arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel poverilna pisma veleposlanikov Kuvajta, Bangladeša in Kanade

Ljubljana, 09/14/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilna pisma veleposlanika Kuvajta Fawzija Al-Jasema, veleposlanika Bangladeša Alimula Haquea in veleposlanika Kanade Roberta Hagea.

Klikni za povečavoV pogovoru s kuvajtskim veleposlanikom je predsednik dr. Drnovšek izrazil prepričanje, da obstaja v sicer zelo dobrih odnosih med državama še veliko neizkoriščenih možnosti, predvsem na gospodarskem področju. Veleposlanik Al-Jasem je izrazil polno pripravljenost za intenziviranje odnosov med državama. Pri tem je poudaril pomen seznanjanja potencialnih kuvajtskih gospodarskih partnerjev z možnostmi, ki jih nudi slovensko gospodarstvo. V tem okviru je omenil možnosti obiska slovenske politično-gospodarske delegacije v Kuvajtu. Izpostavil je tudi prednosti, ki jih ima Kuvajt kot odskočna deska za dostop do iraških trgov.

Veleposlanik Al-Jasem je predsedniku dr. Drnovšku čestital za vstop Slovenije v EU in izrazil pozitivna pričakovanja glede skorajšnje sklenitve sporazuma o prosti trgovini med EU in Kuvajtom. Predsednik dr. Drnovšek se je spomnil svojega obiska v Kuvajtu leta 1999 in obnovil vabilo kuvajtskemu emirju za obisk v Sloveniji. Veleposlaniku, ki bo Slovenijo nerezidenčno pokrival z Dunaja, je zaželel veliko uspeha pri uresničevanju načrtov za intenziviranje sodelovanja med državama.

Klikni za povečavoV pogovoru z bangladeškim veleposlanikom, ki Slovenijo diplomatsko pokriva iz Berlina, je slovenski predsednik dejal, da so odnosi med Slovenijo in Bangladešem prijateljski in da je Slovenije pripravljena te odnose nadalje poglobiti. Veleposlanik je poudaril, da je dvostransko sodelovanje med državama zaradi zemljepisne oddaljenosti omejeno, da pa dobro sodelujeta na multilateralnem področju. V nadaljevanju je predstavil določene pozitivne vidike v razvoju Bangladeša, ki v zadnjem desetletju beleži šestodstotno stopnjo gospodarske rasti. Pri tem je posebej izpostavil pozitivno vlogo žensk in demokratizacije. Slovenskemu predsedniku dr. Drnovšku je prenesel vabilo bangladeškega predsednika za obisk v Bangladešu. Predsednik dr. Drnovšek se je za vabilo zahvalil in veleposlaniku zaželel veliko uspehov pri njegovem delu.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je v pogovoru s kanadskim veleposlanikom ocenil slovensko-kanadske odnose kot zelo dobre, brez odprtih vprašanj. Dejal je, da je Kanada s svojim uravnoteženim razvojem in visoko stopnjo razvitosti socialne države lahko v marsičem za zgled tudi Sloveniji. Veleposlanik Hage je slovenskemu predsedniku predstavil aktualne razmere v Kanadi po junijskih volitvah. Pri tem je izpostavil negativne trende v rodnosti in visoko stopnjo imigracije in integracije imigrantov v kanadsko družbo. Zanimalo ga je, kakšne trende Slovenija pričakuje glede gibanja delovne sile, ko bo vstopila v schengenski sistem. Predsednik dr. Drnovšek je odgovoril, da kakšnih posebnih premikov, še posebej v smislu odliva delovne sile iz Slovenije, ne pričakujemo. Sogovornika sta pozitivno ocenila sodelovanje med Slovenijo in Kanado na varnostnem in obrambnem področju. Veleposlanik je še posebno pozdravil vlogo Slovenije na področju razminiranja. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil upanje, da bo Kanada, ki zdaj Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja, odprla svoje diplomatsko predstavništvo v Sloveniji. Novemu veleposlaniku je izrazil dobrodošlico in mu zaželel veliko uspeha pri razvijanju slovensko-kanadskih odnosov.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani