arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem pri predsedniku dr. Drnovšku

Ljubljana, 02/07/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v okviru priprav na svoj uradni obisk v Republiki Madžarski, ki bo potekal 17. in 18. februarja v Budimpešti, danes sprejel na pogovor predstavnike slovenske narodnostne skupnosti na Madžarskem.

Predsednik dr. Drnovšek je uvodoma poudaril pomen, ki ga pripisuje srečanju, tudi v luči dejstva, da obisk na Madžarskem predstavlja njegov prvi uradni obisk na tujem v vlogi predsednika republike. Ob tem je poudaril pomen dejstva, da se je ob zadnjem popisu prebivalstva na Madžarskem za slovensko narodnost opredelilo precej več oseb kot pri popisu leta 1991. Izrazil je tudi prepričanje, da na obeh straneh meje obstajata želja in pripravljenost, da se medsebojni odnosi poglobijo, tudi v luči vključevanja obeh držav v Evropsko unijo.

Predstavnika slovenske manjšine sta se predsedniku dr. Drnovšku zahvalila za sprejem in mu čestitala ob izvolitvi na položaj predsednika države. Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, je ob tem poudaril potrebo po nadaljnjem izvajanju Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodnostne manjšine v Republiki Madžarski, pri čemer je kot največji trenutni problem izpostavil vprašanje financiranja slovenskih medijev, še posebej Radia Monošter. Martin Ropoš, predsednik Slovenske državne manjšinske samouprave pa je opozoril na še nerešeno vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v parlamentu. Eden od izzivov, s katerim se sooča slovenska manjšina v Porabju, je tudi vprašanje šolstva, ki izpostavlja potrebo po zagotovitvi sistemskega financiranje narodnostnih šol s slovenščino kot učnim jezikom.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani