arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O Hotizi, komunikaciji s predsednikom vlade in razpoložljivih sredstvih na Uradu

Ljubljana, 09/14/2006  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je po obisku Otroškega bazarja na Gospodarskem razstavišču odgovoril tudi na vprašanja medijev v zvezi z dogajanjem na Hotizi, o komunikaciji s predsednikom vlade in razpoložljivih sredstvih na Uradu.

O dogajanju na Hotizi

Bi lahko, prosim, komentirali zadnje dogajanje na Hotizi?

Dr. Janez Drnovšek: Predvsem bi pozval vse k treznosti, k umirjanju situacije. Zdi se mi, da se je precej razplamtela, morda bolj, kot je bilo potrebno in je sedaj treba spet sesti k mizi, se pogovoriti, najti rešitve, da ne bomo podirali mostov in cest in nasipov, ampak, da jih bomo gradili. Slovenija in Hrvaška sta dve sosednji državi, vedno bomo sosedje, zato je naloga vlade in vseh drugih, da najdejo rešitve za odprta vprašanja. V tem trenutku je pomembna treznost, umirjanje in pa resen in odkrit pogovor o teh vprašanjih.

Se vam zdi, gospod predsednik, da tako, kot pravijo nekateri, da je to najbolj resna zaostritev odnosov med državama v zadnjih petnajstih letih?

Dr. Janez Drnovšek: Težko bi to ocenjeval, ker s časom se pravzaprav take ocene malo spremenijo. Tisto, kar zgleda danes strašansko resno, morda čez pol leta ni več videti tako. Tudi že prej so bili incidenti, pa so se vedno našle rešitve, da se je situacija umirila. Tako mora biti tudi zdaj.

Gospod predsednik, ste zaradi dogajanja na Hotizi morda stopili v stik s hrvaškim predsednikom, načrtujeta morda kakšno srečanje na to temo?

Dr. Janez Drnovšek: Včeraj nisem bil z njim v stiku, drugače pa načrtujeva srečanje. Že, ko sva se nazadnje srečala, sva se dogovorila, da bi se spet srečala v septembru. Tako, da jaz sem še vedno pripravljen na to in po vsej verjetnosti bo do tega srečanja prišlo še v septembru.

Kako sicer ocenjujete odziv vlade? Več policistov je na Hotizi, tako na slovenski kot na hrvaški strani?

Dr. Janez Drnovšek: Mislim, da je to treba reševati brez policistov, za pogajalsko mizo. Če pridejo na sceno policisti, pomeni, da so diplomati neuspešni in nesposobni.

Kaj pa pravite na incidente kot takšne, ki so se zgodili, ki so bili povod za včerajšnje dogajanje?

Dr. Janez Drnovšek: Kaj naj rečem na incidente? Incidenti so incidenti; ne bi se smeli dogajati. Državi sta se dogovorili, da se jih bosta izogibali. In to bi seveda morala upoštevati tudi hrvaška stran v tem primeru.

Morda še to gospod predsednik, kaj se vam zdi najbolj možna rešitev odnosov s Hrvaško v tem trenutku? Omenili ste diplomatska pogajanja, ampak konkretno mejno vprašanje, kaj je možno doseči glede na preteklost in torej sedanje dogajanje?

Dr. Janez Drnovšek: Kaj želite nov mejni sporazum? Jaz sem sporazum že sklenil s hrvaško vlado svoj čas. Lahko tudi novega, toda dvomim, da bo vlada upoštevala moj predlog.


O komunikaciji s predsednikom vlade

Kdaj boste odgovorili na klice gospoda premiera? Včeraj je sporočil javnosti, da vas že dva meseca skuša priklicati.

Dr. Janez Drnovšek: Na to smo že odgovorili, da ta informacija ni točna. Povedali smo, da je šlo za dva klica v zadnjih treh mesecih ob posebnih priložnostih, ki so takrat že minile.


O razpoložljivih sredstvih na Uradu

Ste še vedno odločeni, da na OZN ne odpotujete in da boste šli v Španijo z osebnim avtomobilom?

Dr. Janez Drnovšek: Seveda, druge možnosti v tem trenutku ne vidim.

Kako komentirate to, da je vlada 15-im proračunskim uporabnikom odobrila dodatna sredstva iz rezerv, vam pa ne?

Dr. Janez Drnovšek: Ja, to samo potrjuje mojo oceno, da vlada načrtno ovira institucijo predsednika države in si jo želi na nek način podrediti s finančnim mehanizmom. Skratka, želi, da predsednik države prosi predsednika vlade za sredstva, s tem bi pa pokazal seveda podrejenost. To pa je v nasprotju z duhom ustave.

Dejali ste, da se vam takšno ravnanje zdi tudi protiustavno. Nam lahko razložite zakaj?

Dr. Janez Drnovšek: Ravno to, kar sem povedal. V duhu ustave je in tudi jasno piše v ustavi, da je institucija predsednika samostojna institucija, ni podrejena vladi. In tudi, kar se tiče finančnih sredstev, jih vlada določa na predlog predsednika. Torej, ne piše, da vlada odloča o njih, ampak jih določa na predlog predsednika.

Če bi vedeli, da bo takšna finančna situacija v uradu takšna, kakršna je, bi recimo pred tem se ne udeležili sestankov v Boliviji pa v Indiji in bi sedaj raje odšli na OZN?

Dr. Janez Drnovšek: Poglejte, skoraj štiri leta že opravljam predsedniško funkcijo in aktivnosti pridejo. Včasih jih pride več v odločenem obdobju, včasih manj. Če pogledamo kakšno obdobje prej, sem imel zelo malo zunanjih obiskov. Letos se jih je pač v prvi polovici leta zgostilo nekaj več. Če bi pogledali skozi dimenzijo štirih let, bi ugotovili, da je vse skupaj še pod povprečjem, lahko bi rekel nekega normalnega predsedniškega delovanja, skratka nič pretirano. Zato se mi ne zdi prav, da se osredotoča ravno na tistih nekaj mesecev, ne pogleda se pa cele časovne perspektive delovanja predsednika v celem mandatu. In mislim, da, moram reči, da sem predvidel takšen razplet že v začetku junija, ko smo videli kakšni signali prihajajo s strani vlade, in zato sem začel tudi ustrezno ukrepati, prilagajati program v drugi polovici leta.

Pa vendarle, zdi se, vsaj ljudje tako menijo, da je precej bolj pomemben obisk na OZN kot pa tista dva, ki sem ju recimo prej omenil?

Dr. Janez Drnovšek: Veste, ne bi smelo priti do takšne situacije. Torej, ne bi smelo priti do tega, da predsednik države nima na razpolago dovolj sredstev za svoje delovanje. Kljub vsemu sem nekaj časa računal, da se bodo stvari normalno odvile, kot bi se morale, potem sem pa na neki točki ugotovil, da se očitno ne bodo.

Kako menite, da bo izgledalo, ko se boste pripeljali z osebnim avtomobilom pred španskega kralja?

Dr. Janez Drnovšek: Počakajmo, pa bomo videli. Takrat lahko pridete zraven.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani