arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek v Davosu srečal iranskega predsednika

Davos, Švica, 01/22/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v okviru svoje udeležbe na rednem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu srečal s predsednikom Islamske republike Iran Mohamedom Hatamijem.

Predsednik Hatami je v pogovoru čestital Sloveniji s prihajajočim vstopom v Evropsko unijo in ob tem izrazil željo iranske strani, da bi se v prihodnje prijateljski odnosi med državama še poglobili. Po njegovem je na gospodarskem področju, kjer se blagovna menjava giblje okrog 60 mio USD, še veliko neizkoriščenih možnosti. Prav tako bi si lahko državi pomagali z medsebojno izmenjavo izkušenj. Ob tem je poudaril, da lahko Slovenija zaradi svoje zemljepisne lege in zgodovine igra pomembno vlogo v dialogu med civilizacijami in pri zagotavljanju stabilnosti v Jugovzhodni Evropi.

Predsednik dr. Drnovšek se je strinjal, da bi državi morali poglobiti svoje odnose in poudaril, da Iran igra ključno vlogo v regiji, katere stabilnost je pomembna za cel svet. Tudi zato smo v Sloveniji zainteresirani za nadaljnji razvoj demokracije v Iranu in upamo, da se bo sedanji položaj, ki ga vsi pazljivo spremljamo, razrešil pozitivno. Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru tudi poudaril svoje prepričanje, da bo medetnično in medversko razumevanje v prihodnje vse bolj pomembno za Evropo. Že zdaj v nekaterih evropskih državah živi precejšnje število muslimanov, v prihodnje pa bo EU verjetno sprejela medse tudi kakšno muslimansko državo. V tem smislu bo morala EU prevzeti posebno vlogo v svetu, kot dejavnik zmanjševanja napetosti in kot promotor dialoga med civilizacijami.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika dotaknila tudi nekaterih aktualnih tem v mednarodnih odnosih. Strinjala sta se, da terorizem ni le varnostno vprašanje, temveč zahteva celosten pristop, ki vključuje tudi ukvarjanje s problematiko revščine in drugih generatorjev napetosti v svetu. Iranski predsednik se je ob tem zavzel za vzpostavo pravičnih odnosov v mednarodni skupnosti, ki bi omogočili obstoj različnih mnenj in dialog med njimi.

Ob koncu srečanja je predsednik Hatami slovenskega predsednika povabil na uradni obisk v Iran.

Slovenski predsednik bo nocoj na davoškem forumu sodeloval v razpravi na temo vloge Evrope v globalnem svetu. V razpravi bodo sodelovali še predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox, poljski predsednik Alexander Kwasniewski ter predstavniki gospodarstva, Klaus Zumwinkel, predsednik upravnega odbora Deutsche Post, Louis Schwizer, predsednik uprave in generalni direktor Renaulta ter Robert Kagan, višji izredni član Carnegie Endowment for International Peace. Ali bo Evropa, ki je tik pred zgodovinsko širitvijo, postala svetovna sila? Kakšno Evropo si želijo gospodarstveniki? To so vprašanja, na katera bo skušal z drugimi uglednimi udeleženci na razpravi, ki se bo začela ob 18. 15 uri, odgovoriti slovenski predsednik dr. Drnovšek.

Ob robu zasedanja se bo predsednik dr.Drnovšek jutri na delovnih pogovorih predvidoma srečal s predsednikom Evropskega parlamenta gospodom Patom Coxom, poljskim predsednikom Aleksandrom Kwasniewskim, visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko gospodom Javierjem Solano, kanadskim predsednikom vlade Paulom Martinom, ameriškim senatorjem Josephom Bidenom, danskim predsednikom vlade Anders Fogh Rasmussenom in nizozemskim predsednikom vlade Janom Petrom Balkenendejem.

Več o razpravi na uradni spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani