arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsedniki srednje Evrope o pomenu nadaljevanja projekta enotne Evrope

Mamaia - Romunija, 05/27/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se danes in jutri mudi v Mamaii v Romuniji, na 11. srečanju predsednikov držav srednje Evrope. Srečanja predsednikov se letos udeležuje 16 predsednikov, v samo pobudo pa je vključenih 17 držav. Na popoldanskem zasedanju, ki je bilo namenjeno izmenjavi ocen o posledicah širitve Evropske unije z novimi državami srednje Evrope in izmenjavi mnenj glede prihodnjega širitvenega procesa, so predsedniki predstavili svoja stališča do omenjenih vprašanj.

Klikni za povečavoGostitelj zasedanja v Romuniji, romunski predsednik Ion Iliescu, je poudaril pomen srečanja, ki poteka ob obali Črnega morja in dejal, da so prihodnje širitve pomembne tako za sedanje članice EU, kot za članice kandidatke. Avstrijski predsednik Thomas Klestil je dejal, da je bilo ob začetnem srečanju, ko so se srečali predsedniki zgolj štirih držav, poleg Avstrije še Nemčija, Madžarska in Češka, v Evropski uniji samo Nemčija. Ob današnjem srečanju pa lahko pozdravi kar osem predsednikov držav, ki so članice Evropske unije, kar kaže na izjemen razvoj, ki ga je unija storila v tem času. Klikni za povečavoDrugi predsedniki so novim članicam čestitali za vstop v Evropsko unijo in poudarili pomen evropske perspektive za države kandidatke. Vstop novih držav daje upanje tudi nam, da bomo nekoč tudi sami povabljeni v EU, je dejal predsednik SČG, Svetozar Marović. Predsedujoči predsedstva BIH, Sulejman Tihić pa je dejal, da širitev z novimi članicami prinaša novo stabilnost na Z Balkanu. Bolgarski predsednik Parvanov je menil, da je evropska perspektiva za Balkan najboljša investicija v mir in razvoj tega dela Evrope.

Klikni za povečavoTudi drugi sogovorniki so govorili o pomenu nadaljevanja projekta enotne Evrope in o pomenu sprejemanja evropskih standardov in o pomenu zaupanja med državami. Slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je v svojem nagovoru uvodoma dejal, da je bil 1. maj sicer zgodovinski dan, vendar zgolj en dan. Pred njim je bilo 10 let dolgega procesa prilagajanja in pogajanj. "1.maj je bil formalni zaključek enega procesa na eni strani in na drugi strani začetek drugega. Proces izgradnje Evropske unije se nadaljuje, nadaljuje se širitveni proces in proces prilagajanja evropskim standardom. Kot nekdanji kandidati za članstvo v EU dobro razumemo države, ki se še pogajajo in jih v njihovih naporih podpiramo", je poudaril slovenski predsednik. Klikni za povečavoV nadaljevanju je opozoril na določeno razširitveno utrujenost, ki jo je moč zaslediti v določenih državah in na vprašanja o učinkovitosti evropskih institucij po veliki širitvi. Velika upanja glede učinkovitosti odločanja so uprta v evropsko ustavno pogodbo, je dejal predsednik dr. Drnovšek in opozoril, da proces sprejemanja odločitev tudi ob novi pogodbi še vedno ne bo povsem lahek. "Pomembno je, da nadaljujemo s procesom sprejemanja nove ustavne pogodbe, ki bo dala nov okvir EU in dala novo motivacijo za širitev. Širitev se mora nadaljevati, saj ni nobenega vzroka, da nekomu evropska perspektiva ne bi bila omogočena. EU ni elitističen klub, temveč skupnost držav, ki želijo skupaj delati in sodelovati na podlagi skupnih vrednot in ciljev. Z določenim pragmatizmom pri odločanju se bomo države članice še vedno srečevale, zlasti pri vprašanjih nove finančne perspektive. Vendar tudi ob tovrstnih vprašanjih ne smemo pozabiti, da je Evropa mnogo več kot gospodarska in monetarna povezava," je dejal slovenski predsednik in poudaril, da je evropska perspektiva bistvena za države JV Evrope in na njeni poti jim je potrebno nuditi vso potrebno pomoč.

Klikni za povečavoPo plenarnem srečanju predsednikov, se je slovenski predsednik na dvostranskih pogovorih sestal s predsednikom Bolgarije Georgijem Parvanovom, ki oktobra prihaja na obisk v Slovenijo. Bolgarski predsednik je poudaril, da si v procesu približevanja EU, Bolgarija želi podporo Slovenije in zagotovil, da bo njegova država še naprej faktor stabilnosti na Balkanu. Slovenskemu predsedniku je nato predal vabilo na forum o kulturni dediščini JV regije, ki bo pod okriljem Unesca prihodnje leto potekal v Bolgariji. Predsednik dr. Drnovšek je predsedniku Parvanovu zagotovil slovensko podporo pri njihovem vključevanju v EU in izpostavil pomen sodelovanja obeh držav, ki kot poznavalki razmer na Balkanu lahko še bolje sodelujeta v novih okvirih.

Klikni za povečavoV nadaljevanju se je slovenski predsednik sestal še z predsednikom Moldove Vladimirjem Voroninom, ki se bo 9. in 10. junija mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Skupaj s predsednikom Drnovškom bosta nastopila na zasedanju East-West Inštituta, ki bo 10. junija na Brdu pri Kranju.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani