arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike pred dnevom državnosti vročil devetnajst odlikovanj

Ljubljana, 06/23/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike je danes vročil devetnajst državnih odlikovanj. Na posebni slovesnosti je z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije odlikoval Ivana Grobelnika za pogumno dejanje s soborci pri osvoboditvi zaprtih iz Starega piskra in zasluge v boju proti nacifašizmu in dr. Jožeta Bernika ob 80-letnici za zasluge v dobro slovenstva in Slovencem, pri osamosvojitvi in mednarodnem priznanju ter razvoju demokracije v Republiki Sloveniji. Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije je prejel Emil Pozvek za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije pa so prejeli Ljubo Tomažič, Marjan Vrbnjak, Peter Pungartnik, Drago Kos, Marjan Kobale, Dušan Ferenčak, Štefan Perš, Drago Berden, Marjan Ferk, Jožef Grah, Marjan Korenjak, Stanislav Mlakar, Milan Vogrinc, Franc Kozel, Štefan Brezočnik in 2. operativno območje varnostno informativne službe Maribor.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je ob podelitvi odlikovancem čestital in se jim zahvalil za prispevek pri ustvarjanju naše države. Ob tem je še povedal: "Današnja odlikovanja segajo v daljše obdobje; od druge svetovne vojne, ker lahko tudi v takratnem osvobodilnem boju vidimo začetke naše samostojne države, do samega akta osamosvajanja naše države, takratnih aktivnostih v zelo zapletenih okoliščinah. Takrat ste dali svoj prispevek, zato da smo osamosvojitev izpeljali na najboljši možen način. Skupaj smo ustvarjali to državo, ki je danes uspešna država. Dali ste svoj prispevek k njenemu današnjemu položaju in ugledu." Na koncu jim je predsednik zaželel uspešno delo in prizadevanje za dobrobit Slovenije tudi v prihodnje.

Klikni za povečavoIvan Grobelnik je v svoji zahvali izrazil veselje in ponos, da je po šestdesetih letih iz predsednikovih rok prejel to odlikovanje.

Dr. Jože Bernik se je predsedniku zahvalil z naslednjimi besedami: "Iskreno se vam zahvaljujem za to visoko čast, ki je ne sprejemam samo zase, temveč tudi za vse Slovence in Slovenke po svetu, ki so po najboljši volji in z najboljšimi sredstvi poskušali pomagati pri ustvarjanju naše države. Pridružujem tudi Slovenke in Slovence, ki so se v preteklosti borili za cilj slovenske države in so bili pripravljeni za to žrtvovati tudi svoje življenje. To danes imamo. Hvala lepa, gospod predsednik."

Klikni za povečavoDrago Kos je poudaril prehojeno pot, od osamosvojitve do danes, ko je Slovenija članica Evropske unije, in se zahvalil z besedami: "Spoštovani gospod predsednik, danes, ko se vam v imenu svojih kolegov zahvaljujem za izrečena priznanja, ki jih sprejemamo s ponosom, vam zagotavljam, da smo bili, smo in bomo vedno pravi. Dokler bodo pri nas postavljeni še kakšni izzivi. Hvala lepa."

Seznam odlikovancev in obrazložitve 23_06_2004_odlikovanci.pdf
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani