brez problemov. Črna gora sedaj začenja svojo novo pot, s svojo novo državnostjo, in na tej poti ji želimo čim več uspeha."

Klikni za povečavoFilip Vujanović:
"Spoštovani predsednik Drnovšek, dame in gospodje. V veliko zadovoljstvo mi je bilo, kot vedno, pogovarjati se s predsednikom Slovenije in ugotoviti izredno vsebino naših bilateralnih odnosov in razvoj teh odnosov. Seveda se želim tudi tukaj zahvaliti predsedniku Drnovšku in Sloveniji za to, ker je Slovenija prva država, ki je odprla veleposlaništvo v Črni gori in predsedniku Drnovšku, ker je tako hitro dal soglasje našemu veleposlaniku, tako da ima Črna gora svojega veleposlanika po tako dolgem času v Sloveniji. Že prej sem izrazil naše prepričanje, da bo Slovenija naš strateški partner na poti v Evropsko unijo in da bo svoje pozitivne izkušnje prenesla Črni gori, da bo Črna gora uresničila tisto, kar se pričakuje od nje na poti pristopanja k Evropski uniji. Zahvalil sem se mu za vse tisto, kar se konkretno dela, za pomoč Črni gori, pomoč pri nadzoru meja, izobraževanju naših strokovnjakov, ki bodo delali na vstopu v Evropsko unijo, Partnerstvo za mir. Prav gotovo bo Slovenija nadaljevala s svojo pomočjo pri pristopanju k Evropski uniji in seveda si želim, da bi bila Slovenija še naprej strateški partner Črni gori pri tem pristopanju. Zaprosil sem predsednika Drnovška, ker gre za prioritetno potrebo Črne gore, da na sestanku v Rigi letos novembra Slovenija pomaga, da postane del Partnerstva za mir. Za Črno goro je to izredno pomembno. Mi smo izpolnili vse pogoje, da pridemo v to organizacijo Partnerstva za mir in za nas je to pomembno ne samo zaradi varnostne dimenzije, ampak tudi zaradi potrebe, da se Črna gora tudi gospodarsko predstavi kot močna destinacija, da bi se še naprej nadaljevale investicije v Črno goro. Glede dvostranskih odnosov smo ugotovili, da obstajajo odlični pogoji in zelo bogata vsebina, da še izboljšamo te odnose na vseh področjih gospodarstva in v družbenih dejavnostih -- znanosti, kulturi, zdravstvu. Da v bistvu nadaljujemo tisto, kar smo kvalitetno počeli že prejšnja leta z eno dobro vsebino in kakovostjo naših bodočih odnosov."


Klikni za povečavo
Po izjavi sta predsednika odgovorila tudi na novinarska vprašanja (nelektorirano):

Vprašanje za predsednika Drnovška: Slovenija je odprla veleposlaništvo, vendar še nima veleposlanika, ampak zgolj odpravnika poslov. Torej kdaj je pričakovati slovenskega veleposlanika v Črni gori. Vprašanje za predsednika Vujanovića: Kakšne spremembe je mogoče pričakovati po odhodu Mila Đukanovića z vrha politike Črne gore?

dr. Janez Drnovšek: Upam, da bo vlada kmalu predlagala veleposlanika za Črno goro. Kar se mene tiče, mene kot predsednika republike, bom svoj del naloge pri tem opravil maksimalno hitro in mislim, da je zelo primerno, da slovenski veleposlanik v Črni gori čimprej začne z delom.

Filip Vujanović: Sam predsednik Đukanović je sporočil razloge, zaradi katerega zapušča državno funkcijo. Menil sem, da bi bilo dobro, da nadaljuje na tem in sem mu to priporočil, da še naprej dela kot premier, on pa je povedal svoje razloge. Spoštoval sem te razloge, razumem, da je tisto, kar je osebna odločitev nekaj, kar je treba spoštovati. On bo ostal predsednik največje stranke demokratična pa stranke socialistov v Črni gori. Črna gora je včeraj dobila novega mandatarja, bivšega ministra za pravosodje, gospoda Štolanoviča. Upam, da bo nadaljeval to kvaliteto vsebine naše vlade in nadaljeval tisto, kar je prejšnja vlada počela, da bi bila kakovost življenja v Črni gori dobra, da bi se izboljšali gospodarski pogoji življenja in tako naprej.
  • Vprašanje za predsednika Drnovška: Slovenija je dovolj hitro in uspešno opravila pot do Evropske unije, kar je pomembno tudi za Črno goro. Kaj mislite, kakšna bo pot Črne gore v Evropsko unijo?
dr. Janez Drnovšek: Upam, da bo šlo dovolj hitro. Vendar pa ni vse odvisno od Črne gore, veliko je odvisno od Evropske unije, kdaj bo sposobna sprejeti nove članice. Upam, da bo Evropska unija uspela opraviti svoje reforme pravočasno, da nove države, nove kandidatke, ne bodo prisiljene čakati na to, da se ona pravzaprav postavi na noge.
  • Povedali ste že, pa tudi naš predsednik, da je veliko investicij, pa tudi slovenskih v Črni gori. Imate štiri investicijske fonde, sodelovali ste v mnogih investicijskih projektih. Ali se bo še naprej nadaljevalo tako uspešno sodelovanje? Ali bo Slovenija še vedno močnejši investitor, posebno pri infrastrukturnih objektih v Črni gori, ki se bodo gradili?
dr. Janez Drnovšek: S predsednikom Vujanovićem sva se o tem tudi pogovarjala. Slovenska podjetja imajo dober ugled v Črni gori, dobre reference, dovolj uspešnih projektov. Praksa pa je, da slovenska podjetja delajo, sodelujejo tudi s kooperanti iz Črne gore, da vključujejo domače kapacitete. To je zelo pomembno za to, da se okrepi tudi gospodarstvo Črne gore. Mislim, da je ustvarjena dovolj dobra osnova, dobra referenca; slovenska podjetja bodo gotovo kandidirala v velikih infrastrukturnih projektih, ki se zdaj načrtujejo v Črni gori, kot na primer izgradnja avtoceste in drugo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani