arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ponovno pojasnilo Urada predsednika republike na izjavo tiskovne predstavnice SDS

Ljubljana, 03/07/2003  |  sporočilo za javnost


Urad predsednika republike ponovno poudarja, kot je bilo že navedeno v sporočilu za javnost 6.marca 2003, da niso resnične trditve predsednika in tiskovne predstavnice SDS, da naj bi takratni predsednik vlade dr. Janez Drnovšek "zagotavljal" , da je bil o domnevnih nezakonitostih na MORS seznanjen "šele v začetku leta 1994" in ne, kot "dokazuje" predsednik SDS, "že konec decembra 1993".

O neresničnosti navedb predsednika SDS o času in načinu seznanjenosti tedanjega predsednika vlade govori tudi sporočilo Slovenske tiskovne agencije iz novinarske konference predsednika vlade, ki je bilo objavljeno 25.marca 1994 ob 13.49 uri in glasi v dobesednem zapisu:



" Drnovšek: vojaški poseg v civilno sfero kot precedenčni primer

Ljubljana, 25. marca (STA) - Predlog za zamenjavo ministra za obrambo Janeza Janše izhaja iz ocene predsednika vlade, ministrov v njegovem kabinetu in zunanjih pravnih strokovnjakov, da je šlo v "primeru Smolnikar" konec prejšnjega tedna za "vojaški poseg v civilno sfero", kar je glede na zakonodajo in širše standarde nesprejemljivo.


To je ključno pojasnilo premiera Janeza Drnovška na današnji novinarski konferenci v zvezi z njegovim predlogom za zamenjavo obrambnega ministra Janeza Janše in kandidaturo Jelka Kacina, nekdanjega Janševega namestnika, za to funkcijo.

Drnovšek je pojasnil posamezne dogodke, ki so privedli do njegove odločitve o ministrovi zamenjavi. Med drugim je povedal, da ga je ministrstvo za notranje zadeve konec decembra opozorilo na indice, da posamezniki z ministrstva za obrambo prekoračujejo pooblastila oziroma da prihaja do prekrivanj v dejavnostih obeh državotvornih resorjev. Bili so tudi indici, da posamezne službe obrambnega ministrstva zasledujejo določene politike in novinarje. Konkretnejše poročilo je premier od notranjega ministra Iva Bizjaka dobil 15. februarja, čez nekaj dni pa s podobnimi ocenami, vendar tokrat na račun MNZ, še od Janše. Premier je skušal na konstruktiven način zgladiti nesoglasja in vzpostaviti medsebojno zaupanje. Obrambni minister je v soočanjih zanikal vse indice o prekoračitvah v delovanju MO. Kljub tem prizadevanjem je prišlo do posega vojaških oseb nad civilistom prejšnjo nedeljo, ki je predsednika vlade po njegovih lastnih besedah "močno presenetilo". Na izgovore vojske, češ da ni zaupala policiji, je Drnovšek odvrnil, da bi, če je bilo temu tako, MO moralo o zadevi obvestiti vsaj njega osebno, da bi ukrepal na ustrezen način. Premier je opozoril na vznemirjenost v javnosti zaradi omenjenega dogodka.

Če ne bi sprejel sankcij, je poudaril Drnovšek, bi poseganje vojske v civilno sfero utegnilo postati "norma, ki je že nevarna" in ki ogroža vse, za kar si prizadevamo. Poleg tega bi se strahovi med ljudmi še širili in celoten položaj bi utegnil postati problematičen, je pojasnil. Hkrati pa je priznal, da se zaveda, da njegova pričujoča odločitev pomeni uvedbo strožjih standardov za delo ministrov. Če bo nadaljnja preiskava, tudi o delu MNZ, ugotovila nezakonitosti, bo Drnovšek, kot je zatrdil, "ukrepal enako, kot je v tem primeru".

Premier je gladko zavrnil novinarske ocene, češ da je ministrska komisija, ki mu je pomagala k odločitvi o zamnjeavi Janše, prevzela vlogo tožilstva. Glede opozoril predsednika države Milana Kučana o možnih likvidacijah in podobnem pa je označil za "pretirane in preveč dramatične", saj jih nobena informacija doslej ni potrdila.

Kandidaturo Jelka Kacina pa je obrazložil s kandidatovimi dosedanjimi zadolžitvami in njegovimi zaslugami v procesu osamosvajanja in vojne za Slovenijo. Dodal je, da bi bilo problematično imenovati nekoga povsem izven obrambne sfere". Odločno je zavrnil tudi trditve, češ da je dvomljivo, ali je v primeru Milana Smolnikarja, ki so ga preteple vojaške osebe, res šlo za civilno osebo.
Glede nadaljnjega sodelovanja Janševe stranke SDSS pa je Drnovšek dejal, da jim je slednje ponudil, da pa bo o tem mogoče kaj več govoriti šele, ko se bo stranka odločila, ali hoče še sodelovati v vladajoči koaliciji ali ne."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani