arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Novinarji bi lahko spreminjali svet

Ljubljana, 04/07/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Dr. Janez Drnovšek je danes na gradu Brdo nagovoril udeležence letnega srečanja Evropske zveze novinarjev:
(nelektorirano)
ikona avdioPosnetek nagovora predsednika dr. Janeza Drnovška na sprejemu udeležencev letnega srečanja Evropske zveze novinarjev (3,2 MB, 8 min.)



Klikni za povečavo"Gospe in gospodje, lepo vas pozdravljam. Veseli me, da ste se spet zbrali na svojem tradicionalnem srečanju pri nas v Sloveniji. Lepo vas je videti zbrane, toliko sedme sile skupaj, to je toliko sile, da bi lahko spreminjali ali prestavljali svet. In mislim, da je pravzaprav to res tudi vaša naloga. V vaših rokah je zelo veliko moči, zelo veliko možnosti za spreminjanje sveta. Politiki se vedno bojimo sedme sile, vi to veste. Če boste vi spreminjali svet, vam bomo politiki sledili. In toliko je neravnotežij v tem svetu. Težko bi rekli, da svet postaja boljši. Mislim, da je neravnotežij vedno več. Kot veste, vedno bolj uničujemo zemljo, naše okolje, zrak, vode. Še vedno se pobijamo na tem svetu. Potem, ko se je zgodila Bosna in Hercegovina, Ruanda, je svet rekel: "Nikoli več genocida!" Ampak sedaj se dogaja Darfur in svet gleda, nič se ne dogaja. Ko smo se lani septembra zbrali svetovni voditelji v Združenih narodih na vrhunskem srečanju, smo morali ugotoviti, da se tako imenovani milenijski cilji bolj slabo uresničujejo, da se revščina v svetu ne zmanjšuje. Prav tako ne bolezni. Da ljudje še vedno umirajo od lakote.

Klikni za povečavoTo je samo nekaj primerov, neravnotežij, ki jih vsi poznamo in s katerimi smo se vsi nekako navadili živeti dokler nas neposredno ne prizadenejo. Mislim, da bi morali vsi skupaj postati bolj učinkoviti, da bi morali bolj uspešno reševati vsa ta vprašanja. To velja za politike, to velja navsezadnje tudi za novinarje, ki bi v tej smeri morali izvajati še večji pritisk, čeprav ga velikokrat izvajate. To je res. Nasploh, zavest ljudi o teh vprašanjih in o potrebi reševanj teh vprašanj se mora naprej dvigovati in pri dvigovanju zavesti ima sedma sila seveda spet velik vpliv, veliko možnosti in veliko odgovornosti. Prepričan sem, da boste svojo nalogo v prihodnje znali uspešno opravljati, da bo vedno več zavedanja o teh vprašanjih in vedno več resnih poizkusov reševanja teh vprašanj. Prepričan sem, da svet na dolgi rok ne bo preživel, če se ne bomo znali bolj učinkovito soočiti s temi neravnotežji. In zato se moramo z njimi soočati zdaj, tukaj, kadarkoli, ves čas. Nikoli ne vemo, kdaj bo tisti trenutek, ko bo prepozno.

Klikni za povečavoŽelim vam čimbolj uspešno druženje v teh dneh in da bi čimbolj uspešno izvajali pritisk na nas politike, da bi postali bolj učinkoviti pri reševanju teh vprašanj, da bi svojo moč usmerili v prave cilje, v prave tarče.
Hvala lepa."

Klikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani