arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Uporniški skupini JEM in SLM/M v Sloveniji

Ljubljana, 05/29/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republik dr. Janez Drnovšek se bo jutri, v torek, 30. maja 2006, sestal z delegacijama Justice and Equality Movement (JEM) in frakcijo Sudan Liberalition Movement/Army (SLA/M). Omenjeni uporniški skupini 5. maja 2006 nista podpisali Mirovnega sporazuma za Darfur v nigerijskem glavnem mestu Abuja. Delegaciji bosta vodila oba njuna glavna pogajalca in voditelja gibanj Ibrahim Khalil (JEM) in Abdul Wahid Mohammed al-Nur (SLA).

Obisk je povezan s pozivom predsednika republike dr. Janeza Drnovška, ki je pred sklepnimi pogajanji v nigerijskem glavnem mestu, vse strani v teh pogajanjih in tudi vplivne mednarodne dejavnike pozval, da skušajo v interesu miru in stabilnosti, predvsem pa trpečega prebivalstva v Darfurju, najti skupno sprejemljivo rešitev, ki bi končala humanitarno in človeško triletno tragedijo v tej zahodnosudanski pokrajini. Ob velikih naporih mednarodne skupnosti sta 5. maja Mirovni sporazum v Abuji podpisali sudanska vlada in frakcija SLA/M, ki jo vodi Minni Arcua Minnawi. Ostali pogajalski skupini, ki bosta tudi gosta predsednika republike, sta podpis sporazuma zavrnili, mednarodna skupnost pa jima je določila skrajni rok za podpis 31. maj 2006.

Pogovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška z obema delegacijama uporniških skupin, ki zavračata podpis mirovnega sporazuma, bo namenjen predvsem humanitarnim in političnim vidikom krize v Darfurju in kritičnim vidikom Mirovnega sporazuma za Darfur. V skupnem in odkritem dialogu pa bo predsednik republike dr. Janez Drnovšek s sogovorniki skušal poiskati rešitev, ki bi obema skupinama omogočala, da sprejmeta Mirovni sporazum za Darfur ter s svojim neposrednim angažmajem vplivata na umiritev politične, varnostne in humanitarne situacije v Sudanu oz. Darfurju.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani