arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike obiskal vojake na Vrhniki

Vrhnika, 12/01/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike in vrhovni poveljnik SV dr. Janez Drnovšek je danes z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in namestnikom načelnika GŠSV generalmajorjem Alojzom Šteinerjem obiskal vojašnico Ivana Cankarja na Vrhniki, kjer so ga sprejeli z vojaškimi častmi.

Klikni za povečavoKapitan Renato Petrič, poveljnik sil SV, je predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku SV dr. Janezu Drnovšku predstavil sodelovanje SV v operacijah kriznega odzivanja. Trenutno v teh operacijah sodeluje več kot 350 slovenskih vojakov, in to v Bosni in Hercegovini, na Kosovem, v Afganistanu, Iraku, Kongu in dva opazovalca v Libanonu. V tem tednu so v SV izvedli tudi redno zamenjavo inštruktorjev v Iraku, v naslednjih dneh pa odhaja 12 vojakov v Libanon na operacijo Unifil. Kapitan Petrič je tudi povedal, da se je konec novembra iz vadišča Varpalota na Madžarskem iz enomesečnega usposabljanje vrnil 10. motorizirani bataljon (MOTB) in druge enote, ki so ga podpirale. Na zaključku usposabljanja je bilo izvedeno ugotavljanje usposobljenosti za sodelovanje 10. MOTB v operacijah kriznega odzivanja, ki v naslednjem letu odhaja na misijo na Kosovo.

Klikni za povečavoV nadaljevanju predstavitve je polkovnik Anton Tunja, poveljnik 1. BRSV, predstavil končne operativne zmogljivosti 10. MOTB. Posebej je predstavil potek urjenja na vadišču Varpalota na Madžarskem. Polkovnik Tunja je dejal, da je bila na vaji najpomembnejša aktivnost preverjanje pripravljenosti in usposobljenosti 10. MOTB, ki je kot prva enota SV uspešno zaključila usposabljanje v operativnem ciklu. To je bila zadnja in najpomembnejša faza pri doseganju končnih operativnih zmogljivosti bataljona pred načrtovano napotitvijo na mirovno misijo na Kosovo februarja 2007. Celoten 10. MOTB je bil ocenjen s pozitivno oceno za delovanje v vseh operacijah kriznega odzivanja. Slovenska vojska je s tem izpolnila eno od najzahtevnejših nalog po letu 1991.

Po predstavitvi se je predsednik republike in vrhovni poveljnik SV dr. Janez Drnovšek zahvalil za izčrpno in vsebinsko predstavitev. Povedal je, da je njegov vtis v zvezi z napredkom v 1. BRSV dober, da dosega zastavljene cilje, še posebej 10. MOTB. Ravno tako je prišlo do kakovostnih premikov v opremljenosti in usposobljenosti 10. MOTB, glede na zadnjo oceno pripravljenosti, ki jo je vodstvo SV predstavilo na poročanju o stanju pripravljenosti za 2005. leto. Ta enota je po zaključenem operativnem ciklusu izpolnila vse pogoje, ki omogočajo njeno delovanje v vseh operacijah kriznega odzivanja v zavezništvu. Dr. Janez Drnovšek je povedal, da so bile pridobljene izkušnje na enomesečnem urjenju na Madžarskem dobra popotnica za uspešno delo vojakom na prihodnjih vojaških operacijah, ki jih bodo izvajali pripadniki SV. Preverjanja 10. MOTB so pokazala pričakovane rezultate. Poudaril je pomembno vlogo vojakov pri zagotavljanju in ohranjanju miru izven Slovenije ter zaključil je, da SV deluje dobro v okviru danih možnosti in izrazil zadovoljstvo nad predstavljenimi rezultati.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani