arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

V sistemu, ki temelji na tekmovalnosti, je prostovoljstvo še bolj potrebno

Novo mesto, 12/05/2003  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioNagovor predsednika dr. Janeza Drnovška udeležencem 4. kongresa prostovoljstva

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Novem mestu udeležil 4. kongresa prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska filantropija. Prostovoljstvo je bilo v naši zgodovini vselej prisotno, v zadnjih desetletjih pa dobiva nove razsežnosti, je v uvodnem nagovoru poudarila predsednica Slovenske filantropije dr. Anica Mikuž Kos. Poudarila je tudi, da je prostovoljstvo pomemben del socialnega tkiva in dogajanja, ki naše življenje dela lepše. Udeležence dvodnevnega konresa o prostovoljstvu in tuje goste, pa je kot slavnostni govornik pozdravil slovenski predsednik z besedami (neavtoriziran zapis):
========================

Spoštovane prostovoljke, prostovoljci, spoštovani gostje,
vesel sem, da ste me povabili na vaš kongres. Zaslužite si, da vam predsednik republike v imenu države izrazi spoštovanje in priznanje vašemu delu. Prostovoljstvo je zame izjemno pomembna dejavnost. Vesel sem, da se v Sloveniji razvija in ima v različnih prostovoljnih dejavnostih tradicijo. Močno se je razvila v preteklih desetletjih, pa tudi že prej, če se spomnimo tradicije gasilskih društev, drugih dejavnosti in navsezadnje razvejene dejavnosti Rdečega križa. V sedanjih časih je prostovoljstvo morda še bolj potrebno, kot je bilo morda v prejšnjem sistemu. Sistem, ki ga razvijamo po osamosvojitvi je takšen, kot v večini drugih državah po svetu. Temelji na tekmovalnosti v gospodarstvu in številnih segmentih družbe. Ta tekmovalnost prinaša uspešen gospodarski razvoj države ali posameznih njenih delov.

Klikni za povečavo Vendar ta uspešnost in tekmovalnost s sabo prinaša veliko situacij, v katerih se nekateri ljudje znajdejo v stiski, so izrinjeni na obrobje in enostavno ne morejo preživeti takšnega tempa, kot ga vsiljuje tržni sistem, kapitalski odnosi. Tekmovalnosti, ki jo nakazuje globalna ureditev svetovnega gospodarstva. Na vsak način je ob tem potreben nek korektiv. Tudi sama država ga skuša vzpostaviti s svojo socialno mrežo, z različnimi institucijami, financiranjem številnih situacij. Vendar tudi najbolj razvita socialna država nikoli ne bo uspela pokriti vseh situacij in nikoli ne bo našla vseh odgovorov v posameznih kriznih situacijah, ki se pojavljajo v posameznih obdobjih, v posameznih okoljih. Prostovoljstvo je tista dopolnitev, ki pri tem odločilno lahko pomaga. Zato je vaša dejavnost izredno pomembna in prepričan sem, da bo v prihodnosti še bolj spoštovana in cenjena.

Če danes gledamo na razvoj v svetu vidimo, da iščemo izhode v številnih situacijah. Nobena država še ni prišla do vseh odgovorov na številne izzive in neravnotežja, ki jih povzroča sodobni razvoj človeštva. Trajnostni razvoj naj bi bil nekakšen odgovor. Iskanje možnosti za uravnotežen razvoj, ki poleg gospodarske uspešnosti prinaša tudi še socialno ravnotežje in iskanje nečesa, kar presega okvire gospodarskega tekmovanja. Ko smo pred kratkim na posvetu o vrednotah, ki sem ga organiziral govorili o vrednotah v slovenski družbi, so bile najpogosteje uporabljene besede solidarnost, sočutje, pomoč drugih, človekovo dostojanstvo. To so tiste vrednote, ki se najbolj povezujejo z vašim delom.

Veliko možnosti za razvoj prostovoljstva še obstaja. Na omenjenem posvetu je bil denimo podan predlog, da bi prostovoljstvo še bolj vključili v naš šolski sistem, da čimveč mladih pritegnemo v prostovoljno dejavnost. Strinjam se z ocenami, da je to koristno vsaj na dva načina. Da prostovoljstvo pomaga številnim ljudem v stiski in sočasno zelo pomembno prispeva k razvoju mladih ljudi. Zelo sem bil zadovoljen, ko sem na tem posvetu in tudi že prej, slišal podatke raziskav o vrednotah naših mladih. Te vrednote niso tako prazne, ko včasih slišimo govoriti, da prihaja do krize vrednot. Nasprotno, mladi ljudje v teh raziskavah dajejo velik pomen pomoči drugim, solidarnosti in to je velika spodbuda tudi za nas vse in predvsem za dejavnost prostovoljstva.

Upam, da bomo skupaj uspeli najti načine, da jih v prostovoljne dejavnosti pritegnemo in skupaj zagotovimo, da bo naša država resnično čimbolj uravnotežena in prijazna do velike večine oziroma, kot si vsi želimo, do vseh državljank in državljanov. Pri vašem delu vam želim veliko uspeha tudi naprej. Še enkrat bi vam rad izrazil zahvalo in vse priznanje za vaše delo v prostovoljnih dejavnostih in aktivnostih. Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani