arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Drnovška na slavnostni akademiji ob 60-letnici Gimnazije Trbovlje

Trbovlje, 10/21/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil slavnostne akademije ob 60-letnici Gimnazije Trbovlje, kjer je bil tudi slavnostni govornik.




Spoštovani gospe in gospodje, nekdanji in sedanji gimnazijci, vesel sem, da sem danes med vami, da lahko skupaj proslavimo obletnico naše skupne gimnazije. Prepričan sem, da je vsem nam zapisana v spominu, da se vsi radi in z lepimi občutki spominjamo tistih let, ki smo jih preživeli kot gimnazijci. To so bila leta, ko smo šele spoznavali pravo življenje, se pripravljali nanj, veliko pričakovali, bili polni navdušenja, polni energije in verjetno nam ravno spomin na to daje občutek tiste prijetnosti, pozitivnosti, ki je povezana z gimnazijskimi leti.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da nam je, vsaj sam tako sodim po svoji izkušnji, ta gimnazija dala dobre temelje za nadaljnje soočanje z življenjem. Življenje nam prinaša različne preizkušnje. Ni lahko. Kot gimnazijci smo si ga predstavljali kot lažje, idealno. Prepričani smo bili, da nam bo vse šlo zelo gladko, vendar na svetu nič ne gre zelo gladko ali pa je to bolj izjema kot pravilo. Vendar se z dobrim znanjem, dobro pripravo lahko soočamo tudi s težjimi izzivi in bolj kot premagujemo težke preizkušnje, izzive, bolj znamo ceniti življenje, znamo ceniti okolje, v katerem živimo, prijatelje, znamo ceniti tudi svoja gimnazijska leta, svoje gimnazijske prijatelje.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da gimnazija tudi danes daje tisto, kar dijaki, mladi potrebujejo za prihodnost, ne samo znanje, ampak tudi vrednote, osebno integriteto, odnos do življenja, do drugih, poštenost, iskrenost, in prepričan sem, da so te vrednote izjemno pomembno vodilo skozi življenjsko pot. Navsezadnje so pomembnejše kot vsi tisti zunanji uspehi, materialni uspehi in dobički. Prepričan sem, da je najpomembnejše, kar lahko dosežemo, to, da življenje preživimo na takšen način, iskreno, s prijatelji, pošteno, resnicoljubno. In četudi je skromno, sem prepričan, da je bolj kvalitetno, kot kakšno drugo, ki temelji na drugačnih vrednotah, ki navzven morda izgledajo bolj svetle, bolj bleščeče, vendar je njihova vsebina bolj trhla. V teh krajih, v Zasavju smo vedno znali gojiti takšne vrednote. Mislim, da je prav, da jih ohranimo tudi za prihodnost in prihodnje generacije.

Gimnaziji želim še veliko takšnih obletnic, veliko uspehov, veliko uspešnih in srečnih maturantov, da bi še velikokrat slišali in zapeli "Gaudeamus igitur" in se tudi ponovno srečali, tako kot danes.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani