arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike izrazil sožalje ob smrti avstrijskega predsednika

Ljubljana, 07/07/2004  |  sporočilo za javnost


ikona videoIzjava predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška za avstrijsko televizijo ORF,ob smrti predsednika Republike Avstrije Dr. Thomasa Klestila



Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je predsednikom avstrijskega državnega zbora in dr. Heinzu Fischerju poslal sožalno brzojavko, v kateri je v svojem imenu, imenu Slovencev in Slovenije izrazil iskreno sožalje ob smrti avstrijskega predsednika dr. Thomasa Klestila. Obenem je prosil, da se izrazi globokega sožalja prenesejo tudi družini dr. Klestila, njegovim najdražjim in najbližjim.

Predsednik dr. Drnovšek je v sožalni brzojavki še zapisal:
"Globoko me je presunila vest, da je nekaj dni pred zaključkom svojega predsedniškega mandata umrl avstrijski predsednik dr. Thomas Klestil. Upal sem, da mu trenutna slabost v delovanju srca ne bo prekinila bogatega državniškega dela in da se bo lahko potem, ko bo po opravljenih dveh predsedniških mandatih in ko bo predal svoje državniške obveznosti novemu predsedniku, v miru in brez dnevnih obremenitev posvetil delu, ki ga je tako veselilo. Graditvi mostov med ljudmi dobre volje in širjenju vrednot srednjeevropske kulture in duha sodelovanja v Evropski uniji.

V zadnjih mesecih svojega mandata je bil dr. Thomas Klestil izjemno aktiven. Na državniških srečanjih, na srečanjih Evropskega gospodarskega vrha v Salzburgu in na zadnjem srečanju srednjeevropskih predsednikov, katerega ustanovitelj je bil, je izražal toliko mladostnega elana, da smo bili mnogi, ki smo imeli priložnost z njim sodelovati in deliti poglede do aktualnih vprašanj evropske in srednjeevropske politike, presenečeni, a hkrati navdušeni nad njegovo mladostno zagnanostjo, ki nas je na vsakem koraku prepričevala, da moramo resnično še mnogo storiti, da bo naše delo in življenje v Evropi polno in bogato, predvsem pa v zadovoljstvo vseh njenih državljanov. Napori so bili veliki, očitno preveliki. Telo ni zdržalo, vendar duh in volja velikega Avstrijca sta ostali z neizbrisnimi črkami zapisani v novejši evropski zgodovini in v našem spominu.

Pogrešali bomo njegovo radoživost, voljo in odločenost, da je mogoče še tako zapletena vprašanja reševati s strpnim in neprestanim dialogom.

Dr. Thomas Klestil je Republiko Avstrijo pripeljal v Evropo, utrdil je njeno mednarodno prepoznavnost. Na vsakem koraku je evropskim in svetovnim politikom dokazoval, da so odprta vprašanja realnost in da so demokracija, dialog in strpnost ter razumevanje med ljudmi edini garanti prihodnjim odnosom v svetu.

Slovenija bo ohranila dr. Thomasa Klestila v trajnem spominu. Z naklonjenostjo in odkritimi simpatijami je spremljal slovensko vključevanje v EU. Spodbujal nas je v teh naših prizadevanjih, a hkrati opozarjal na težave, ki jih ne smemo spregledati ali podcenjevati.

Resnično lahko rečem, da so Slovenija, Slovenci in slovenska narodna skupnost v Avstriji izgubili velikega prijatelja, ki je s svojo umirjeno, odprto, demokratično držo uvrstil Avstrijo med velike evropske države, odnose med našima državama pa dvignil na nivo demokratičnega in strpnega dialoga in sodelovanja."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani