arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Srečanje z mariborskim županom Kanglerjem

Maribor, 06/08/2007  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes na Mestni občini Maribor srečal z županom Francem Kanglerjem. Slednji mu je predstavil predvsem svoj pogled na razvoj drugega največjega mesta v državi in načine, kako rešuje in bo reševal odprta vprašanja. Župan Kangler je v pogovoru s predsednikom dr. Drnovškom izpostavil predvsem reševanje dolgoletnega problema odpadkov v Dogošah, azila za živali, okrepljeno sodelovanje z univerzo in nadškofijo v Mariboru ter preureditev mestnih trgov, ki bi dodatno prispevali h kulturni podobi Maribora. K izboljšanju gospodarskih razmer v mestu bo gotovo pripomogla oživitev mariborskega letališča in s tem povezana tudi večji turistični razvoj mesta in okolice.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je razveselil pozitivnih premikov v mestu in ocenil, da je delovanje mestne oblasti usmerjeno v pozitivno smer.

Po zaključku pogovora si je predsednik republike dr. Janez Drnovšek v spremstvu župana Franca Kanglerja ogledal še bio tržnico na trgu Svobode in eko tržnico pri Mestni hiši na Glavnem trgu.


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob obisku v Mariboru odgovoril tudi na novinarska vprašanja: (nelektorirano)

Kakšen je bil motiv današnjega obiska na mestni občini Maribor in nasploh v Mariboru?

dr. Janez Drnovšek: Gospod župan Kangler me je povabil že pred časom in z veseljem sem se odzval vabilu. Zdi se mi, da se Maribor dobro razvija, da nova ekipa z novim županom zdaj izredno dobro dela. Da vlada neka pozitivna atmosfera, da se rešujejo vprašanja, ki so prej dolgo časa stala, kot je recimo letališče in podobno in da tudi Maribor dobiva in bo dobival vedno lepšo podobo, status kulturne prestolnice mu bo potem seveda še dodatno utrjeval renome. Kultura je tukaj že sedaj na zelo visokem nivoju. Maribor si tako vsekakor zasluži, da ga obišče predsednik države in vesel sem, da sem danes tukaj.

Je možno vaš obisk razumeti tudi v tem prestrukturiranju političnega prostora in podpori gospodu Kanglerju in njegovi opciji, ki dobiva na moči?

dr. Janez Drnovšek: Gospoda Kanglerja vsekakor podpiram, se mi zdi zelo razumen. Kar se tiče prestrukturiranja političnega prostora, pa najbrž o tem vi več veste.

Klikni za povečavoTo je že drugi vajin obisk v približno treh mesecih. Torej, danes samo vračate obisk, gospod predsednik, ki ga je imel gospod župan pri vas na začetku leta, ali vendarle lahko to beremo tudi v nekem bolj političnem smislu?

dr. Janez Drnovšek: Vsekakor vračam obisk in kot sem dejal, je Maribor pomembno mesto in mislim, da je župan Kangler, kot sem dejal, zelo dobro začel. Kar se pa tiče političnega konteksta, ki ga iščete ... Ja, ljudi, s katerimi se pogovarjam in ki jim na nek način dajem podporo pri njihovem delu, seveda lahko razumete kot podporo, kot strinjanje z nečim, z nekim pristopom, z nekim načinom dela in tudi z neko razumnostjo pri tem. Ker Slovenijo je treba narediti nekoliko bolj politično prijazno za vse, ne samo za nekatere.

Danes ste parlamentu uradno predlagali doktorja Kranjca za guvernerja. Parlament še vedno pričakuje tudi vaše pojasnilo v zvezi s postopkom izbire. Bo pisno, ali se boste morda odločili, da greste poslancem to pojasniti osebno?

dr. Janez Drnovšek: Poglejte, bistveno je, da bo, upam, državni zbor zdaj le izvolil guvernerja. Zakaj šele zdaj, zakaj ne že prej, se morajo seveda nekateri sami vprašat. Ker jaz sem svoj predlog dal, in to dvakrat, pa ga je državni zbor zavrnil oz. bolje rečeno vladajoča koalicija. Mislim, da je bil izvirni greh narejen že pri tem, ko predlog za guvernerja do dosedanjega guvernerja Gasparija ni šel skozi državni zbor in da je bila tudi vsa ta razprtija in ves ta konflikt povzročen s tem - mislim še danes - zelo nerazumnim dejanjem državnega zbora. Tako da se morajo sami vprašat, zakaj so povzročili to situacijo, ne da sprašujejo mene. Pisni odgovor pa so dobili že zadnjič.

Se pravi, da novega odgovora ne bo?

dr. Janez Drnovšek: Nima smisla.

Ampak sklep državnega zbora je sprejet ...

dr. Janez Drnovšek: Saj bodo dobili tisti pisni odgovor, ki je bil poslan že zadnjič. Drugače pa naj se vprašajo sami, seveda, zakaj so povzročili to situacijo. Upam, da bodo našli kakšen pameten odgovor.

Ali mislite, da se bo ta polemika, ki je bila ob guvernerju, ponovila tudi ob ustavnih sodnikih, ali bo to lažje?

dr. Janez Drnovšek: To bomo pa še videli. Upam, da je bilo do sedaj dovolj in da bo šlo v tem primeru bolj gladko. Vsekakor bom opravil svoj del naloge in bom poskušal izbrati v tem trenutku najboljše možne kandidate.

Še komentar na megazabavišče v Novi Gorici?

dr. Janez Drnovšek: Oh, to je tisto, kar sem že enkrat komentiral, da bo največja tuja investicija v Sloveniji v zabavišče, v veliko megazabavišče. To je neka nenavadna prioriteta za državo, ki bi si želela hitrega razvoja, hitrega tehnološkega in nekega uravnoteženega razvoja. Ne vem, kam pelje gradnja velikih zabavišč po Sloveniji. V tem, da se bomo samo zabavali, da se bomo šli igralništvo in tako naprej, ne vidim perspektive. Tako, da nad tem nisem nič navdušen.

Pa mislite, da je zdaj konec sporov v vrhu slovenske politike, ki so doživeli vrhunec z afero Sova?

dr. Janez Drnovšek: Sporov, na takšen način, kot se včasih prikazuje, nikoli ni bilo. Vsaj jaz se nisem prepiral. Povedal sem samo, kaj je v tej državi narobe, to pa nekaterim ni bilo všeč in so potem odgovarjali na različne načine, z različnimi protiakcijami, tudi kompromitiranjem in podobno. Tako da če mene vprašate, ali bo s tem konec, kar se mene tiče, vsekakor. Do sedaj tega nisem počel. Nikogar nisem kompromitiral, nikogar nisem napadal na tak način, ampak sem samo skušal braniti institucijo predsednika države in seveda še kakšno drugo, ki je bila ogrožena. Navsezadnje tudi svobodo medijskega prostora in neodvisnost novinarjev.

Danes sta bila, kolikor vemo, z gospo Barbaro Brezigar. Pred dnevi je izjavila, da je treba zadeve takoj raziskati. Vas je že kaj preiskovala?

dr. Janez Drnovšek: Ne vem, o čem govorite.

Kdaj ste nazadnje govorili s premierom Janšo, gospod predsednik?

dr. Janez Drnovšek: Ne spomnim se. Verjetno takrat pred časom, še okrog kandidiranja Gasparija, ko se je premier Janša najprej strinjal z Gasparijem, potem pa ne več.

Prišlo je tudi do spora med bivšim predsednikom države in premierom Janšo. Bi lahko morda mogoče še en komentar na to?

dr. Janez Drnovšek: Ne bi komentiral sporov drugih, ampak mislim, da je korenina v tistih zadevah, o katerih sem sam govoril. Neodvisnost institucij v tej državi in pa zelo agresiven način delovanja proti vsem tistim, ki se ne strinjajo z aktualno oblastjo, vlado. Mislim, da v normalnih demokratičnih državah tega ne sme biti.

Prosim še komentar na poimenovanje brniškega letališča v Letališče Jožeta Pučnika.

dr. Janez Drnovšek: Ne vem, kaj naj rečem. Dokaj nenavaden predlog. Ne vem, kako se bodo tujci navadili nanj. Primeri takšnih poimenovanj letališč v svetu, na primer letališče John F. Kennedy je nekako normalno, ali pa Charles de Gaulle, ker je šlo za imena, ki jih pozna ves svet in najbrž nihče ni imel težav, da se je navadil na takšno ime, na takšno letališče. V tem primeru ne vem, če je temu tako. Gospoda Pučnika sem cenil, zato sem mu tudi dodelil posmrtno najvišje slovensko odlikovanje. Mislim, da je to, to. Ne vem pa, če je sedaj potrebno poimenovati še letališče po njem in če bomo začeli tako, ne vem, kje bomo potem končali. Ali bomo potem začeli poimenovati mesta po nekaterih politikih. To se je delalo včasih, pa smo potem to opustili.

Kako pa komentirate spremembe v Liberalni demokraciji in Zares, kjer verjetno računajo na vas, na vašo podporo?

dr. Janez Drnovšek: Ne vem, če računajo name. Gre za dva dela nekdanjega LDS-a in stranka je imela precej težav. Sedaj se očitno poskuša konsolidirati ne več kot ena stranka, ampak v več delih. Gre za normalne poskuse in običajno se potem krize, tudi v strankah, ko nekaj časa trajajo, tudi končajo. Tako da je možno, da se bo to zgodilo tudi v tem primeru. Vsekakor jim to želim, glede na to, da sem enajst let vodil to stranko in ni lepo videti takšnih težav, kot so jih imeli v teh letih. Izgleda, da obstajajo povsem dobre šanse, da je temu konec, da se bosta tako LDS kot tudi Zares vzpostavili kot pomembna elementa v slovenski politiki.

Gospod predsednik, prej ste sami nekako povedali, da ste z vašo prisotnostjo tu tudi nekako potrdili, dali neko priznanje politiki gospoda Kanglerja, verjetno tudi širše, ker Slovenija po vašem mnenju potrebuje tudi drugo politiko. Zanima me, ali po vaši oceni obstaja realna možnost, da na naslednjih parlamentarnih volitvah pride do spremembe na oblasti?

dr. Janez Drnovšek: Veste, na vsakih volitvah mora obstajati takšna možnost. Če ne obstaja, potem to pomeni, da je s tisto državo nekaj čudnega, z njeno demokracijo in njenim sistemom. Seveda obstaja takšna možnost, zelo realna. Če bi rekel, da ne obstaja, potem bi se najbrž začel kar seliti iz Slovenije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani