arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O predlaganem kandidatu Rantu in odnosih s Hrvaško

Zreče, 02/10/2007  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v Termah Zreče, kjer je nagovoril udeležence 5. mednarodnega simpozija "Potapljanje in potapljanje za ljudi s posebnimi potrebami", odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev v zvezi s predlaganim kandidatom za guvernerja Banke Slovenije Andrejem Rantom in odnosih s Hrvaško.

Včeraj ste predlagali gospoda Ranta za novega guvernerja. Kakšne možnosti ima po vašem, da bo izvoljen v parlamentu?

dr. Janez Drnovšek: Gospod Rant je dober kandidat. Zato sem ga tudi predlagal. Zelo dobro pozna dobro kreditno monetarno politiko, centralno banko. To je zelo specifična dejavnost in je drugačna, kot so druge veje ekonomije, financ in nimamo prav veliko strokovnjakov na tem področju. Mislim, da je gospod Rant eden izmed njih; že do sedaj je viceguverner, bil je v Banki Slovenije, ko smo vzpostavljali naš monetarni sistem, najprej tolar, sedaj tudi evro in mislim, da je pravi človek za to, da Banka Slovenije tudi naprej uspešno opravlja svojo nalogo.

S predlogom ste seznanili tudi predsednika vlade. Je že odgovoril? Bo koalicija podprla gospoda Ranta?

dr. Janez Drnovšek: Upam in pričakujem, da ga bo podprla. Ni še zavzel stališča, jaz sem ga informiral o svojem predlogu. Razumljivo je tudi, da želi opraviti še več konzultacij, ampak vsekakor mislim, da bi bilo primerno in državotvorno, da državni zbor tokrat, potem, ko ni potrdil gospoda Gasparija, prejšnjega guvernerja, da pa tokrat potrdi kandidata, zato, da lahko potem ta institucija naprej nemoteno deluje.

Kaj pravite na kritike nekaterih poslanskih skupin, da bi se morali posvetovati tudi z njimi?

dr. Janez Drnovšek: Moja naloga je, da pripravim predvsem dober predlog; najboljši možen v tisti situaciji in seveda so možno različni načini, kako potem ta predlog predstaviti. Ocenil bom, ali je v tej situaciji potreben tudi še kakšen poseben pogovor.

Še ena vroča tema gospod Drnovšek. Odnosi s Hrvaško. Zakaj ste odpovedali napovedano srečanje z gospodom Mesićem?

dr. Janez Drnovšek: To srečanje ni bilo mišljeno kot politično srečanje. Pred časom me je gospod Mesić klical in prosil, če bi nastopil v Bjelovarju, kjer si želijo, da bi predstavil svojo knjigo in potem dejal, da bi tudi on prišel tja, ampak brez kakršnihkoli političnih vsebin.

Ampak vendarle ste recimo na prejšnjih srečanjih napovedovala, če vladi obeh držav ne bosta zmogli najti razumnega dogovora, da bosta vidva oblikovala predlog?

dr. Janez Drnovšek: Še vedno mislim, da morata vladi začeti resen dialog, da zaostritve ne vodijo nikamor, da je nujno, da vladi sedeta in da začneta resno reševati odprta vprašanja, ker sicer samo prehajamo iz enega incidenta v drugega, z ene zaostritve v drugo. Na zadnjem srečanju z gospodom Mesiću sem posredoval nekatere možne rešitve, predvsem vprašanje deviznih vlog, ki je eno izmed odprtih vprašanj. Že prej sva se dogovorila, da bo on proučil tudi še možnosti, kako pri njih gledajo na vprašanje mej, da bi s tem pomagala vladama in spodbudila nadaljnji dialog. Vendar pri tem je zaenkrat tudi ostalo. V tem trenutku tudi ni nekih novih elementov, vsaj jaz jih ne poznam, s strani gospoda Mesića, da bi nadaljevala ta najin dialog o teh vprašanjih. Sam sem izpolnil tisto, kar sva se dogovorila.

Lahko komentirate izjavo gospoda Marjana Podobnika?

dr. Janez Drnovšek: Ne vem, kaj naj komentiram. Običajno ne komentiram izjav drugih ljudi.

To, da naj bi orožarski posli...

dr. Janez Drnovšek: ...ne komentiram. Sploh pa ne neresnih izjav.

Kaj pa izjava, da bi Slovencem ne priporočali letovanja na Hrvaškem?

dr. Janez Drnovšek: Jaz jim priporočam letovanje na Hrvaškem. Jeseni sem bil na otoku Mljet in moram reči, da je bilo prav lepo. Sem pa hkrati tudi povedal, tudi hrvaški javnosti, da morajo bolj čuvati svojo obalo, dalmatinsko obalo in morje, ker tudi tam se že opaža uničevanje okolja in da morajo resnično paziti na to, da to naravno bogastvo, ki jim je nekako dano, tudi obdržijo, da ga ne uničijo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani