arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek in dr. Stoiber za poglobitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko

Ljubljana, 05/18/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel ministrskega predsednika Bavarske dr. Edmunda Stoiberja, ki se mudi na obisku v Sloveniji in se je včeraj v NUKu udeležil slavnostne otvoritve razstave najstarejših pisnih dokumentov slovenstva v izvirni podobi. Sogovornika sta uvodoma pozdravila redni političnih dialog med Bavarsko in Slovenijo in se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja in nadaljnja vlaganja bavarskih podjetij v Slovenijo. Predsednik dr. Drnovšek je izpostavil zlasti pomen nadaljnjega sodelovanja Siemensa in Iskratela.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik se je zahvalil za podporo ZRN kot tudi Bavarske v procesu približevanja Slovenije in Nato in izrazil prepričanje, da bosta Bavarska in Slovenija tvorno sodelovali pri reševanju skupnih vprašanj in izzivov, ki so pred Evropsko unijo. V nadaljevanju sta se slovenski in bavarski ministrski predsednik pogovarjala o aktualnih vprašanjih Evropske unije v luči sprejemanja evropske ustavne pogodbe in možnostih za prihodnje širitve EU z novimi članicami.Strinjala sta se, da mora razširjena Evropska unija po vključitvi novih 10 članic predvsem izkazati za učinkovito, za kar bo potrebna notranja konsolidacija. Dr. Stoiber je pri tem dejal, da ima Evropska unija odlično perspektivo, da pa mora v izogib odtujenosti evropskih institucij, posebno skrb posvetiti izboljšanju seznanjenosti prebivalcev držav EU z delom evropskih institucij in jih spodbuditi, da se udeležijo volitev v evropski parlament.

Na prošnjo bavarskega predsednika je predsednik dr. Drnovšek nato predstavil naš pogled na razmere na območju nekdanje Jugoslavije in pri tem izpostavil pomen hrvaškega članstva v Evropski uniji in ohranjanja evropske perspektive ostalim državam. Pri tem je izpostavil pomen izvajanja reformnih politik v teh državah in izrazil prepričanje, da bo Evropska unija morala v prihodnje posvetiti vso ustrezno pozornost za rešitev kosovskega vprašanja, ki je v zadnjih mesecih znova postalo žarišče napetosti med albanskim in srbskim prebivalstvom regije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani