arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem tibetanskega predsednika

Strmol, 06/17/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na gradu Strmol sprejel predsednika avtonomne pokrajine Tibet Chambo Phuntsoka z delegacijo, v kateri je bil med drugimi tudi kitajski veleposlanik v Sloveniji Zhi Zhao Lin.

Sogovorniki so obudili spomine na lanskoletni obisk slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška v Lhasi. Tibetanski predsednik Chamba Phuntsok je ponovil, da ta obisk ostaja zgodovinski, saj je bil slovenski predsednik edini predsednik države, ki je v času opravljanja svoje funkcije obiskal Tibet. Lansko poletje je glavno mesto Tibeta s kitajsko povezala nova železniška proga, ki pozitivno vpliva na porast turizma tako v Tibetu, (število turistov se je z milijona povzpelo na 2,5 milijona, v letošnjem letu pa pričakujejo, da bo to avtonomno pokrajino obiskalo tri milijone ljudi), kot tudi na lažje vključevanje Tibeta v kulturno, gospodarsko in politično življenje Ljudske Republike Kitajske.

Klikni za povečavoSogovornika sta govorila o klimatskih spremembah in pomembnosti vloge vsakega posameznika in države pri reševanju tega vprašanja, pri čemer je slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek izpostavil pomembno vlogo in odgovornost velikih držav, kot so ZDA, Kitajska in Indija pri preprečevanju nadaljnjega onesnaževanja okolja.

Tibetanski predsednik Chamba Phuntsok je podčrtal, da verjame, da je tokratni obisk pomembno prispeval h konkretnemu sodelovanju med Tibetom in Slovenijo. Izpostavil je številne koristne pogovore z vladnimi institucijami na področju kulture, bio kmetijstva in turizma. V času obiska so se tudi dogovorili, da bo slovenska ekipa posnela dokumentarni film o Tibetu.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek je poudaril pomembnost ohranjanja kulturne dediščine in tradicije. Dejal je, da je vpliv globalizacije pozitiven, dokler nam olajša življenje, da pa ne smemo dopustiti, da bi vplival na uničenje tradicionalnega načina življenja. Povedal je, da je bil petkov nastop tibetanske folklorne skupine v Ljubljani izvrsten in da je Tibet ponovno približal Slovencem.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani