arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odgovor Hillary Clinton predsedniku republike v zvezi s situacijo v Darfurju

Ljubljana, 01/27/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel odgovor ameriške senatorke Hillary Clinton v zvezi situacijo v Darfurju.

"Zahvaljujem se vam za kopijo pisma, ki ste ga 8. januarja 2006 poslali generalnemu sekretarju Annanu glede položaja v Darfurju. Sama jemljem situacijo v Sudanu zelo resno.

Trdno sem prepričana, da je treba strahotam v Darfurju narediti konec in sem že ukrepala v podporo temu cilju. Že junija 2004 sem bila ena od predlagateljev zakonodaje v Senatu Združenih držav Amerike, ki je bila na koncu tudi sprejeta in je zagotovila milijone dolarjev za pomoč pri mednarodnih katastrofah in lakoti, vključno s pomočjo razseljenim in beguncem v Darfurju in okoliškem območju. V novembru 2005, je Senat Združenih držav Amerike sprejel Zakon o miru in odgovornosti v Darfurju (2005), ki med drugim zahteva razširitev obsega in mandata misije Afriške unije (AU) v Darfurju in povečanje pomoči Nata.

Ob približno istem času sem se skupaj s 30 kolegi iz Senata pisno obrnila na predsednika Busha in zahtevala širšo podporo Organizacije Severnoatlantske pogodbe (NATO) za AU v Darfurju in tudi zahtevala, naj Združene države usmerjajo Varnostni svet tako pri krepitvi mirovnih prizadevanj v Darfurju kot tudi pri uvedbi učinkovitih sankcij za tiste, ki izvajajo nasilje. Nekaj mesecev pred tem pa sem se pridružila številnim kolegom iz Senata v pismu državni sekretarki Condoleezzi Rice in ponovno poudarila, da je treba ukrepati zaradi nenehnega nasilja v Darfurju. V obeh pismih smo odprli več pomembnih vprašanj, med drugim tudi, da je treba vzpostaviti varnost v Darfurju, da je potrebna učinkovitejša akcija Varnostnega Sveta Združenih narodov in da morajo tisti, ki kršijo človekove pravice in izvajajo genocid, za to odgovarjati.

Tako kakor vi sem tudi jaz pozvala mednarodno skupnost, da naredi več. Javno sem govorila o Darfurju na forumu Vital Voices Global Partnership na newyorški univerzi ob počastitvi spomina na deseto obletnico četrte svetovne konference Organizacije Združenih narodov o ženskah v Pekingu. Februarja 2005 sem na münchenski konferenci o varnosti zahtevala, naj Nato uporabi logistične in druge zmogljivosti za pomoč prizadevanju Afriške unije. Na zaslišanju na Odboru za oborožene sile Senata Združenih držav Amerike sem prav tako sprožila vprašanje Natove vključitve v Darfur.

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel več resolucij, ki obravnavajo razmere v Darfurju. Mislim, da bi morala vlada ZDA še naprej sodelovati z mednarodno skupnostjo za zagotovitev, da se te resolucije v celoti uresničujejo. S podporo sudanske vlade oborožene milice Janjaweed izvajajo genocid nad prebivalci Darfurja. Mednarodna skupnost se mora učinkovito odzvati.

Zagotavljam vam, da se bom še naprej posvečala temu vprašanju in si prizadevala za mir v Darfurju. Znova hvala, da ste se obrnili name."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani